Kako provesti vikend na Divčibarama?

Ako tražite atraktivno turističko mesto koje svojom lepotom mami brojne posetioce, predlažemo vam da provedete zanimljiv i uzbudljiv vikend na Divčibarama. Smeštene su na planini Maljen, nedaleko od Valjeva, na nadmorskoj visini od 980 metara. Sa svih strana okružene su visovima koji predstavljaju idealnu zaštitu od vetra. To utiče na povoljnu klimu tokom cele godine i veliki broj turista na ovom mestu.

Četinarske šume, svež vazduh kao i reka Crna Kamenica koja preseca Divčibare, ovo mesto čini idealnim za porodični odmor, sportske atrakcije i druge vrste zabava.

Najlepši vrhovi i vidikovci ovog čarobnog mesta, koji istovremeno predstavljaju i najbolje ture za rekreativno planinarenje, svakako su  Kraljev sto, Crni vrh, Golubac. Do njih možete stići obeleženim pešačkim stazama uživajući u cvrkutu ptica i opojnom mirisu borovine.

Bez obzira na to da li vam je potreban relaks, beg od gradske vreve ili ste ljubitelj aktivnog odmora, Divčibare su idealna destinacija.

Divčibare su bile omiljeno odmorište kneza Miloša

U davnoj prošlosti planinski venac koji čine Povlen, Maljen i Suvobor nazivali su se Karadag sve do kraja 18. veka, kada se ovaj naziv gubi. Za vreme Prvog srpskog ustanka, vlasnik Divčibara bio je Turčin Deli-aga. Od njega je knez Miloš otkupio ovo planinsko polje, koje je u to vreme služilo za letnju ispašu i za prikupljanje sena.

Knez je bio upoznat sa svim blagodetima koje nudi ova visoravan, tako da je često boravio na njoj, obilazeći čobane koji su radili za njega. Po predanju, izvor hladne planinske vode je još u to vreme dobio naziv knez Miloševa česma.

Ideja da Divčibare postanu turističko mesto javila se davne 1925. godine u vreme kada je osnovano Zdravstveno društvo Divčibara. Sve je počelo sa gradnjom seoskih brvnara karakterističnih za to vreme. Početkom Drugog svetskog rata, okupator je naredio pogubljenje grupe seljaka tokom košenja trave na pašnjacima. Od tog momenta, Divčibare kao turistički centar su zatvorene, a mnogo godina kasnije podignut je spomenik u znak sećanja na streljane  meštane.

Tek nakon rata, Divčibare počinju polako da se oporavljaju. Iako postoje brojni hoteli, apartmani, odmarališta, kampovi i restorani, ovo mesto i dalje predstavlja sjajan potencijal. Iz tog razloga se neprestano gradi i urbanizuje.

Doživite zanimljiv vikend na Divčibarama tokom cele godine

Divčibare nude brojne mogućnosti za kvalitetno provođenje vremena u prirodi. Možete šetati ili trenirati na svežem vazduhu, okruženi zelenilom uz najlepši cvrkut ptica. Sportske aktivnosti i atrakcije koje  nudi ovo turističko naselje su brojne za sve uzraste. Divčibare su idealne za savršen odmor kako za porodice sa malom decom, tako i za avanturiste, ali i za one koji preferiraju uživanje u zelenim prostranstvima uz dobru knjigu. Za decu posebno zadovoljstvo predstavlja mini avantura park, a prisutna je i škola jahanja.

Zbog uticaja tri različite klime, ova vazdušna banja osim bogate flore i faune, predstavlja riznicu dobrog zdravlja.

Divčibare su idealne za ljubitelje prirode, pešačenja, planinarenja kao i drugih vidova sporta i rekreacije. Posebno su zanimljive zaljubljenicima u ekstremne sportove, zbog specifične ruže vetrova. Ukoliko ste adrenalinski zavisnik, vikend na Divčibarama možete upotpuniti bavljenjem paraglajdingom.

Pristalicama aktivnog odmora, Divčibare nude niz mogućnosti s obzirom na brojne pešačke i biciklističke staze. Takođe, predstavljaju jedno od glavnih lekovitih terapijskih mesta poznatih za lečenje raznih bolesti, oslobađanja od stresa, kao i postizanja unutrašnjeg balansa.

Staze zdravlja, odnosno pešačke staze su trasirane odabranim pravcima koji vode do najinteresantnijih vrhova Maljena. Osim pešačkih, postoje i tri biciklističe staze (magnetna, plava i zelena) od kojih je svaka duža od 30 kilometara. Preporuka je da se za biciklizam koristite isključivo markirane staze, jer su bezbedne za vožnju.

Zaljubljenici u razne sportove poput košarke, fudbala, odbojke, tenisa, i rukometa, u potpunosti se mogu prepustiti sportu koji vole, jer u ponudi postoje brojni sportsko-rekreativni tereni, koji se nalaze u svakom delu Divčibara.

Ukoliko ste ljubitelj zimskih sportova, Divčibare imaju mnogo toga da ponude, jer ski staze predstavljaju pravu zimsku atrakciju. Najduža ski staza, nalazi se na padini Crnog vrha i duga je oko 800 metara. S obzirom na to da je osvetljena, pogodna je i za ljubitelje noćnog skijanja.

Poznate manifestacije na Divčibarama

Divčibare su poznate i po brojnim manifestacijama koje se organizuju tokom godine. U junu, održava se poznata manifestacija „Lekovitim stazama valjevskih planina“ koja okuplja mnoštvo posetilaca iz raznih krajeva. Osim edukacije o pravilnom načinu branja plodova i njihovom korišćenju, organizuje se i obilazak livada u potrazi za lekovitim vrstama. Nakon završene edukacije, konzumira se narodni, divčibarski čaj uz obaveznu razmenu iskustava.

Dani gljiva predstavljaju popularnu manifestaciju koja se održava u oktobru, dok se poznati muzički festival (Mountan Music Fest), održava u avgustu. Bez obzira na to da li planirate da posetite neku od ovih manifestacija ili priželjkujete običan vikend na Divčibarama, sigurno je da ćete uživati u potpunoj harmoniji sa prirodom.

Ako još uvek niste posetili dragulj Maljena, preporuka je da vam ovo bude neka od narednih destinacija, kako biste se sami uverili u sve lepote ovih predela, napunili baterije i proveli nezaboravni vikend na Divčibarama.

Ostavite odgovor