Atrakcije u Madridu

Putovanje u prestonicu Španije – šta obići u Madridu?

Glavni grad Španije je jedna od najvećih evropskih metropola. Nalazi se u samom srcu ove zemlje, i sam po sebi, Madrid spada u najveće turističke atrakcije. Predstavlja, kako finansijski, tako i istorijski, kulturni i umetnički centar. I sve to je integrisano u panoramu kontrasta i raznolikosti. Jer u Madridu postoje i drevne monumentalne građevine i crkve, ali i biznis centri i palate. Ovakva stilska raznovrsnost je posledica različitih perioda kroz koje je grad prolazio tokom vekova. U nastavku teksta uputićemo vas šta obići u Madridu kada dolazite prvi put.

Muzeji u Madridu

Šta obići u Madridu - Muzej Prado

foto: pixabay.com

Poznato je da je Španija kolevka najvećih umetnika, počev od renesanse, preko neoklasicizma i impresionizma, do postmodernizma i savremene umetnosti. Iz tog razloga je većina restorana u Madridu uglavnom ukrašena delima španskih slikara. Muzej koji ubedljivo svedoči o bogatoj španskoj kulturi jeste Prado. Ovo zdanje je dom za 7.000 umetničkih dela, pre svega iz plodnog slikarskog stvaralaštva Velaskeza i Goje. A i sam muzej predstavlja umetničko delo, izgrađeno u neoklasicističkom stilu, još u 18. veku. Ukoliko ste, pak, ljubitelj Pikasa i Dalija, više ćete uživati u muzeju Kraljica Sofija, posvećenom umetnosti 20. veka. Slike iz opusa Sezana, Gogena, Monea i Van Goga krase muzej Tisen Bornemisa. Ova tri spomenuta muzeja čine tzv. „Zlatni trougao umetnosti“.

Međutim, pored konvencionalnih, u Madridu se nalaze i neka neuobičajena obeležja kulture. Pa tako, možete posetiti muzej šunke, kao i muzej robota.

Šetnja kroz Madrid

Šta obići u Madridu - Puerta del Sol

foto: pixabay.com

Savršena šetnja kroz Madrid započinje od Puerte del Sol. U pitanju je šetalište, okruženo atraktivnim zgradama iz 16. veka. Poznato je po statui medveda i drveta jagode i ploči koja označava nulti kilometar, odnosno samo središte Španije. Ovaj centralni trg je od 1619. godine služio za proslave i kanonizacije rimokatoličkih svetaca, ali i javne egzekucije. Na šetalištu je posebno upadljiva zgrada pošte – Casa de Correos. Ona je danas sedište lokalne samouprave grada Madrida. Zbog svoje bogate istorije, Puerta del Sol je jedna od omiljenih turističkih atrakcija.

U centru Madrida je i Gran Vía, ulica koju nazivaju i španskim Brodvejem. Poznata je po kvalitetnom noćnom provodu, ali i luksuznim prodavnicama i hotelima. U ovoj ulici se može obići muzej-bar, po imenu Museo Chicote, poznat po tome što se Ernest Hemingvej u njemu krio u toku španskog građanskog rata. Gran Vía obiluje i kulturnim događajima, pri čemu se posebno idzdvajaju pozorište Lope de Vega, kao i Compac, u kome se odigravaju samo mjuzikli.

Kraljevska palata je takođe omiljena među posetiocima Madrida. Iako je kraljeva rezidencija, otvara se samo za vreme zvaničnih ceremonija, a posetioci je mogu obići plaćanjem ulaznice (oko 10 evra). U ovom velelepnom zdanju se nalazi čak 3.418 soba, u kojima se mogu videti dela Goje, Karavađa i Velaskeza.

Pogled na Madrid

Šta obići u Madridu - Plaza Mayor

foto: pixabay.com

 

Najbolji vidikovac je oblakoder Círculo de Bellas Artes, sa koga se vidi čitava panorama Madrida. Ali pored nesvakidašnjeg pogleda na grad, pruža i dobru zabavu, kao i učešće na različitim kulturno–umetničkim dešavanjima. Odavde se možete zaputiti ka trgu Plaza Mayor, koji je star preko 400 godina i predstavlja zaštitni znak Madrida.

Nacionalne atrakcije u Madridu

Jedno od posebnih mesta koje možete posetiti u Madridu je Las Ventas. U pitanju je arena koja u potpunosti odaje duh Španije. Svakodnevno su u areni omogućene turističke ture kroz muzej o istoriji koride, jednom od simbola Španije. A same borbe sa bikovima se odigravaju u toku letnjih meseci i traju do 3 sata.

Lokalni specijaliteti

Šunka u Madridu

foto: pixabay.com

Madrid se može pohvaliti bogatom tradicionalnom kuhinjom. Ali ono što naročito mami prosečnog turistu jesu cocido i sendvič sa pohovanim lignjama. Cocido je specijalitet napravljen od leblebija, sa dinstanim povrćem i mesom. A jedan od najstarijih recepata se čuva u restoranu Lhardy. U blizini centralnog trga Puerte del Sol, nalazi se čuvena poslastičarnica San Gines. U njoj dominiraju poslastice koje su uglavnom izrađene od najfinije čokolade. I, kao što verovatno pogađate, jedan od omiljenih slatkiša koji se ovde mogu naručiti je churros – štapić od testa, umočen u toplu čokoladu.

Noćni život u Madridu

Madrid je i poznat kao grad mladih i dobrog noćnog provoda. Zato ne čudi da su u Madridu mnogobrojni barovi i kafići neprestano popunjeni. Najpopularniji su El Plenta i Tupperware, mada vas ni bilo koji drugi ne može razočarati. U zavisnosti od muzičkog ukusa, možete se odlučiti za klubove sa tradicionalnom španskom, rok, pop, R&B, hip hop ili džez muzikom. Tupperware je mesto poznato po najraznovrsnijem muzičkom repertoaru. Klub Kapital je jedan od najvećih i najatraktivnijih, budući da je izgrađen na 7 spratova sa mnogo balkona, a svaki sprat je jedinstven. Za ljubitelje kvalitetnog džeza, preporučujemo klubove Central i Populart. Ukoliko ste za provod uz svetske hitove, nemojte zaobići klub Shoko. A za sve obožavatelje indie muzike, prvi izbor je Ochoymedio.

Pored toga, Madrid je poznat po festivalima, među kojima je najveći Virgen del Carmen. Ova manifestacija se organizuje sredinom jula i tada je grad neverovatno živ.

Kupovina u Madridu

Šta obići u Madridu - Gran Via

foto: pixabay.com

Zahvaljujući brojnim kreatorima koji vode poreklo iz Španije, može se reći da su Špankinje među najstilizovanijim ženama. Iz tog razloga, dostupne mnogobrojne prodavnice dizajnerske robe. Ipak, Madrid ne nudi samo skupocenu robu. Veliki broj posetilaca se nedeljom zaputi na buvljak El Rastro, gde po veoma niskim cenama mogu kupiti najraznovrsnije proizvode. A u okolini se nalaze i antikvarnice, za one sa autentičnim ukusom.

Ostavite odgovor