Saveti za put u Saudijsku Arabiju

Saudijska Arabija je vodeća energetska supersila, koju neretko nazivaju i prapostojbinom Islama, ali i „kradljivicom fudbalera”. Premda mnoge četvrti manjih gradova izgledaju nerazvijeno, državu odlikuje neverovatan turistički potencijal, a najviše zbog perspektivnih infrastrukturnih projekata vladajuće garniture. Nastavite sa čitanjem teksta, jer vas u narednim redovima očekuju najvažniji saveti za put u Saudijsku Arabiju.

Geografske karakteristike

Saveti za put u Saudijsku Arabiju

foto: unsplash.com

Kraljevina Saudijska Arabija se graniči sa 7 zemalja i to sa Jordanom, Irakom i Kuvajtom na severu, te Jemenom, Omanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Katarom na (jugo)istoku. Glavni grad je Rijan, a sama kraljevina je podeljena na 13 regija. U zemlji živi oko 35 miliona stanovnika, od kojih čak 80% posto čine Suniti (ostatak mahom začinjavaju Šiiti). Zapljuskuju je Crveno more i Persijski zaliv, a interesatno je naglasiti da je najveća zemlja na svetu koja nema reku. Pored navedenih geografskih zanimljivosti, vredi napomenuti i da je Saudijska Arabija najveći svetski izvoznik nafte, te da je ista glavni ekonomski pokretač razvoja države.

Korisni saveti za put u Saudijsku Arabiju – udaljenost, karte i letovi

Saudijska Arabija je udaljena nešto više od četiri hiljade kilometara od beogradskog aerodroma, tako da će putovanje trajati oko pet časova. Što se tiče avionskih karata, one su zaista jeftine ukoliko u obzir uzmemo udaljenost između dveju država. Ipak, kako to inače i biva, cena će najviše zavisiti od samog perioda putovanja te odabrane avio kompanije. Uzimajući sve faktore u obzir,  cena jednosmerne karte po putniku koštaće vas između 150 i 250 evra po pravcu. Jeftiniji letovi se takođe mogu pronaći i ukoliko se leti iz Beča ili Budimpešte. Kako biste bili lišeni organizacije putovanja, smeštaja ili aktivnosti u samoj državi, predlažemo da se obratite nekoj od renomiranih agencija za putovanje.

Koji period je najbolji za putovanje?

Saudijska Arabija

foto: unsplash.com

Kada su u pitanju ključni saveti za put u Saduijsku Arabiju moramo da uzmemo u obzir klimu. Period između maja i avgusta će verovatno biti najgora moguća vremenska odrednica za putovanje, a sve zbog nepodnošljivih temperatura (koje neretko prebacuje i 50°C). Izlasci na ulicu se u tim mesecima preporučuju samo u nužnim situacijama. Stoga je glavna preporuka da Arabiju posetite u prelaznom periodu, kada temperature postanu podnošljive za svakodnevne aktivnosti. Ugrubo rečeno, to je period od početka oktobra pa sve do kraja „naše zime”, tj. do meseca marta. Vredi napomeniti da već krajem trećeg meseca temperature ponovo dostižu vrtoglave visine, tako da bi putovanje trebalo isplanirati vrlo obazrivo.

Da li je potrebna viza?

Turisti koji sa Balkanskog poluostrva putuju u Saudijsku Arabiju, moraju imati izdatu putnu vizu. Što se tiče visine finansijskih izdataka za vizu, oni variraju u zavisnosti od toga koliko ulazaka planirate u roku od šest meseci. Prosečne cene su između 150 i 200 evra, dok je sam proces apliciranja nešto duži nego uobičajeno (zbog brojnih provera). Bitno je naglasiti da ženama neće biti odobren tranzitni prolazak kroz Saudijsku Arabiju bez prisustva supruga, brata ili nekog od muških rođaka!

Bitne informacije za put u Saudijsku Arabiju

Saveti za put u Saudijsku Arabiju

foto: unsplash.com

Evo nekoliko bitnih informacija koje bi trebalo da pročitate pre no što se uputite u prapostojbinu Islama:

  • Zvanična valuta koja je u opticaju je saudijski rial, a njegova vrednost iznosi nešto manje od trideset dinara.
  • Voda sa česme nije za piće – izvesni deo budžeta za putovanje moraćete nameniti i za kupovinu tečnosti. Potrudite se da kod sebe uvek imate makar jednu flašicu vode.
  • Alkohol je u potpunosti zabranjen, stoga ukoliko osetite potrebu za omiljenim napitkom, možete dobiti isključivo njegovu bezalkoholnu verziju.
  • Iako na nekim lokacijama koriste iste „štekere” kao i mi, saudijci ipak preferiraju utičnice A tipa. S tim u vezi, za svaki slučaj pripremite adekvatne punjače za sve uređaje (prvenstveno telefone i kamere).

Saobraćaj – čime putovati po zemlji?

Cena goriva u Saudijskoj Arabiji je zaista jeftina i u trenutku pisanja teksta iznosi oko 25 dinara po litru. Upravo zbog toga verujemo da će rentiranje automobila biti izvrsna opcija za obilaženje lokalnih destinacija. Raspitajte se o proceduri, te odaberite vama omiljeno vozilo. Ukoliko dolazite sa raskošnim budžetom, opustite se uz vožnju u nekom od super-automobila. U slučaju da vam se ne dopadne navedena opcija, javni saobraćaj (autobusi i taksi službe) te direkti letovi iz jednog grada u drugi mogu biti korektne alternative. Za sportske tipove savetujemo iznajmljivanje bicikala.

Neophodni saveti za put u Saudijsku Arabiju – atrakcije koje morate obići

Saveti za put u Saudijsku Arabiju

foto: unsplash.com

Kako je lista lokaliteta koje bi trebalo posetiti zaista dugačka, odlučili smo da vam navedemo najpopularnije lokacije:

  • Meka i Medina – obilazak svetih mesta je mnogima glavni povod za putovanje u Saudijsku Arabiju, stoga ne dozvolite da propustite ova živopisna mesta.
  • Džeda – plaže, promenada, muzeji i istorijski centar Al Balad bi morali biti na listi prioriteta.
  • Al Ula – u ovom drevnom gradu možete da obiđete hramove, grobnice, uklesane spomenike i kanjone.
  • Rijad – u glavnom i najvećem gradu preporučujemo posetu starog grada Al Turaif i  kratera Al Vahbah. Avanturisti nikako ne bi trebalo da propuste vrh Edge of the world.

Gledajte saudijski fudbal

Prethodni prelazni rok obeležilo je na desetine transfera fudbalera u saudijske klubove. Sve je započelo dolaskom Kristijana Ronalda u Al Nasr, a ubrzo za njim pristizale su i nove svetske zvezde. Nejmar, Benzema, Kante i Mane su samo neka od poznatih imena, a interesantno je da su svoju sreću pod arapskim suncem pronašli i domaći reprezentativci – Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić. Iako je kvalitet fudbala u prvoj saudijskoj ligi do skoro bio na sasvim upitnom nivou, činjenica je da su brojni dolasci doprineli unapređenju takmičenja. Stoga predlažemo da svoje putovanje upotpunite posetom fudbalskih stadiona, te uživanjem u fudbalskoj magiji poznatih imena.

Neverovatan projekat – Saudijski „pametni” grad

Saudijska Arabija

foto: unsplash.com

Projekat „The Line” predstavlja izgradnju 170 kilometara dugačkog, linearnog grada u Neomu. Grad je deo projekta „Saudijska Vizija 2030”, a glavna zamisao je da nema automobila, niti sličnih izvora zagađenja kako bi se očuvala prirodna sredina. Prema navodima kralja, svakom stanovniku će radno mesto, market, bolnica ili bilo koja druga institucija biti na pet minuta hoda. Plan obuhvata izgradnju domova za oko 9 miliona ljudi, što čini čak jednu četvrtinu današnje saudijske populacije. Inače, radovi na izgradnji pametnog grada započeli su u oktobru 2022. godine.

Premda Saudijska Arabija i danas važi za zemlju sa ozbiljnim turističkim potencijalom, izgledne su šanse da će ponuda u narednim godinama biti još bogatija. Nadamo se da vam naš tekst pomoći u organizaciji putovanja!

 

Ostavite odgovor