Saveti za put u Pariz

Pariz je jedan od najatraktivnijih i ujedno najposećenijih gradova na svetu. Do izbijanja pandemije godišnje ga je posećivalo oko 30 miliona turista. Glavni i najveći grad Francuske kroz koji protiče reka Sena sinonim je za romantiku i već vekovima predstavlja inpiraciju brojnim umetnicima. Nosi epitet “Grad svetlosti” zbog svih blistavih umova koji su u njemu stvarali ili još uvek to čine. Ukoliko ste odlučili da ispunite svoj san, uplatite putovanje uz posredstvo turističke agencije ili se samostalno organizujte. U svakom slučaju ako su vam potrebni saveti za put u Pariz, na pravom ste mestu. Otkrićemo vam kako da putujete u prestonicu Francuske, gde da izaberete smeštaj i povoljno da jedete, koje atrakcije da obiđete i slično. 

Putovanje u Pariz – avionom, autobusom, vozom ili autom

Pariz je udaljen od Beograda 1.850 km. Najbrži način da stignete u “grad ljubavi i romantike” je vazdušnim putem. Let traje oko dva i po sata, a avio-kompanije kod kojih možete pronaći direktne letove na relaciji Beograd-Pariz su Air Serbia, Air France/KLM i Wizz Air. Ukoliko izaberete neku od prve dve, sletećete na glavni aerodrom “Šarl de Gol”, dok niskobudžetna kompanija Wizz Air sleće na aerodrom “Bove” (Beauvais). Ovo je jako važna činjenica zbog transfera. Dok je CDG odlično povezan sa centrom Pariza,  “Bove” je udaljen oko 100 km od grada i nemate mnogo izbora po pitanju shuttle busa. Cena povratne karte je oko 40 evra, a bus vozi do Kongresnog centra (Centro de Congresos de Porte of Maillot). 

Pariz - bazilika Sakre Ker
foto: pixabay.com

Ukoliko ste se odlučili da putujete u Pariz autobusom, spremite se na jako dug i naporan put. Vremenski se ne može tačno ni pretpostaviti vreme dolaska, zbog čekanja na graničnim prelazima. Redovne linije za “Grad svetlosti” možete pronaći kod prevoznika “Fudeks” ili “Lasta”. 

Kako u Srbiji nije baš razvijena železnica, direktnim vozom do Pariza nije moguće stići. 

Još jedna opcija za one koji su se odlučili na organizaciju putovanja u sopstvenoj režiji je automobil. Ukoliko želite da napravite road trip i usput obiđete neka mesta u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji ili Nemačkoj, ovo je dobra prilika za avanturu. Međutim, auto vam mora biti u dobrom stanju, a vi spremni za duge vožnje i gužve na putevima kroz sve zemlje kroz koje prolazite. 

Kod putovanja preko turističkih agencija, sve vam je organizovano, od prevoza, preko smeštaja i transfera, do vodiča. Ipak, sa druge strane, deo ste grupe i celokupna organizacija je podređena satnici predviđenoj planom i programom puta. 

Kako izabrati smeštaj u Parizu?

Pariz panorama
foto: pixabay.com

Kao i kod prevoza, pri izboru smeštaja možete kontaktirati s agencijom ili samo pronaći smeštaj po svojim kriterijumima. U Parizu, za razliku od drugih evropskih metropola, nema puno hostela. Zato, ukoliko želite da smeštaj platite što manje, pogledajte ponudu niskobudžetnih hotela ili eventualno hotela iz lanaca F1 ili Ibis. Smeštaj u centru grada, odnosno unutar Periferika (puta koji okružuje centar) izuzetno je skup. Preporuka je da tražite smeštaj koji se nalazi blizu metro linije, jer ste onda dobro povezani sa ostalim delovima grada. Jedan od najlepših krajeva Pariza Porte de Orleans, smešten uz rub Periferika (Boulevard Périphérique), mesto је na kome možete pronaći pristojan smeštaj. Za one koji žele luksuz, tu je prestižni Hotel Ritz i njemu slični. 

Pogledajte i ponudu stanova na sajtu Airbnb.com, naročito ako putujete u društvu. Može vam se mnogo više isplatiti od hotela. 

Šta obići u Parizu ako dolazite prvi put?

Saveti za put u Pariz - krstarenje

Ako prvi put dolazite u Pariz, sigurno nećete propustiti najveću atrakciju grada Ajfelovu kulu. Ne morate se peti na nju, možda će vam biti dovoljan pogled sa platoa Trokadero ili sa Marsovih polja. Pored “gorostasne čelične dame”, ne smete propustiti muzej Luvr u kome se između ostalog čuva i legendarna Mona Liza, Jelisejska polja ili Šanzelize, Trijumfalnu kapiju, Invalide u kojima je sahranjen Napoleon, kabare Mulen Ruž, boemsku četvrt Monmartr i baziliku Sakre Ker, kao i Latinsku četvrt, Sorbonu i čuvenu katedralu Notr Dam. Odvojite jedan dan za obilazak Versaja i njegovih prelepih vrtova ili za uživanje u avanturi jedinog evropskog “Diznilenda”. Za romantične duše preporučujemo krstarenje Senom pred zalazak sunca. Ovo je samo delić onoga što Pariz pruža, a koliko ćete stići da obiđete zavisi od broja dana izdvojenih za posetu ovom prelepom gradu. 

Gde povoljno jesti u Parizu?

Saveti za put u Pariz - Pariski restorani foto: pixabay.com

Kada su u pitanju saveti za put u Pariz, jedan od bitnijih za one sa manjim budžetom je informacija gde mogu povoljno jesti. Glavni grad Francuske je jedan od skupljih gradova kada je u pitanju vanpansionska potrošnja. Pekare i restorani imaju poprilično visoke cene. Ako ste smešteni u nekom apartmanu ili stanu, kupujte hranu u marketima. Povoljnija varijanta su prodavnice brze hrane, ali njih gotovo da nećete naći u centru grada. Preporuka za ručak ili večeru je Latinska četvrt, jer je to studentski kraj i restorani imaju dnevne menije po pristupanim cenama. 

Još neki saveti za put u Pariz

Pariz je prava metropola, a to nažalost znači i da ima mnogo džeparoša. Obratite pažnju na svoje stvari, naročito u metrou, na najprometnijim turističkim mestima i na Monmartru. 

Najbolje vreme za posetu Parizu je proleće, ali gledajte da izbegnete praznike zbog velikih gužvi na ulasku u grad i u samom gradu. 

Ukoliko želite da posećujete muzeje, galerije i druge atrakcije, kupite Paris Pass. Mnogi muzeji su besplatni određenih dana u mesecu, stoga pokušajte da isplanirate posetu u to vreme. 

Suvenire je najbolje da kupite na Monmartru, oko bazilike Svetog Srca. 

Ukoliko želite da krstarite Senom, izaberite kompaniju “Bateaux-Mouches” i njihove brodove koji se nalaze između mostova Pont de l`Alma i Pont des Invalides. 

Iako Francuzi ne vole da govore engleski, pričajte sa njima polako i naučite nekoliko reči francuskog kako bi oni uvideli da se trudite. 

Ostavite odgovor