Saveti za put u Barselonu

Barselona je grad koji se teško može opisati rečima i predstaviti fotografijama. Barselona je energija koju osećate dok šetate Ramblom, istražujete Gotsku četvrt, gazite po pesku Barselonete, vozite se žičarom do Mon Žuika, prolazite kroz park Guelj, ulazite u Sagrada Familiju i đuskate u nekom od svetski poznatih klubova. Podjednako ćete se diviti Gaudijevim remek-delima i pošumljenim bulevarima, brdu Tibidabo i Karmel bunkerima, Agbaru i Magičnim fontanama, Španskom selu i Akvarijumu. Videćete neverovatne perfomanse uličnih umetnika, probaćete izuzetnu paelju i otići u dobar šoping. Posetićete neobične muzeje i galerije, ali i doživeti život sa ulica i trgova “kraljice Mediterana”. Kada su vam pri ruci saveti za put u Barselonu, možete se u potpunosti prepustiti njenim čarima i uživati punim plućima u svom odmoru.

Putovanje u Barselonu – avionom ili proputovanje autobusom

Saveti za put u Barselonu - Trg Španije

foto: unsplash.com

Barselona je odlično povezana vazdušnim putem sa evropskim, ali i svetskim metropolama. U gradu i okolini postoje tri aerodroma: El Prat de Llobregat, Reus International Airport i Girona-Costa Brava Airport. El Prat je drugi po veličini aerodrom u Španiji, iza madridskog Barahasa. Ukoliko idete na letovanje na Kosta Bravu, možete izabrati opciju za let do aerodroma Đirona, dok je za Kosta Doradu pogodniji Reus kod Teragone. Iz Beograda letom nacionalne avio-kompanija Air Serbia, sletećete na El Prat. Povoljnija opcija je da kupite kartu preko niskobudžetnih avio-kompanije Wizz Air ili Vueling. Što ranije kupite karte, imaćete nižu cenu.

Mnoge turističke agencije su pre pandemije organizovale ture autobusom za Barselonu, ali i za letovanje na Kosta Bravi. Tehničke pauze od 9 sati prave se najčešće u Italiji (jezero Komo, Milano, Ćinkve Tere, Venecija, Verona) i u Francuskoj (Nica, Kan). Na ovakvim turama izgubićete dosta energije u putu, ali dobićete pravi užitak u duhu južne Evrope. Kako se bude stabilizovala situacija, očekujemo nove ponude ovog tipa za Barselonu, Ljoret de Mar i druga mesta na “Divljoj obali” Španije.

Kako izabrati smeštaj u Barseloni?

Saveti za put u Barselonu - Trg Katalonije

foto: unsplash.com

Ukoliko putujete u Barselonu samostalno, imate više opcija za izbor smeštaja nego kada putujete uz posredstvo agencije. Apartman preko sajta airbnb.com, rezervacija hotela ili hostela preko relevantnih sajtova ili direktno, potpuno zavisi od vaših afiniteta. U Barseloni je odlično razvijen javni prevoz (metro, tramvaj, bus), a možete iznajmiti i bicikl. Zato lokacija i ne igra presudnu ulogu prilikom rezervacije smeštaja.

Od aerodroma El Prat do Trga Katalonije (Placa de Catalunya) saobraća shuttle bus. Možda vam je najjednostavnija opcija da upravo oko glavnog trga katalonske prestonice izabere neki smeštaj. Za putnike koji idu sami, najpovoljnija opcija su višekrevetne sobe u hostelima. Za parove je preporučljivo da iznajme dvokrevetne sobe u hostelima, hotelima ili neki apartman, dok je za ekipe najisplativije da rentiraju stan. Izbor je na vama!

Šta obići u Barseloni ako dolazite prvi put?

Barselona je grad prepun atrakcija. Gotovo na svakom koraku će vas očarati neko arhitektonsko čudo, mural ili performans uličnih umetnika. Međutim, kada prvi put dolazite u grad, postoje određena mesta koja ne smete propustiti. Krenimo redom.

Barselona uz more

Barseloneta plaža

foto: unsplash.com

Barselona se prostire uz obalu Sredozemnom mora, koje je izuzetan orjentir kada se izgubite u gradu. Od Olimpijskih igara 1992. godine, Barsa ima svoju gradsku plažu, Barselonetu. Duga je 422 metra, ima svoje šetalište i mnoštvo restorana, kafića, barova, fast-food kioska. Ono na šta treba da obratite pažnju su džeparoši! Kada idete na plažu, nikada ne ostavljajte svoje stvari bez nadzora.

Uz obalu se još nalaze luka ispunjena jahtama, šetalište Rambla del Mar, tržni centar Maremagnum i najveći tematski akvarijum na Mediteranu. Poseban doživljaj predstavlja vožnja žičarom od Barselonete do brda Mon Žuik, jer ćete uživati u opisanom prizoru iz ptičje perspektive. Na poslednjoj stanici žičare, na brdu Mon Žuik, nalazi se hotel Miramare, ispred koga se pruža savršen pogled na grad i more.

Las Ramblas i Gotska četvrt

Trijumfalna kapija Barselona

foto: unsplash.com

Pravi čuvar Barselone uz Sredozemno more je Kolon, Kolumbov spomenik visok 87 metara. Od kružnog toka na kome je postavljen kreće šetalište Las Ramblas. Iako mnogi ovu ulicu zovu Rambla, u pitanju je niz šetališta i zato je pravilno reći u množini. Kao i na Barseloneti, ovde širom otvorite oči zbog džeparoša. Nemojte biti uplašeni, jer Barselona je metropola i ovakve preporuke su jako važne za turiste kako bi više vodili računa o svojim stvarima. U Rambli će vam pažnju privući Palata Guelj, pozorište Liceu, Kraljevski trg (Placa Reial) i pijaca La Boqueria. Kada dođete do Trga Katalonije i golubovi počnu da lete iznad vaših glava, zavucite se u Gotsku četvrt (Barri Gotic). Prođite jednom od najprometnijih ulica Španije za pešake, Portal de l`Angel. Odvešće vas do velelepne katedrale, zanimljivih lukova u prolazima i trgova ispunjenim kafićima u kojima se jedu tapasi i pije vino. Prošetajte parkom Ciutadela i napravite fotografiju ispred Trijumfalne kapije. Time ćete zaokružiti obilazak ovog dela grada.

Gaudijeva remek-dela

Sagrada Familia

foto: unsplash.com

Od Trga Katalonije ulica Passeig de Gracia odvešće vas do Gaudijevih lepotica, kućica Casa Mila (La Padrera) i Casa Batllo (Kuća kostiju). I kad dođete do raskrsnice dva bulevara, nastavite Dijagonalom do bajkovite Sagrada Familije. Radovi na njoj nastavljeni su posle tragične smrti velikog Antonija Gaudija, a završetak gradnje planira se za 2026. godinu.  Gaudijev originalni dizajn ukazuje na 18 tornjeva koji predstavljaju 12 apostola, 4 jevanđelista, Isusa i Devicu Mariju. Tornjevi bazilike dominiraju gradom, a Sveta porodica je jedna od najposećenijih atrakcija Španije, uz palatu Alambru i muzej Prado.

Svakako još jedno nezaobilazno Gaudijevo remek-delo u Barseloni je park Guelj. Na ulazu se nalaze sve kućice kao iz bajke o Ivici i Marici. Mozaici, talasasti oblici, krivudavi puteljci, statua zmaja, klupa bez kraja, Galerija 100 stubova samo su neka od mesta koja će vas očarati u ovom parku.

Šou Magičnih fontana i Špansko selo

Magične fontane u Barseloni

foro: pixabay.com

Saveti za put u Barselonu ne mogu biti potpuni bez večernjih izlazaka. Savetujemo da predveče posetite Špansko selo (Poble Espanyol), jedinstveni prostor koji predstavlja specifičnosti svake autonomne španske pokrajine. Nakon toga, zauzmite mesta za performans Magičnih fonatana. Pogledajte kada rade tokom zimskih i letnjih meseci i ne propustite jedinstveni šou. Nakon Magičnih fontana, možete otići na večeru na krovu nekadašnje koride. Na Trgu Španije (Placa d`Espanya) nalazi se korida pretvorena u tržni centar, Arenas de Barcelona. Na njenom krovu nalazi se veliki broj restorana sa prelepim pogledom na grad.

Vidikovci Barselone

Karmel bunkeri

foto: unsplash.com

Za Barselonu se može slobodno reći da je veličanstven grad sa pogledima koji obaraju s nogu. Najlepši vidikovci u gradu su: Karmel bunkeri (Bunkers del Carmel), plato na brdu Tibidabo, brdo Mon Žuik (kod poslednje stanice žičare i iz zamka na vrhu), toranj Sagrada Familije, krov La Padrere, plato ispred Narodnog muzeja Katalonije (kod Magičnih fontana) i mnogi drugi.

Gde i šta jesti u Barseloni?

Tapasi

foto: pixabay.com

Barselona je prava metropola i u njoj možete naći sve kuhinje sveta. Od tradicionalne španske kuhinje, preko specijaliteta turske kuhinje pa sve do kineske i japanske. Cene variraju u zavisnosti od dela grada, a povoljnije varijante možete naći na šetalištu ka Barseloneti, u četvrtima Raval i Gracia. Pravo gastronomsko iskustvo predstavlja Carrer De Blai, poznata kao ulica tapasa. Meze u malim restoranima i barovima će vas potpuno oduševiti. U mnogim restoranima imate ponudu dana, “menu del dia”. Po pristupačnim cenama možete probati morske plodove, paelju ili neka druga jela od mesa. Oni mogu poprilično da pojedu, postoje ponude all you can eat (najpoznatiji je restoran FrescCo). Nemojte preskočiti pijacu La Boqueria i osveženje sokovima i voćem.

Još neki saveti za put u Barselonu

Saveti za put u Barselonu

foto: unsplash.com

Posetite bar “L`Ovella Negra” i probajte točeno pivo i točenu sangriju. Idealno je mesto za veće ekipe.

Barselona je poznata po noćnim izlascima. Pub Crawl ture će vas upoznati sa noćnim životom grada. Ukoliko pak više volite da idete sami, preporučujemo svetski poznati koncept diskoteka Pacha, internacionalni klub na plaži Opium, čuveni Razzmatazz i La Terrazza pod otvorenim nebom Španskog sela.

Suvenire možete kupiti u Gotskoj četvrti. Nemojte se zaletiti i u prvoj radnji kupiti sve što vam se svidi, jer su cene različite. Istražite ponudu i upoznajte šarmantne ulice ovog dela grada.

Barselonu možete posetiti u bilo koje doba godine. Naravno da su najveće gužve tokom letnjih meseci i državnih praznika, stoga ukoliko želite da uživate u gradu, izbegnite ovaj period.

Rezervišite ulaznice unapred kako ne biste gubili dragoceno vreme čekajući u redovima.

Probajte desert crema catalana, katalonsku verziju krem brulea.

Ukoliko volite fudbal, posetite najveći stadion u Evropi (kapaciteta 99,354) – Kamp Nou.

Ostavite odgovor