Početna » Saveti za put u Veneciju – putovanje koje se ne zaboravlja

Saveti za put u Veneciju – putovanje koje se ne zaboravlja

Ispresecana sa oko 150 kanala, povezana sa oko 400 mostova, puna vanvremenskih turističkih atrakcija, Venecija je jedinstven grad na svetu. Svaka ulica, fasada i gondola čuvaju neku svoju tajnu. Od Trga Svetog Marka i njegove impozantne bazilike, preko Rialto mosta pa sve do bele crkve Santa Maria della Salute, uživaćete u romantici nekadašnje prestonice Mletačke republike. U srednjem veku bila je najvažniji centar trgovine između istočne i zapadne Evrope i najznačajniji grad “starog kontinenta”. Prostire se na 118 ostrva u laguni Jadranskog mora, a zbog unikatnosti nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Možete je zvati “Kraljica Jadrana”, “Serenisima”, “Grad mostova”, a da biste je bolje upoznali morate da je obiđete. Kada se odlučite za taj korak, saveti za put u Veneciju biće vam neophodni.

Putovanje u Veneciju – samostalno ili uz posredstvo turističke agencije

Saveti za put u Veneciju

foto: pixabay.com

U Veneciju možete putovati u sopstvenoj režiji, autobusom ili automobilom. Udaljena je od Beograda 770 km i sve vreme biste putovali auto-putem. Iz Venecije možete produžiti na proputovanje Italijom i obići njenu prestonicu Rim. Autobuska stanica u “kontinentalnom delu” grada nalazi se kod železničke stanice Mestre i zove se Venice Mestre. Ukoliko biste odmah otišli do turističkog dela, možete kupiti kartu do Venice Tronchetto. Nalazi se u neposrednoj blizini Mosta slobode (Ponte della Liberta). Ako ste se odlučili da putujete automobilom, najbolje je da dođete u luku Punta Sabbioni odakle možete kupiti kartu za brod do Trga Svetog Marka. Kada završite sa obilaskom Venecije, vratite se u auto i produžite do hotela u mestu Lido di Jesolo. Hoteli su jeftiniji u odnosu na Veneciju, a imate i dugu plažu i brojne turističke sadržaje za uživanje.

Turističke agencije često organizuju jednodnevne izlete u Veneciju. Cene su poprilično pristupačne, nekoliko desetina evra po osobi. Nećete morati da brinete o navigaciji, iskrcaćete se u luki Puna Sabbioni i sa pratiocem grupe ići brodom do Venecije. Obilazak grada moguć je samo ukoliko je angažovan lokalni licencirani turistički vodič. Zbog ogromnog broja turista, često nije moguće rezervisati vodiča, pa će vam svaki savet za obilazak grada biti dragocen. Ukoliko uplatite aranžman sa noćenjem, najverovatnije ćete noćiti u Lidu. Razlog su izuzetno visoke cene hotela u Veneciji i njihov ograničen kapacitet.

Kako izabrati smeštaj u Veneciji?

veliki kanal - Venecija

foto: pixabay.com

Bitni saveti za put u Veneciju su u vezi sa smeštajem zbog njenog specifičnog geografskog položaja i izuzetno visokih cena. Kao što smo napomenuli, ukoliko idete na grupno putovanje koje organizuje turistička agencija, bićete najverovatnije smešteni u Lido di Jesolu. Kada putujete u sopstvenoj režiji, možete izabrati smeštaj gde želite. Ako je vaš budžet ograničen, potražite hotel ili Airbnb apartman u delu Mestre. U tom sličaju morali biste svakodnevno da putujete prevozom do najlepšeg dela grada i svih turističkih atrakcija. Ukoliko želite da doživite Veneciju poput influensera sa Instagrama i vidite čaroliju kada otvorite vrata balkona, moraćete da platite “malo bogatstvo”. Imajte na umu da je preko dana jako bučno od hiljada turista koji se šetaju venecijanskim ulicama, a uveče je potpuno tiho, kao u gradu duhova.

Šta obići u Venciji ako dolazite prvi put?

Saveti za put u Veneciju

foto: unsplash.com

Trg Svetog Marka je jedini trg (piazza) u Veneciji. Svi ostali su trgići (piazzeta) ili polja (campi). U pitanju je jedan od najlepših trgova sveta, sa dominantnim građevinama, bazilikom i zvonikom. Savetujemo vam da obiđete baziliku koju “čuvaju” Konji Svetog Marka i da se popnete na Zvonik visok 98,6 m kako biste videli grad na dlanu.

Iza bazilike, gledano sa Trga, nalazi se Duždeva palata. Bila je rezidencija mletačkog dužda i u njoj su se sastajali najmoćniji ljudi ove države kako bi doneli važne političke i ekonomske odluke. Raskošni izgled palata duguje arhitekti Andrei di Pjetru koji ju je rekonstruisao u stilu renesanse nakon požara u 16. veku. Ispred ulaza, na spoljnom zidu palate, nalazi se bronzani reljef glave čoveka čija su usta otvorena sa prorezom za pisma. “Bocca di Leone” smatrala se simbolom venecijanske demokratije, jer je svako ko je želeo da prijavi nedelo drugog mogao aninimno da ubaci pismo klevete u poštansko sanduče u obliku usta. Zanimljiva je priča o zatvorima u okviru palate.

U prizemlju Duždeve palate je bio tzv. Bunar zatvor, u kome skoro da nije bilo nikakve svetlosti. Osuđenici su poslednje zrake sunca viđali prelazeći Most uzdaha, koji je navodno zbog uzdaha zatvorenika i dobio ime. Jedna od najpoznatijih ličnosti koja je boravila u ovom zatvoru i uspela da pobegne iz njega je Đakomo Kazanova.

Glavna arterija Venecije je Veliki kanal ili Canal Grande. Pored gondola, njime saobraća i javni prevoz, vodeni autobusi ili vaporette. Ukoliko želite da izbegnete visoke cene vožnje gondolama, Veneciju sa vode možete videti vožnjom ovim brodićima kroz kanal u obliku latiničnog slova “S”. Veliki kanal je dug 3.800 m i na njegovim obalama možete videti prelepe venecijanske palate kao što je Ca’ d’Oro, mostove poput Rialta i crkve. Najlepša od njih je bela crkva Santa Maria della Salute ili Gospa od zdravlja.

Ukoliko provodite više dana u Veneciji ili ste već bili u gradu, iskoristite priliku i obiđite dva čarobna ostrva. Burano, ostrvo šarenih fasada poznato po izradi čipke i Murano, poznato kao ostrvo stakla.

Još neki saveti za put u Veneciju

Saveti za put u Veneciju

foto: pixabay.com

  • Najbolje vreme za posetu Veneciji je tokom Karnevala koji se svake godiine održava u februaru
  • Pre dolaska u Veneciju proverite vodostaj, jer se ponekad desi da Trg Svetog Marka bude poplavljen. Međutim, to Venecijance često ne remeti. Kupite čizme-kese do kolena i možete slobodno šetati kroz vodu.
  • Ako dolazite kolima, auto možete parkirati na Tronchetto parkingu (20-30 evra po danu). Parking se nalazi odmah nakon Mosta slobode
  • Pravu romantiku u Veneciji predstavlja vožnja gondolama, koja je poprilično skupa. Iznajmljivanje gondola sa gondolijerom košta oko 80-100 evra.
  • Ukoliko želite neku brzu hranu u Veneciji, probajte picu kod mosta Rialto  u Pizzeria Megaone ili nešto sa riblje pijace kod Rialta. Ako želite da pojedete nešto konkretno, rezervišite sto u restoranu Omnibus.
  • Ukoliko želite ići u šoping, kada dolazite autom možete svratiti u outlet Palmanova 

Ostavite odgovor