Top vikend putovanja

Vikend putovanja su nešto što ne iziskuje mnogo novca, a obnoviće vam izgubljenu energiju i pripremiti vas za novu radnu nedelju. Istina, dva dana nisu dovoljna za putovanje u inostranstvo, ali i u Srbiji ima toliko divnih predela koje treba obići i koji su idealan izbor za odmor i relaksaciju. 

Ukoliko uživate u lepim pejzažima i kulturno-istorijskim znamenitostima, možete odabrati neku od brojnih prirodnih atrakcija. Ako ste ljubitelj pešačenja, vikend na nekoj planini ili pored jezera je pravi izbor za vas. 

Bez obzira na to da li želite neko mirno i tiho mesto ili pak aktivan odmor koji uključuje pešačenje i boravak na otvorenom, cilj je isti – pobeći od gradske vreve i relaksirati se. U nastavku teksta vam donosimo nekoliko predloga za vikend putovanja, koja možete odabrati u skladu sa svojim afinitetima. 

Đavolja varoš – destinacija koja se ne zaboravlja

Vikend putovanja - Đavolja varoš

foto: canva.com

Đavolja varoš smeštena na Radan planini je izuzetna atrakcija i mesto gde ćete imati priliku da vidite fascinantne prirodne lepote. Odlikuju je dva prirodna fenomena. Pored izvora kisele vode sa izuzetno jakom mineralizacijom, zemljane figure kao specifični oblici reljefa će vas sigurno fascinirati. Đavolju varoš čine 202 zemljane figure koje predstavljaju neobične oblike reljefa, čija je visina od 2 pa do 15 metara. Ovaj geomorfološki oblik je jedinstven u našoj zemlji i veoma je redak i u svetu. Đavolja varoš je proglašena prirodnim dobrom od nacionalnog značaja i stavljena je u prvu kategoriju zaštite. Ukoliko putujete u sopstvenoj režiji, prenoćište možete potražiti u Kuršumliji, gde možete posetiti značajne zadužbine Stefana Nemanje. Mnoge turističke organizacije u svojoj ponudi imaju izlet u Đavolju varoš, pa ukoliko vam je lakše, možete putovati sa njima. 

Gamzigrad – uvid u drevnu prošlost

Vikend putovanja - Felix Romuliana

foto: canva.com

Arheološko nalazište Gamzigrad je nešto što bi svakako trebalo posetiti ukoliko želite da upoznate znamenitosti Srbije. U pitanju je arheološko nalazište antičke rimske carske palate Felix Romuliana koje predstavlja rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimilijana Galerija. Gamzigrad se nalazi u blizini Zaječara, a od pre nekoliko godina je uvršten u Uneskovu listu svetske baštine. Nesumnjivo je da ćete biti oduševljeni podnim mozaicima koji predstavljaju najbolje ostvarenje kasnoantičkog doba u Evropi, kao i istraživanjem nekadašnje carske rezidencije. Nakon posete ovoj znamenitosti, biće vam zanimljivo da produžite do Gamzigradske banje, u kojoj se nalazi mnoštvo prirodnih atrakcija interesantnih za obilaske kao i mnoštvo kulturnih spomenika.  Prenoćište možete pronaći u banji ili u obližnjem Zaječaru u kome možete posetiti niz kulturno-istorijskih znamenitosti. 

Tara – netaknuta priroda i domaći ukusi

Vikend putovanja - Tara

foto: canva.com

Moguća opcija za vikend putovanja je svakako Tara. Smatra se najšumovitijom planinom ne samo Srbije već i Evrope. Ovde ćete nesumnjivo uživati u netaknutoj prirodi i čistom planinskom vazduhu. Ne propustite da posetite poznate vidikovce Tare kao što su: Oluša, Crnjevo, Banjska stena, Sjenič i Bilješka stena. Ova nestvarno lepa planina vam nudi mogućnost šetanja planinarskim, edukativnim i biciklističkim stazama. Ukoliko vaš izbor bude Tara, obavezno posetite manastir Raču kao i etno-domaćinstvo Kaluđerske Bare. Ako niste ljubitelj pešačenja, već želite što više da obićete za kratko vreme, neka vaš izbor bude poseta Drvengradu. Tara nesumnjivo pruža užitak za sva čula, a uživaćete i u dobroj hrani. 

Divčibare – za vikend putovanja inspirisana adrenalinom

Divčibare

foto: canva.com

Jedna od omiljenih destinacija mnogih turista su svakako Divčibare. U pitanju je visoravan planine Maljen, koja obiluje predivnom prirodom, kao i lepotom biljnog i životinjskog sveta. Divčibare su poznate po pešačkim turama, pa ako da ako ste ljubitelj pešačenja, ne propustite šetnju nekom od pešačkih staza kao što su: Ljuti krš, Golubac, Paljba ili Crni vrh. Pored toga možete uživati u adrenalinskim izazovima kao što je zip-lajn, panoramska vožnja žičarom, ili možete posetiti Avantura park. Ukoliko niste ljubitelj šetnje, u ponudi su turistički vozići koji će vas odvesti do najlepših vidikovaca. Iako je centar Divčibara uređen, na okolnim poljanama možete naći različito lekovito bilje. Najzanimljivije atrakcije Divčibara su svakako vodopad Skakalo kao i kanjon Crne reke. Smeštaj ćete vrlo lako naći u nekom od brojnih apartmana ili hotela, gde ćete uživati u domaćim specijalitetima.  

Palić –  vikend putovanje za ljubitelje ravnice

Palićko jezero

foto: canva.com

Nadomak Subotice nalazi se Palić, popularna destinacija za vikend putovanja. Ovo izletište je poznato zahvaljujući Palićkom jezeru, ali osim toga pruža brojne mogućnosti turistima. Reč je o najvećem prirodnom jezeru Srbije koje svojom lepotom mami brojne posetioce. Palić je poznat i kao lečilište zahvaljujući jezerskom blatu koje obiluje raznim mineralima. Iako na jezeru već odavno nije dozvoljeno kupanje, sama šetnja pokraj njega čini da se osećate spokojno. Ne propustite da posetite Zoološki vrt Palić, gde ćete osim raznih vrsta životinja imati priliku da upoznate i neverovatan botanički deo koji obiluje raznim vrstama drveća i žbunja. Smeštaj ćete ovde lako naći, jer je reč o turističkom mestu sa brojnim ponudama. I ne propustite da uživate u ukusu ribljih specijaliteta koji su ovde izvanredni.

Verujemo da smo vas inspirisali ovim tekstom i da ćete već za neki naredni vikend odabrati jednu od brojnih destinacija naše zemlje. Ukoliko ne želite da putujete u sopstvenoj režiji, ne zaboravite da brojne turističke agencije organizuju vikend putovanja. Vaše je samo da se spakujete i da krenete. Dobro raspoloženje se podrazumeva, ali ne zaboravite foto-aparat ili kameru kako biste ovekovečili nezaboravne trenutke. 

Ostavite odgovor