Biseri BiH – Šta ne smete propustiti u Bosni i Hercegovini

Da li ste znali da je turistička priča Bosne i Hercegovine među najlepšim u regionu? Ono što ova nama susedna zemlja ima da ponudi uveriće vas u to da nije neophodno da otputujete daleko da biste doživeli pravu magiju putovanja. Evo koji su to turistički biseri BiH koje ne smete propustiti u ovoj zemlji brojnih raskršća i kontradiktornosti, ali u isto vreme i zemlji sevdaha, mostova i susreta različitih kultura…

Sarajevo – „Festina lente“

Biseri BIH - Sarajevo

foto: Maja Ignjatović

„Požuri polako“ – moglo bi se reći da je ovo deviza svih pravih Sarajlija. To potvrđuje i činjenica da je jedan od poznatih sarajevskih mostova nad Miljackom poneo ovo ime. Obilazak glavnog grada BiH, koji je sav u znaku susreta istoka i zapada, uvek se započinje šetnjom uz ovu reku i nastavlja prelaženjem preko njenih brojnih mostova.

Stara sarajevska čaršija sa svojim zanatlijskim ulicama i Sebiljskom česmom zaštitni je znak ovog grada. Upravo u ovom kulturnom i istorijskom središtu Sarajeva istočnjački se duh najviše oseća. U samom srcu Baščaršije, u najneposrednijoj blizini Sahat-kule, nalazi se Gazi Husrev-begova Džamija, kao i muzej.

Između ostalih znamenitosti i istorijski značajnih lokacija, ne propustite da obiđete: Bijelu tabiju (odakle se pruža prelep pogled na Sarajevo), Gradsku vijećnicu (najraskošnije sarajevsko zdanje), Latinsku ćupriju (Principov most), spomenik Večna vatra, Muzej grada Sarajeva (nekadašnji Muzej Mlade Bosne). Morate videti ili posetiti i čuvenu Inat-kuću, koja je danas tradicionalni bosanski restoran u kojem možete uživati u lokalnim specijalitetima. Sarajevo je, kao u ostalom i čitava BiH, oduvek bilo obeleženo kontradiktornostima, u etničkom, verskom i kulturnom kontekstu. Tako se u ovom gradu, pored većeg broja džamija, nalazi i Katedrala srca Isusova, kao i Saborna crkva rođenja Presvete Bogorodice.

Obavezno posetite i Vrela Bosne, poznati izvor koji se nalazi na periferiji Sarajeva, u neposrednoj blizini naselja Ilidža. Za autentičniji doživljaj, do samog izvorišta možete se provozati fijakerima, kroz Veliku aleju platana i kestenova.

Željo ili Sarajevo? Zna se šta se u Sarajevu ne propušta. I ne, ne govorimo o fudbalskom derbiju, već o „deset upola s lukom”. Među Sarajlijama nema dileme. Navijači Željezničara reći će da je kralj ćevapa Željo, a simpatizeri FK Sarajevo priznaju samo ćevape iz „Petice“. Nije lako odlučiti se između dve konkurentske ćevabdžinice, ali koju god da odaberete – nećete pogrešiti.

Mostar – kameni grad na Neretvi

Mostar - Biseri BIH

foto: Marija Mirković

U „Mostarskim kišama“ Pero Zubac je pevao o Svetlani. Druga dva velika pesnika i prijatelja, Aleksa Šantić i Osman Đikić, pevala su o drugim dvema mostarskim lepoticama – prvi o Emini, a drugi o „lepoj đaurki“ Zori. Kada jednom posetite Mostar, nema sumnje da ćete ga doživeti kao grad poezije, ljubavi i mostova, uprkos velikim podelama i raskolima iz prošlosti, naročito novije, koji su ga bolno obeležili.

Pravoslavna crkva, Mostarska sinagoga, Karađoz-begova džamija i kompleks Katoličke crkve i Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla – svedoci su suživota naroda različitih veroispovesti i u ovom gradu, ali i njegove burne prošlosti. Pomenuta Rimokatolička crkva ponosi se najvišim zvonikom u BiH. Ovaj crkveni toranj ubedljivo dominira panoramom Mostara, grada koji ime duguje čuvarima mostova na obali Neretve, koji su naplaćivali mostarinu.

Najstarija zona i samo srce Mostara, najčešći motiv na mostarskim razglednicama je čuveni Stari most, impozantni kameni simbol ovog grada koji natkriljuje Neretvu. Ovo je, pored višegradskog mosta na Drini, verovatno najfotogeničniji most u BiH. Sagrađen je u 16. veku i smatra se delom turskog graditelja Hajrudina. Kriva ćuprija, koja se nalazi u njegovoj blizini, predstavlja prvobitnu, minijaturnu verziju Starog mosta i njegov je svojevrsni prototip.

Most na Neretvi je danas posebno poznat po avanturističkim skokovima u vodu, koje možete posmatrati iz neposredne blizine. Ukoliko želite da napravite i fotografije sa čuvenog mosta, naoružajte se strpljenjem, jer ćete zbog gužvi, naročito u turističkoj sezoni, kada su ovi skokovi aktuelni, morati da se izborite za željeni kadar.

Ako hoćete da osetite autentični duh Mostara, prošetajte uskim kaldrmisanim ulicama Starog gradaKujundžiluka, u kojima se u nizu protežu brojni zanatlijski dućani, suvenirnice i restorani. Ukoliko vam pogled sa mosta i šetnja mostarskim ulicama nisu dovoljni, tu je popularan sportsko-avanturistički park Fortica, odakle sa zip-lajna možete uživati u neverovatnom pogledu na ceo Mostar.

Vrelo Bune – raj na zemlji koji ne smete propustiti

Blagaj

foto: Marija Mirković

U samom srcu BiH smešteno je očaravajuće selo Blagaj. Ovaj turistički biser udaljen je 12 km od Mostara. A u njemu – izvor reke Bune, koja izvire pravo iz male pećine. Ovde se istorija i bogato kultruno nasleđe spajaju sa besprekornom prirodom na jedinstven način. Dovoljno je samo jednom posetiti ovo mesto, pa da blagajski izvor i nebo zauvek ostanu u vašem srcu.

Svojom vanvremenskom lepotom pleni Tekija, derviška kuća i sufijski manastir iz 16. v., smeštena uz kristalno bistru i čistu reku. Ugnežđeno u stenu, ispod ogromne i strme kamene litice, kraj vrela Bune, nalazi se ovo upečatljivo arhitektonsko remek-delo. Svojevrstan je spoj osmanske arhitekture i mediteranskog stila. Dok svoj pogled zapanjen lepotom ovog mesta sa strahopoštovanjem utapate u reku smaragdnozelene boje, čiji blagi zvuk umiruje vaša čula, u nekom od obližnjih restorana na reci možete uživati pijuckajući tradicionalnu bosansku kafu.

Visoko na brdu nalazi se tvrđava Blagaj, koju takođe možete posetiti. U pitanju je utvrđenje hercega Stjepana Kosače, po čijoj je tituli sama Hercegovina i dobila ime. Ukoliko želite više od istraživanja, za potpuni adrenalinski užitak tu je i via ferata, obezbeđena staza za penjanje do ovog utvrđenja.

Trebinje – Dučićev grad sunca, platana i dobrog vina

Trebinje - biseri BIH

foto: pixabay.com

U ovom hercegovačkom gradu kosmopolitskog i mediteranskog duha, smeštenom ispod planine Leotar, nastaju najlepše uspomene, zbog čega ćete mu se uvek ponovo vraćati. Iz Dubrovnika, Mostara, Bileće, Nikšića i Herceg Novog – svi putevi vode u rodno mesto Jovana Dučića.

Sa preko 260 sunčanih dana godišnje, ovaj grad bajkovite lepote, koji se nalazi na krajnjem jugu BiH, zahvaljujući odličnoj gastro i vinskoj ponudi, sve većem broju kulturnih manifestacija, a posebno gostoprimstvu i ljubaznosti Hercegovaca, iz godine u godinu obara turističke rekorde u reginu.

Pored čuvenih platana, živopisna lokalna zelena pijaca u centru Trebinja, jedan je od najprepoznatljivijih simbola ovog grada. Na njoj uvek vlada vesela i pozitivna atmosfera, koja predstavlja spoj neverovatnih mirisa, boja i ukusa. Ovde možete pazariti domaće proizvode i rukotvorine. Dok pijete kafu ispod platana, uživate u čarima Trebišnjice, šetate Gradskim parkom ili Starim gradom, upijajući autentičnu atmosferu trebinjskih ulica, sve vreme osećate da je more iza brda. U jednoj od brojnih vinarija možete probati autohtono hercegovačko vino ili uživati u hercegovačkoj gastronomiji.

Hercegovačka Gračanica, verna replika čuvene kosovske zadužbine kralja Milutina, nalazi se na brdu Crkvine, na platou odakle puca moćan pogled na celo Trebinje i njegovu okolinu. Dok iz letnje bašte restorana „Dučićev pogled“ ispijate piće, možete uživati u najlepšem zalasku sunca i uhvatiti kadrove Trebinja kao sa razglednice. Sama crkva, svojevrstan spomen-kompleks, zapravo je testamentarna želja Jovana Dučića. U kripti manastirske crkve sahranjeni su njegovi posmrtni ostaci.

Obavezno obiđite Anđelikinu kapiju, Muzej Hercegovine, Arslanagića (Petrovića) most, Dolape na Trebišnjici, Rimski most na Vučiji, Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg… U blizini Trebinja možete posetiti i manastir Tvrdoš – najstariji živi manastir u Hercegovini, koji je prvi put podignut u 4. v., a potom obnovljen u 13/14. v.

Tokom letnje turističke sezone možete uživati na velikom broju kupališta na rekama Trebišnjica i Sušica. Među njima se posebno izdvaja Bregovački bazen, omiljeno kupalište stanovnika i posetilaca Trebinja.

Livno – beg u carstvo divljih konja

Livno

foto: unsplash.com

Da li ste čuli za livanjske konje? U pitanju je jedna od najzanimljivihjih turističkih atrakcija BiH. Na poljanama Livna, u podnožju planine Cincar, slobodno galopira, kako se procenjuje, preko 700–800 (polu)divljih konja, za koje postoji velika verovatnoća da ćete ih sresti ako je lepo vreme. S obzirom na to da se ovde teško stiže sopstvenim vozilom, preporuka je da angažujete lokalnog vodiča ako niste dobar poznavalac ove planine, te da iznajmite neko terensko vozilo (džipovi, kvadovi i sl.). Iskoristite priliku da uz pomoć vodiča posetite i neki od vidikovaca na ovaj planini.

U samom Livnu možete videti brojne džamije i crkve, koje su svedoci nekadašnje multikulturalnosti ovog mesta, ali i posetiti brojna arheološka nalazišta u okolini grada. U blizini se nalazi i Bistrički grad, staro srednjovekovno utvrđenje. Jedan od najprepoznatljivijih simbola Livna jesu Dukatareva džamija sa sahat-kulom i Most na Dumanu. Izvor reke Bistrice (Duman), nalazi se na samo 1 km od centra Livna.

Nedaleko od grada nalazi se i planina Tušnica, sa najvišim vrhom Vitrenikom (1679 m. n. v.), koju bi takođe trebalo da posetite ukoliko ste pravi ljubitelj prirode.

Vodopadi Kravice – biseri BiH

vodopad Kravice

foto: unsplash.com

Kada su u pitanju biseri BiH, među nezaobilaznim destinacijama su i slapovi Kravice, kod sela Studenci, koji predstavljaju pravo čudo i spektakl prirode. Možete ih posetiti u svako doba godine, ali posebno su magični u jesen. Kada nastupi ovo godišnje doba, raznolikost flore u ovom rezervatu prirode posebno dolazi do izražaja. Potoci reke Trebižat se tada hučeći slivaju iz zlatne listopadne šume u prirodni bazen, stvarajući blato bogato hranljivim materijama.

Uz tok same reke raste mnoštvo lekovitog bilja, pa se ona ponosi možda najbogatijom florom BiH. Osim toga, bogata je i jeguljama, rečnim rakovima, školjkama, jadranskim lososom, a posebno se može pohvaliti jednom endemičnom vrstom jadranske ribe – u pitanju je tzv. mekousna pastrmka.

Ostavite odgovor