Vikend za dvoje – najbolje destinacije u Srbiji i u Evropi

Takozvana vikend za dvoje putovanja su verovatno najbolji način za upotpunjavanje slobodnih dana. Stoga, ukoliko u narednom periodu planirate kraću turističku avanturu, predlažemo da nastavite sa čitanjem teksta. U narednim pasusima predstavićemo najbolje destinacije u Srbiji i Evropi za vikend za dvoje.

Najbolje destinacije u Srbiji  za vikend za dvoje

Vikend za dvoje

foto: unsplash.com

Ne morate putovati daleko da biste se lepo proveli, zato evo nekih ideja za vikend za dvoje u našoj zemlji.

Obilazak srpskih manastira

Verska zdanja širom zemlje su svojevrsni pečat viševekovne tradicije i bogate istorije srpskog naroda, tako da bi se morali pronaći na svačijoj listi. Pre svega, predlažemo da posetite grupaciju manastira na Fruškoj Gori (kojih ukupno ima 19), te manastire na Kosovu i Metohiji. Osim navedenih stubova očuvanja srpstva, predlažemo da posetite sveta mesta u Raškoj oblasti, Vojvodini, Podrinju, Zapadnoj i Istočnoj Srbiji. Bez obzira na vaše versko opredeljenje, boravak u manastirima starim i do nekoliko vekova, ostaće urezan u dubokom sećanju.

Vikend za dvoje na srpskim planinama

Srbija je karakteristična po brdskom pejzažu, pa se kao takva može pohvaliti predivnim planinskim vrhovima. Upravo zbog toga predlažemo da vaše slobodne dane iskoristite za obilazak lokacija sa najvišim nadmorskim visinama u našoj zemlji. Neka se na listi destinacija pronađu planine poput Zlatibora, Tare, Divčibara, Kopaonika, Ozrena te popularne Šare. Uz relaksaciju u naturalnoj sredini i udisaje planinskog vazduha, moći ćete da uživate u predivnoj hrani te interesantnim sportskim aktivnostima.

Vikend za dvoje u velikim gradovima

Pored obilaska živopisnih prirodnih sredina, vaše slobodne dane takođe možete iskoristiti i za obilazak srpskih gradova. Ovakva mini-ekskurzija biće posebno interesantna ukoliko živite u unutrašnjosti ili turistički nerazvijenim sredinama. Evo liste pogodnih lokacija za vikend putovanje:

  • Jagodina – sa modernim akva-parkom, zoološkim vrtom te nekoliko muzeja, ovaj grad vrlo lako može postati vaša omiljena destinacija.
  • Beograd – prestonica nudi najveći broj atrkacija, stoga se potrudite da vaš dvodnevni izlet isplanirate do detalja.
  • Novi Sad – multikultura ovog mesta je posebna fascinacija, a sa pregršt dobrih restorana svakako postaje još bolja opcija za obilazak.
  • Kruševac – noćne šetnje Lazarevim gradom mogu biti izuzetno romantične. Ne propustite posetu kulturnih dobara poput crkve Lazarice.
  • Niš je uz prestonicu Beograd, te Novi Sad, verovatno najposećeniji srpski grad, tako da se definitivno treba naći na vašoj listi.
  • Kragujevac – obilazak muzeja i konaka u geografskom centru Srbije se jednostavno ne sme propustiti.
  • Leskovac – prestonica dobrog roštilja i ukusnih đakonija može ponuditi kvalitetnu zabavu za dvoje.

Premda verujemo da ste se makar jednom našli u nekom od navedenih gradova, vredi napomenuti da turistička poseta i boravak nisu ista stvar. Ukoliko prošetate nepoznatim ulicama, posetite interesantne lokalitete, upoznate se sa istorijom, tradicijom i kulturom te testirate hranu u raznolikim restoranima, uverićete se u istinitost ovog iskaza.

Banje kao turistička senzacija

O turističkom potencijalu banjskih lečilišta svedoči enormna poseta inostranih državljana. Uz posetu Sokobanje, obiđete popularne lokalitete u Vrnjačkoj, Vranjskoj, Kuršumlijskoj i Prolom Banji. Obilazak vojvođanskih sela ili manjih mesta u unutrašnjosti takođe mogu biti dobra opcija za vaše dvodnevno putovanje.

Vikend za dvoje u susednim zemljama

Vikend za dvoje u susednim zemljama

foto; unsplash.com

Evo nekoliko interesantnih komšijskih destinacija koje vredi posetiti:

  • Sarajevo – obilazak Starog i Novog grada, uz boravak u kultnim restoranima vaše putovanje može učiti nezaboravnim.
  • Sofija – poseta bugarskih crkvica, muzeja, hramova, palata, bulevara, galerija, sinagoga te zabavnih parkova kao nepresušni izvor inspiracije i zabave.
  • Zagreb – pored popularnih lokaliteta, hrvatska prestonica takođe nudi i pregršt zabavnih aktivnosti.
  • Skopje – mostovi, tvrđave i neverovatni Vardar kao vrhunac posete makendonskog središta.
  • Budimpešta – obilaskom bazilika i drugih interesantnih lokaliteta, steći ćete utisak da se nalazite miljama udaljeno od vaše kuće.
  • Trebinje – jedan od najlepših gradova na Balkanskom poluostrvu se jednostavno mora naći na listi najboljih destinacija za tandemsko putovanje.
  • Banjaluka – koju možete posetiti u sklopu obilaska federacije BiH. Ne propustite da isprobate legendarne ćevape.
  • Obilazak crnogorskog primorja – bez obzira na sezonu, poseta mora u dvoje nikada neće biti pogrešna opcija.

Cene karata do navedenih lokacija su, zbog relativno kratke udaljenosti, neretko izuzetno pristupačne, tako da definitivno treba iskoristiti priliku. Ukoliko želite da se što bolje upoznate sa komšijskim atrakcijama, preporučujemo da razgovarate sa lokalcima ili da, eventualno, angažujete vodiča.

Najbolje destinacije u Evropi

Vikend za dvoje u inostranstvu

foto: unsplash.com

Lista evropskih destinacija koje, jednostavno ne smete propustiti je izuzetno duga, stoga smo rešili da izdvojimo najpopularnije metropole:

  • Pariz – kada govorimo o putovanju udvoje, nikako ne smemo da izostavimo grad ljubavi te prestonicu Francuske.
  • Barselona – verujemo da ćete ostati zadivljeni Gaudijevom arhitekturom i neverovatnim lokalitetima.
  • Milano – grad najdivnijih muzeja, znamenitih ulica te domaćin jednog od najvatrenijih fudbalskih derbija sveta.
  • Prag – posetite staro jezgro grada, katedrale, muzeje, nacionalne parkove i zoološke vrhove.
  • Berlin – unikatni murali, spomen parkovi te istorijski muzeji garantuju dobar provod u gradu.
  • Rim – istorijsko nasleđe i bogatstvo ovog grada je teško objasniti rečima. Zasiguno ćete biti zadivljeni.
  • Madrid – prestonica Španije može biti izvrsna opcija za ljubavne parove.
  • London – umetnički centri i palate ovog grada mame turiste iz svih krajeva sveta.
  • Venecija – poseta brojnih palata uz vožnju gondolama za neverovatnu romantičnu avanturu.

Bez obzira na mesto ili vreme, vikend putovanja udvoje vas samo mogu dodatno zbližiti. Nadamo se da ćete među našim predlozima pronaći vašu idealnu destinaciju za upotpunjavanje slobodnih dana! Srećan put!

Ostavite odgovor