Saveti za letovanje sa decom do 3 godine

Kada putujete sa decom, bez obzira kog su uzrasta, izuzetno je komplikovanija procedura pripreme nego kada ste sami ili sa partnerom. Svaku stavku od izbora mesta na kome ćete letovati, prevoznog sredstva i smeštaja preko pakovanja za put do obilazaka na samoj destinaciji treba detaljno razmotriti. Zato ćemo vam olakšati jedan korak i napisati na jednom mestu o čemu treba voditi računa kada idete na letovanje sa decom do 3 godine.

Kako izabrati destinaciju kada putujete na letovanje sa decom do 3 godine?

Letovanje sa decom do 3 godine

foto: unsplash.com

Odabir destinacije za letovanje sa decom do 3 godine zahteva pažljivo razmatranje kako biste osigurali da odmor bude prijatan i bezbedan za celu porodicu.

Kojim prevozom putovati na letovanje?

Vi najbolje poznajete svoju decu i znate kako podnose put. Da li ste zaista spremni za neku udaljeniju destinaciju ili to nije baš opcija koja će vam prijati? U skladu sa tim birate i prevozno sredstvo. Da li će to biti avion ili automobil, zavisi od lokacije aerodroma odnosno opremljenosti puteva, cene avio-karata odnosno potrošnje goriva, koliko želite da budete mobilni na letovanju – da li ćete odmarati u jednom mestu ili obilaziti okolne plaže, itd. Autobuse bi trebalo izbegavati kada putujete sa tako malom decom. Iako je možda vaše dete spremno za dug put, sa pauzama kada je to moguće napraviti (na  3-4 sata), ali imajte obzira i prema ostalim putnicima. Deca plaču, glasno pričaju, žele da se šetaju, a uvek ima putnika kojima to smeta.

Treba voditi računa o klimi i temperaturama u periodu kada želite da putujete

Prilikom izbora destinacije treba voditi računa i o klimi. Roditelji male dece najčešće izbegavaju za odmor jul i avgust kao najtoplije mesece u godini. Odaberite destinaciju sa blagom klimom i prijatnim vremenskim uslovima tokom perioda kada planirate putovanje. Nećete morati da se sklanjate u smeštaj pola dana, kako deca ne bi izgorela na suncu.

Kakve su plaže i drugi sadržaji?

Prilikom izbora destinacije za letovanje sa decom do 3 godine, trebalo bi da proverite i kakve su plaže u samom mestu i okolini, da li imala plićaka, kakve su struje, ima li prirodnog hlada, ima li dečjih igrališta i nekih prirodnih atrakcija gde bi oni mogli da probude svoj avanturistički duh.

Dostupnost ambulanata i bolnica

Izuzetno je važno da proverite dostupnost medicinske infrastrukture na odabranoj destinaciji. Malda deca su sklonija virusima, alegrijama i drugim problemima od starijih, zato je dobro da u mestu u koje putujete postoje ambulante i apoteke. Proverite za svaki slučaj i koliko je udaljena najbliža bolnica. Obavezno uplatite putno zdravstveno osiguranje kako biste bili bezbrižni ukoliko dođe do neke neplanirane situacije.

Koji smeštaj izabrati i sa kakvom uslugom?

Porodišno letovanje

foto: unsplash.com

Kada putujete na letovanje sa detetom do 3 godine, izbor smeštaja i usluga igra ključnu ulogu u stvaranju udobnog i prijatnog iskustva za celu porodicu. Mnogi hoteli nude posebne pogodnosti za porodice sa malom decom: dečje bazene, igrališta, dečje klubove ili čak uslugu čuvanja dece. To je jedinstvena prilika da se i vi malo odmorite na letovanju.

Ako putujete sa bebom, hrana u smeštaju vam neće mnogo značiti. Bebe su na posebnoj ishrani, pa je najbolja opcija da imate kuhinju u smeštaju u kojoj možete pripremiti nešto i da u njoj imate frižider da stavite sve što vam je potrebno od namirnica. Kada je dete starije od godinu dana i već jede dosta slično kao odrasli, usluga na bazi polupansiona ili all inclusive može biti odlično rešenje. Nećete morati da razmišljate u koji ćete restoran sesti ili gde možete kupiti brzu hranu koja je provereno dobra.

Kada iznajmite apartmane ili studije, imaćete više prostora za svoju porodicu nego u hotelskoj sobi. Još ako u smeštaju postoji dvorište, možete pustiti svoje mališane da se igraju dok vi odmarate i pijete kafu.

Ljudi avanturističkog duha, kampovanje može biti sjajna opcija za letovanje sa malom decom. Mnogi kampovi imaju posebne pogodnosti za porodice, kao što su dečja igrališta, bazeni, organizovane aktivnosti i porodični tuševi i kuhinje. Samo je važno da odaberete kamp sa dobrim higijenskim uslovima i adekvatnom sigurnošću za decu.

Šta obavezno treba da ponesete sa sobom na put?

Šta poneti na letovanje sa decom do 3 godine

foto: unsplash.com

Kada idete na letovanje sa decom do 3 godine, morate poneti mnogo više stvari nego što biste inače. Pre svega pelene (ako dete još nije naučilo da ide na nošu), vlažne maramice i pelena za kupanje. Ponesite po jedno pakovanje, jer sve možete kupiti na samoj destinaciji. Ako dojite, ponesite stvari koje su vama potrebne poput pumpica za izmlazavanje i tufera. Ukoliko beba pije adaptirane formule, ponesite dovoljno mleka, flašicu i četku za pranje flašice. Flašica za vodu, cucla varalica (ako je dete koristi), neke grickalice za put, voće, obavezne su stvari koje morate uvek imati nadohvat ruke.

Ponesite omiljene igračke, knjige ili druge predmete zabave koji će zadržati detetovu pažnju tokom putovanja. To može biti posebno korisno ako putujete avionom ili automobilom na duže relacije.

Ponesite dovoljno odeće za dete, uključujući i dodatne komade u slučaju nepredviđenih situacija kao što su prosipanje hrane. Spakujte u kofer peškire za kupanje i za plažu, odelo za kupanje, kremu sa zaštitnim faktorom, šeširiće, naočare za sunce,  sandalice za plažu i naravno sva neophodna sredstva za higijenu (četkicu i pastu za zube, kupku za tuširanje, sapun, Pavlovićevu mast, itd).

Pripremite osnovni komplet prve pomoći koji sadrži flaster, dezinfekciono sredstvo, toplomer, lekove protiv bolova, temperature ili alergije koje vaše dete može imati. Bolje je biti pripremljen za svaku situaciju.

I nikako ne zaboravite dokumentaciju za dete koja podrazumeva zdravstveno osiguranje, zdravstvenu knjižicu, pasoš i potvrdu o vakcinaciji ako je potrebna.

Ostavite odgovor