Najlepše banje u Srbiji za odmor sa porodicom

U našoj zemlji postoji preko hiljadu izvora mineralne, lekovite vode, kao i oko 40 banja od kojih neke datiraju još iz doba Rimljana. To opravdava činjenicu da banje u Srbiji predstavljaju veliki deo turističke ponude. Osim toga, banje su idealno mesto za odmor bez obzira na godišnje doba. Svaka od njih je jedinstvena na svoj način. Pored toga što su lekovite, većina banja u Srbiji predstavlja omiljene i popularne destinacije primamljive turistima iz raznih krajeva.

Vrnjačka banja se smatra kraljicom turizma, Sokobanja ima najdužu turističku tradiciju, Banju Koviljaču su od davnina posećivale poznate istorijske ličnosti, a Vrdnik, iako najmlađa banja u Srbiji, ima mnogo toga da ponudi posetiocima.

Vrnjačka Banja – kraljica turizma u kategoriji „banje u Srbiji“

Za Vrnjačku Banju se opravdano smatra da je kraljica banjskog turizma u Srbiji. Nalazi se u dolini reke Zapadne Morave, a od Beograda je udaljena oko 200 km. U pitanju je mesto koje obiluje prirodnim bogatstvima čistim vazduhom predivnim parkovima. O lekovitom dejstvu vode iz ove banje govorili su još i stari Rimljani.  Ova banja je poznata je po tome što leči bolesti vezane za abdomen, reumu kao i šećer.

Centralno mesto u Vrnjačkoj Banji, gde se održavaju sve značajne manifestacije je čuveno šetalište Promenada. Dužinom cele ulice nalazi se mnoštvo kafića i restorana sa vrhunskom nacionalnom kuhinjom. Promenadu i Vrnjački park povezuje veći broj mostova od kojih je najpoznatiji Most ljubavi. Zaštitni simbol Vrnjačke Banje je vrabac Gočko, koji je nezaobilazno mesto za fotografisanje.

Ukioliko izaberete da odmor provedete u ovoj banji, obavezno posetite Japanski vrt i Zamak kulture. Idealno mesto za šetnju i opuštanje predstavljaju Vrnjački parkovi koji obiluju zelenilom brojnog drveća kao i cvetnim aranžmanima. Ukoliko želite da posetite svaki kutak ove nestvarno lepe banje, predlažemo vam vožnju  turističkim vozićem.

Ono što ovu banju čini jedinstvenom, svakako je i to što svake sezone posetiocima nudi nekoliko novih atrakcija. Tokom održavanja Love Festa, jednog od najpopularnijih festivala u Srbiji, Vrnjačka banja prosto vrvi od turista.

Sokobanja, mesto dobrih vibracija

Kada su u pitanju banje u Srbiji, Sokobanja je mesto sa najdužom turističkom tradicijom. Predstavljala je mesto gde se dolazilo čak iz najudaljenijih krajeva nekadašnjeg Otomanskog carstva. U samom centru banje, još uvek se nalazi tursko kupatilo uz koje je knez Mihailo Obrenović sazidao konak.

Sokobanja se nalazi ispod planine Ozren, u blizini Aleksinca. Od davnina je poznata kao banja u kojoj se uspešno leče anemija i bolesti pluća. Novina u banjskoj punudi su brojni antistres programi, delotvorne kupke i masaže. U samom centru banje nalazi se šetalište koje predstavlja centar svih kulturnih dešavanja. Pored brojnih kafića i restorana, ovde su smeštene i suvenirnice koje svojim asortimanom opravdano oduševljavaju turiste. Neposredno uz šetalište je veliki park sa klupama za odmor i igralištem za decu. U okviru ovog parka, nalazi se inhalatorijum u kome se za inhalaciju koristi prirodno topla voda.

U širem centru banje  nalazi se lepo uređen park Banjica. Uživaćete šetajući pored Moravice. Ne propustite da posetite čuveni vodopad Ripaljku, koji je ujedno i najviši u Srbiji, kao i izletište Lepteriju. Od čuvenog izletišta Lepterija drvenim mostićem preko Moravice dolazi se do staze koja vodi do prirodnog fenomena poznatog kao Bogorodica u steni.

Ovo su samo neka od izletišta koje obavezno treba posetiti. Ono što je sigurno svakako je da ćete se iz ove banje vratiti puni utisaka, dobre energije i što je najvažnije bićete oslobođeni stresa.

Banja Koviljača – mesto gde su uživale poznate ličnosti

Banja Koviljača se opravdano svrstava među najlepše i najpoznatije banje u Srbiji. Osim lekovitih termomineralnih voda, ova banja poseduje peloid – lekovito blato. Nalazi se u podnožju planine Gučevo, nedaleko od Loznice. Preporučuje se za lečenje svih vrsta reumatskih bolesti i posttraumatskih stanja.

U centralnom delu parka nalazi se ogromna fontana, okružena cvetnim aranžmanima i travnatim površinama. Dvorana Kur salon predstavlja najprepoznatljiviji objekat u celoj banji. Ovo zdanje je od samog početka bilo zamišljeno kao mesto za zabavu i balove čiji su posetioci bili imućni gosti banje. Takođe, ovde je bila otvorena prva kockarnica na Balkanu. Kupatilo kralja Petra I Karađorđevića predstavlja biser banjske panorame. Sagrađen je na inicijativu samog kralja, po čemu je čitavo zdanje dobilo ime. Najimpozantniji deo ove građevine je centralna kupola iznad glavnog ulaza. Danas je tu smešten wellness i spa centar Kovilje, koji posetiocima nudi saune, bazene i fitnes centar.

U lepotama ove banje uživale su mnoge poznate ličnosti naše prošlosti, kao što su Vuk Karadžić, Dositej Obradović, Jovan Cvijić…

Pored toga što u samoj banji možete naći brojne zanimacije za sve uzrasne kategorije, preporuka je da posetite i etno selo „Sunčana reka“ smešteno na obali Drine. Ovo mesto predstavlja jedinstvenu oazu mira za odmor i opuštanje.

Vrdnik se svrstava među najmlađe banje u Srbiji

Smešten na obroncima Fruške gore, u blizini Novog Sada, Vrdnik je najmlađa banja u Srbiji. Reč je o vazdušnoj banji sa velikim procentom ozona u vazduhu. Idealna je za lečenje sportskih povreda, migrene, reume kao i neuroloških problema.

Bilo da želite da šetate šumovitim predelima, posetite neki od fruškogorskih manastira, istorijskih lokaliteta ili vidikovaca, u Vrdniku ćete naći nešto za sebe. Vrdnička kula predstavlja simbol ove banje. Reč je o lokalitetu starom 1700 godina. Na putu do kule možete predahnutu u istoimenom etno selu, uživajući u vojvođanskim specijalitetima. Ukoliko ste ljubitelj wellness-a i želite da svoj boravak u Vrdniku začinite pravim uživanjem, možete iskoristiti wellness ponudu hotela Fruške terme.

Koju god od pomenutih destinacija da odaberete, sasvim smo sigurni da ćete se vratiti puni utisaka sa željom da ponovo dođete.

Ostavite odgovor