Saveti za put u Rim – putovanje kroz istoriju

Sa istorijom dugom oko dva i po milenijuma, Rim je, posle Atine, najstarija evropska prestonica. U pitanju je jedini grad na svetu na čijoj se teritoriji nalazi jedna država. I to ne bilo koja, već Papska država, Vatikan. Rim nosi epitet „Večnog grada“, a prolazeći njegovim ulicama imaćete utisak da šetate kroz muzej na otvorenom. Od Koloseuma, jednog od 7 svetskih čuda novog sveta, sve do Trga Svetog Petra, na svakom koraku ćete se susresti sa nekom turističkom atrakcijom, šarmantnim trgovima i starim fasadama. Kafeterije će vas mamiti da uzmete kratki ili dugi espreso, tradicionalne picerije da probate najukusniju picu, pastu ili njoke, a moderni butici da kupite neki komad garderobe kojim ćete pratiti italijansku modu. U nastavku teksta ispisani su saveti za put u Rim: kojim prevozom ići, gde naći smeštaj, šta obići i slično.

Putovanje u Rim – avionom, autobusom, vozom ili autom

Saveti za put u Rim - Koloseum

foto: pixbay.com

Rim je udaljen od Beograda 1.300 km. Najbrži način da stignete u “Večni grad” je vazdušnim putem. Međutim, usled pandemije, broj letova je redukovan. Jedini direktan let možete pronaći na sajtu Air Serbia. Ako ste u potrazi za povoljnijom varijantom, možete “uhvatiti” iz Temišvara direktni let kompanije Wizz Air. Let traje oko 1.40 minuta, a po rasporedu je jednom sedmično. Ako živite na severu Srbije, možete uhvatiti let do Rima iz Budimpešte svakog dana, i to kompanijama Wizz Air ili Ryan Air. Oni koji žive na jugu, mogu oprobati kombinovani prevoz: avion Niš-Milano (Bergamo) i onda voz do Rima. Rim ima dva aerodroma: Fiumicino i Ciampino. Od glavne železničke stanice Termini, Ciampino je udaljen  17 km, a Fiumicino 35 km. Oba su dobro povezana shuttle busevima, a jedna od najpovoljnijih je kompanija Terravision.

Ukoliko ste se odlučili da putujete u Rim autobusom, spremite se na dug put. Možete kupiti kartu na Flix bus, sa presedanjem u Milanu.

Kako u Srbiji nije baš razvijena železnica, dikretnim vozom do Rima nije moguće stići. Dobra varijanta je da idete autobusom do Venecije, a onda vozom do prestonice Italije.

Još jedna opcija za one koji su se odlučili na organizaciju putovanja u sopstvenoj režiji je automobil. Ukoliko želite da napravite road trip i usput obiđete neka mesta u Hrvatskoj, Sloveniji, ili da uživate u prelepim italijanskim regijama kao što su Firenca i Veneto, ovo je idealno prevozno sredstvo za vas. Međutim, auto vam mora biti u dobrom stanju, a vi spremni za duge vožnje i gužve na putevima, naročito u okolini Rima.

Kod putovanja uz posredstvo turističkih agencija sve vam je organizovano, od prevoza, preko smeštaja, do transfera i vodiča. Možete izabrati Rim avionom ili Rim autobusom. Ipak, sa druge strane, deo ste grupe i celokupna organizacija je podređena satnici predviđenoj planom i programom puta.

Kako izabrati smeštaj u Rimu?

Kao i kod prevoza, pri izboru smeštaja možete kontaktirati sa turističkom agencijom ili samostalno pronaći smeštaj po kriterijumima koje imate. Vodite računa da budete u blizini metro stanice, jer ukoliko se oslanjate na autobus, izgubićete mnogo vremena u saobraćaju. U Rimu postoje tri linije metroa (A, B i C) sa 73 stanice, tako da će vam izbor smeštaja biti poprilično olakšan. Ukoliko ne želite mnogo da se maltretirate, povoljne varijante badžet-hotela možete pronaći u blizini glave železničke stanice Termini. Bićete blizu svih atrakcija, ali i u najvećoj “košnici” u gradu. Oni koji žude za provodom, trebalo bi da potraže smeštaj u boemskoj četvrti Trastevere. Ako vam smeštaj ne igra ključnu ulogu, u Rimu postoje brojni hosteli sa višekrevetnim sobama i zajedničkim kupatilima na odličnim lokacijama. Tokom letnjih meseci, mirnija varijanta je Roma camping in Town sa preslatkim bungalovima, restoranom i bazenom.

Šta obići u Rimu ako dolazite prvi put?

Saveti za put u Rim - Rimski forum

foto: pixabay.com

Kada dođete prvi put u Rim, ne znate odakle da počnete sa obilascima. Nabavite mapu i napravite detaljan plan. Sinonim za Rim je Koloseum, Flavijanov amfiteatar koji se nalazi na listi 7 svetskih čuda novog sveta. Pored rimskog gorostasa videćete ljude obučene kao gladijatori, sa kojima se možete fotografisati (naplaćuju tu uslugu). Obiđite Konstantinov slavoluk, Rimski forum, brdo Palatin i Circus Maximus. Kako biste upotpunili doživljaj antičkog Rima, obiđite Vučicu (Lupa Capitolina) na brdu Kapitol i Mikelanđelov trg Campidoglio. Sa suprotne strane, na trgu Venecija, čeka vas spomenik od belog mermera poznat pod nazivom Altare della Patria. Fontana di Trevi u koju ćete ubaciti novćić, Španske stepenice do bazilike Trinita dei Monti, Trg naroda (Piazza del Popolo) i park Villa Borghese mogu se obići u istom danu. Kada idete na ručak na Campo de Fiori, obiđite I Trg Navona, kao i čuveni Panteon.

Na drugoj obali reke Tibar, ne smete propustiti monumentalni Castel Sant Angelo i Baziliku Svetog Petra sa istoimenim trgom i Sikstinsku kapelu. Za posetu Vatikanu trebalo bi odvojiti ceo dan, jer su gužve izuzetno velike. Sa ove strane reke je i boemska četvrt Trastevere, gde možete pronaći neki tradicionalni restoran u kome ćete večerati. Jako je nezahvalno izdvojiti samo nekoliko lokacija u Rimu, gradu gde svaki kamen piše istoriju. Za ono što bi trebalo posetiti ovde nisu dovoljni ni meseci, zato vi izdvojite ono što vas najviše zanima.

Gde jesti u Rimu?

Saveti za put u Rim - Trastevere

foto: pixabay.com

Kada su u pitanju saveti za put u Rim, jedan od bitnijih za one sa manjim budžetom je gde mogu povoljno jesti. Glavni grad Italije nije skup kao na primer Milano, jer imate mnogo opcija na raspolaganju. Oko stanice Termini, u neposrednoj blizini fakulteta i duž ulice Corso Vittorio Emanuele II, naći ćete brojne restorane brze hrane i pekare. U pekarama je pretežno slatki asortiman, a pica se jede u svako doba dana. Ručak na Trgu cveća (Campo de Fiori) je pravo uživanje u tradicionalnoj italijanskoj kuhinji. U centru trga, oko spomenika Đordanu Brunu, nalazi se pijaca, a oko nje su restorani sa kariranim stolnjacima i najukusnijim italijanskim specijalitetima. Za večeru i izlazak uz vino ili aperol špric treba rezervisati sto u Trastevereu. Za one koji žele luksuznu varijantu, mogu posetiti “Marco Martini”, restoran sa Mišelinovom zvezdicom.

Još neki saveti za put u Rim

Saveti za put u Rim - Altare della Patria

foto: pixabay.com

Kada planirate putovanje u Rim potrebno je da znate još nekoliko važnih informacija.

Rim je prava metropola, a to nažalost znači i da ima mnogo džeparoša. Obratite pažnju na svoje stvari, naročito u metrou, u blizini Koloseuma, kod fontane Di Trevi  i kod stanice Termini.

Najbolje vreme za posetu Rimu je proleće, ali gledajte da izbegnete praznike zbog velikih gužvi na ulasku u grad i u samom gradu. Za praznike je saobraćaj redukovan, pa ukoliko niste smešteni na liniji metroa, možete čak i više od jednog sata čekati svoj prevoz.

Ukoliko želite da posećujete muzeje, galerije i druge atrakcije, kupite posebne kartice. Rome Tourist Card pomoći će vam da zaobiđete gužvu na ulasku u Koloseum, da obiđete Rimski forum i Palatin, da dobijete vođenu turu kroz Baziliku Svetog Petra, preskočite red za Vatikanski muzej i sikstinsku kapelu i dobijete 10% popusta na ulaznice za brojne druge atrakcije. The Vatican City Pass je odlična ukoliko želite detaljno da obiđete Papsku državu, a Roma Pass 48-72 hours osim ulaznica u muzeje, omogući će vam besplatan javni prevoz.

U Rimu većina prodavnica (čak i prehrambene) radi dvokratno i to od 9.00 do 13.00 i od 16.00 do 20.00. Samo prodavnice velikih lanaca, Lidl, Carrefour i druge, rade bez pauze za ručak.

Rimljani imaju određeno vreme za ručak (13.00) i večeru (20.00), pa se ovog vremena pridržavaju i restorani. Retko koji će vas poslužiti pre 12.00 ili posle 15.00. Nemojte da vas začude različite cene ukoliko uzmete piće ili hranu koje ćete konzumirati usput i cene ukoliko sednete. Posluživanje od strane konobara se naplaćuje.

Ne kupujte suvenire iz kombija koji kruže gradom ili trotoara – možete da platite kaznu!

Nemojte fotografisati spomenike za koje je naznačeno da je slikanje zabranjeno, jer su kazne jako velike.

Ostavite odgovor