Saveti za put u Berlin

Grad koji je nekada bio podeljen Zidom, simbolom Hladnog rata, danas je prestonica privredno najrazvijenije države Evrope. U njemu se održava čuveni filmski festival, kroz njegove ulice voze se trabanti, a na nekadašnjim graničnim prelazima između NDR (Nemačke Demokratske Republike – Istočne Nemačke) i SRN (Savezne Republike Nemačke – Zapadne Nemačke) udaraju se pečati. Sa istočne strane “caruju” grafiti, skvotovi i alternativna kultura, a sa zapadne široki bulevari, šoping molovi i oblakoderi. Kao takav, Berlin je moderan grad prijatan za život i turističku posetu svim ljudima, bez obzira na boju kože, nacionalnu i versku pripadnost ili seksualno opredeljenje. Iako vam možda trenutno nije na listi želja, kad saznate šta sve možete videti i doživeti u ovom gradu, sigurno će vam biti potrebni saveti za put u Berlin. 

Putovanje u Berlin – avionom, autom ili autobusom

Berlin

foto: pixabay.com

Berlin je od Beograda udaljen 1250 km. Ukoliko se odlučite da dođete do njega kopnenim putem, biće vam potrebno više od 15 sati vožnje. Za putovanje automobilom morate se dobro pripremiti, jer prolazite kroz 5 zemalja. Proverite cene putarina, stanje na putevima, odmorišta, i slično. Dobar savet može biti noćenje u Beču ili Bratislavi, kako biste vozili odmorniji. Kada putujete redovnom autobuskom linijom pravi se manje pauza nego kada putujete turističkim autobusom. Natekle noge i bol u leđima samo su neke od nelagodnosti tokom dugog putovanja. Ali kad stignete u najveći grad Evropske unije, sve će biti zaboravljeno.

Ipak, najbolja opcija za putovanje u Berlin je vazdušnim putem, odnosno avionom. Low-cost kompanija Easy Jet leti iz Beograda. U poslednje vreme, karte niskobudžetnih avio-kompanija nisu više mnogo povoljnije u odnosu na nacionalne avio-prevoznike. Često se dešava da Air Serbia ima akcije pa se povratne karte za Berlin mogu pronaći po ceni od oko 150 evra.

Kako izabrati smeštaj u Berlinu?

Saveti za put u Berlin

foto: pixabay.com

Kao što smo u uvodu spomenuli, Berlin je grad pogodan za svakog čoveka. Bez obzira da li želite luksuzan smeštaj ili najpovoljniju varijantu hostela, neće vam biti teško da nađete adekvatnu opciju. Grad je odlično pokriven mrežom S-bana i U-bana. Gde god da ste smešteni, koristeći metro, jako brzo ćete stići na željenu destinaciju. Ako krećete u Berlin sa željom da đuskate do jutra u nekom od svetski popularnih klubova, potražite smeštaj u čevrtima Krojcberg ili Fridrihshajn. Watergate, Cassiopeia, Berghain, Club der Visionäre, Tresor, samo su neka od mesta koje ne smete propustiti ako želite da osetite pravi duh grada. Ukoliko dolazite u Berlin radi šopinga i uživanja na instagramičnim mestima, onda je preporuka da se orjentišete na zapadni deo grada, u okolini parka Viktorija ili nekadašnjeg aerodroma Tempelhof.

Šta obići u Berlinu ako dolazite prvi put?

saveti za put u Berlin

foto: unsplash.com

Kada se odlučite da prvi put obiđete prestonicu Nemačke, biće vam potrebni saveti za put u Berlin poput onih “10 stvari koje ne smete propustiti”. Teško je izdvojiti 10 stvari u gradu koji nudi neverovatan doživljaj na svakom koraku.

Simbol grada svakako je Brandenburška kapija na Pariskom trgu. Iza nje prostire se najveći gradski park – Tiergarten u kome se nalaze čuvena statua pobede Zige-zojle i zdanje Rajhstaga u kome je smešten nemački parlament Bundestag. Ulaz na kupolu Rajhstaga je besplatan (uz prethodnu najavu), a pogled koji će vam se pružiti na dlanu je spektakularan.

Drugi objekat koji možete videti na svim razglednicama iz Berlina je katedrala. Berliner dom sa svojom kupolom pleni poglede svih turista koji se nađu na Ostrvu muzeja. Upravo na ovoj adi na Špreji nalazi se Pergamon, muzej u kome se čuva replika Kapije boginje Ištar i Kapije tržnice iz Mileta.

Treća od najistaknutijih atrakcija u gradu je 368 metara visoki televizijski toranj na Aleksandarplacu – Fernsehturm. Na 207 metru iznad zemlje nalazi se restoran koji se okreće 360 stepeni.

Kada obiđete ove lokalitete, sigurno ćete imati vremena da prošetate ulicom pod lipama – Unter den Linden. Ona spaja Aleksandar plac sa Parizerplacom i u njoj ćete videti Humboltov univerzitet i trg Babel. Prođite kroz lavirint Spomenika holokaustu, istražite ulice oko Hitlerovog bunkera, provozajte se trabantom kroz Fridrihštrase, pokupite pečate NDR i SRN na Čekpoint Čarliju, uslikajte polu-srušenu crkvu kajzer-Vilhelma, vozite bicikl preko mosta Oberbaum i pogledajte grafite na ostacima zida odnosno Galeriji istočne strane.

U Berlinu će vas na svakom koraku iznenaditi parkovi, jezerca i potpuno opušeni ljudi koji leže na travi i piju pivo. Pridružite im se i uživajte u Berlinu sa Berlincima (što bi rekao Bajaga).

Gde i šta jesti u Berlinu?

Saveti za put u Berlin - karivurst

foto: unsplash.com

Kao multientički grad, Berlin mesto u kome možete probati sve kuhinje sveta. Najbolja stvar je fast food, a kraljica ulične hrane u gradu je kobasica sa karijem Currywurst. Čuvena minhenska pivnica Hofbroj (HB) otvorena je i u Berlinu. Svratite na litarsko pivo, bele bavarske kobasice i nezaobilazne perece. Pored kobasica, prava poslastica na štandovima šitom grada su kebabi. Kako u gradu živi veliki broj Arapa, osetićete prave ukuse istoka u ovom jelu.

Berlinci obožavaju da jedu senfajer, odnosno jaja u senfu. Kuvana jaja i krompir “plivaju” koji plivaju u sosu od senfa podsećaju lokalce na detinjstvo, a vas će potpuno uvesti u svet nemačke kuhinje. Ljubitelji mesa bi trebalo da probaju šniclu Holštajn posutu inćunima, prženim jajetom i kaparima.

Još neki saveti za put u Berlin

Trabanti

foto: pixabay.com

Koji su to saveti za put u Berlin koji vam mogu poslužiti prilikom prve, ali i svake sledeće posete?

  • Fotografišite se na najboljim vidikovcima u gradu (pored Televizijskog toranja i kupole Rajhstaga): u jednom od najvećih balona na svetu − Weltballon, na krovu Kolhof kule na trgu Potsdamer, na vrhu Zige-zojle, na krovu tržnog centra u četvrti Nojkeln – Arcaden ili ispred Pruskog spomenika u parku Viktorija.
  • Posetite buvljak u parku Mauer koji se održava nedeljom.
  • Iznajmite bicikl i prvozajte se gradom.
  • Ukoliko dolazite u grad tokom leta, odgledajte film u bioskopu na otvorenom u nekom od parkova.
  • Prošetajte ulicom Ku’damm i uživajte u šopingu.
  • Uhvatite voz do Potsdama i obiđite palatu Sansusi.
  • Idite na krstarenje Šprejom.

Ostavite odgovor