TOP 10 gradova za city break ture

Postoje gradovi koji su kao stvoreni za odmor, tzv. city break. Gradovi koji su nadohvat ruke, a nude sve što vam je potrebno. Tu su uvek stari favoriti — Venecija, Pariz, Rim — ali postoje i potcenjeni gradovi koji su dovoljno kompaktni da ih možete istražiti za nekoliko dana, a garantuju zabavu i opuštanje (Lisabon, Madrid, Tbilisi). Evo našeg izbora najboljih gradova za city break ture.

Atina, Grčka

Najbolji gradovi za city break ture - Atina

foto: pexels.com

U ovom bogatom pozorištu ruševina svakodnevno se igra drevna istorija. Prvobitno usredsređena oko citadele na vrhu brda iz 5. veka pre nove ere, Akropolja, grčka prestonica se od tada raširila u urbanu masu sa zavodljivom privlačnošću. Provedite jutro provlačeći se kroz raspadnute stubove hrama Partenona, jedne od najvećih atrakcija u Atini, a uveče uživajte u ukusnim morskim plodovima.

Ne propustite da pobegnete od vrućine i uživajte u jednodnevnim izletima na plažama duž obale Atike.

Budimpešta, Mađarska

Najbolji gradovi za city break ture - Budimpešta

foto: pexels.com

Velika dama Evrope, Budimpešta, zavodi posetioce svojim glamurom zlatnog doba. Od senzacionalnih fasada u stilu art nouveau do veličanstvene barokne arhitekture, ulice su ispunjene fotogeničnim kulama, od kojih se mnoge odražavaju u reci Dunav, koja razdvaja brdoviti, istorijski Budim i živahnu Peštu. Naći ćete obilje toplih izvora širom Budimpešte, čineći terme popularnim još od rimskih vremena.

Ne propustite pogled iz dvorišta Budimskog zamka iz 13. veka, u koje se slobodno ulazi cele noći.

Dubrovnik, Hrvatska

Najbolji gradovi za city break ture - Dubrovnik

foto: pexels.com

Zapljusnut svetlucavim jadranskim talasima, najlepši grad u Hrvatskoj je dragulj na listi Uneska. Omotan drevnim zidinama, Stari grad je muzej na otvorenom. Istražite kaldrmisane ulice diveći se gotičkoj i baroknoj arhitekturi i potražite mesta iz kultne serije Game of Thrones. Hoteli izgrađeni u liticama pružaju pogled od kojeg zastaje dah, a peščane plaže, kao što je Banje, su blizu. Mogućnosti za jednodnevne izlete iz Dubrovnika su brojne: skočite do bujnog, šumovitog Lokruma ili Koločepa bez automobila.

Ne propustite da se popnete na tvrđavu Lovrijenac koja pruža neverovatan pogled na gradske zidine i zaliv.

Barselona, Španija

Barselona

foto: pexels.com

Da je ovaj španski grad profil na Tinderu, sigurno biste prevukli udesno: upečatljiv izgled i zabavna ličnost su u njegovoj srži. Arhitektonski genije Gaudi dominira gradskim pejzažom sa svojim nadrealističkim dizajnom – opustite se u bajkovitom parku Guel i divite se fantastičnoj katedrali Sagrada Familia. Brojni restorani sa Mišelin zvezdicama i mnoštvo finih tapas barova čine večeru u Barseloni raskošnom. Ona se služi uz spektakl uličnih izvođača na Las Ramblasu gde možete pružiti večernji izlazak. Još saveta za put u Barselonu pogledajte ovde.

Ne propustite da obiđete Fondaciju Žoan Miro, prelep muzej na vrhu brda koji izlaže neke od najboljih radova ovog umetnika.

Pariz, Francuska

Pariz

foto: pexels.com

Bez obzira na to da li šetate Senom ili pijuckate toplu čokoladu u kafeu Sen Žermen, Pariz će zauvek ostati najromantičniji grad na svetu. Prošetajte kroz boemski Monmartr, gde umetnici postavljaju svoje štafelaje na kaldrmisane ulice ili provedite dan diveći se remek-delima u Luvru. Od starinskih prodavnica na levoj obali do dizajnerskih butika duž Jelisejskih polja, šoping u Parizu je nešto što ne smete propustiti.

Ne propustite kraljevsku kapelu Sainte-Chapelle – dok se Notre Dame ne vrati na noge.

Lisabon, Portugal

Lisabon

foto: unsplash.com

Nekada polazna tačka za istraživače iz 15. veka, ovaj potcenjeni evropski grad sada je veliko otkriće. Eksplozija modernih barova i restorana u Lisabonu osnažila je kvartove u centru Bairro Alto i Principe Real, pretvarajući ulice u žurke na otvorenom. Međutim, još uvek postoji nešto zavodljivo u prašnjavim, tajnim prostorijama u stilu art nouveau koje Lisabon krije. Dok srednjovekovni zamak Sv. Đorđe predsedava portugalskom prestonicom, blago sa liste Uneska naći ćete u Belemu.

Ne propustite vožnju gradom u staromodnom tramvaju 28 i istražite kaldrmisane ulice Alfame, najstarije gradske četvrti.

Firenca, Italija

Firenca

foto: pexels.com

Rodno mesto renesanse i danas donosi umetničke plodove. Dok su dela Botičelija, Mikelanđela i Leonarda da Vinčija izložena u galerijama i muzejima svetske klase u Firenci, dinamični, moderni umetnički kolektivi deluju u raznim džepovima oko reke Arno. Popnite se na jedno od okolnih brda toskanskog grada i uživajte u pogledu na Bruneleskijev Duomo obložen terakotom – ili mu se poklonite iz bara na krovu u jednom od nekoliko hotela. Upijajte prizore i mirise pijace na otvorenom Sant’Ambrođo, a zatim se upustite u selo na jednodnevne izlete.

Ne propustite da se izgubite u epskoj kolekciji remek-dela koja je izložena u galeriji Ufici.

Prag, Češka Republika

Prag

foto: pexels.com

Istorija peva sa kaldrmisanih ulica Praga, ali između tih tornjeva i kupola naći ćete moderan, kosmopolitski grad, sa industrijskim zonama pretvorenim u umetnička čvorišta i modernom, avangardnom restoranskom scenom. Obavezno obiđite Praški zamak. Za maksimalni užitak, uđite kroz dvorište letnje palate kraljice Ane. Potom produžite u katedralu Svetog Vida da biste se divili njenom vitražu.

Ne propustite Kafkin muzej je smešten na zavučenom mestu sa impozantnom skulpturom ispred, a može vam biti interesantan i muzej srednjevekovnih sprava za mučenje.

Amsterdam, Holandija

Amsterdam

foto: pexels.com

Uz jeftine direktne letove, malo je destinacija koje nude tako lak city break kao holandska prestonica. Pomislite na Amsterdam i odmah pomislite na kanale sa drvoredima, okružene kućama trgovaca Zlatnog doba. Ovo je mesto koje olako nosi svoju istoriju, sa lepim ulicama pored kanala prepunih uzvišenom umetnošću i arhitekturom, i udobnim pabovima. Postoje neke očigledne stvari koje se izdvajaju: graciozni Herengracht (jedan kanal u mreži) gde možete videti neke od najraskošnijih zgrada u gradu, dok Prinsengracht ima neke od najslađih balkona koji gledaju na njega.

Ne propustite muzeje. Najinteresantniji muzeji u Amsterdamu su Rijks, Madam Tiso, Stedelijk i Van Gogov muzej. Možete obići i Muzej seksa, Muzej mučenja, kao i Muzej kućicu na vodi.

Beč, Austrija – sinonim za city break ture

Beč

foto: pexels.com

Beč od vajkada bio poznato stecište Srba. Još u vreme Austrougarskog carstva, mnogi Srbi su odlazili u Beč radi obrazovanja i ostvarivanja svojih manjinskih prava. Danas je Beč moderan, kosmopolitski grad koji nudi fantastičan beg u mešavini gotičkog, baroknog i rokoko stila. Izgubite se u palatama Šenbrun, Belvede i Hofburg. Posetite katedralu Sv. Stefa na Štefansplacu, centralnom trgu u Beču. Uživajte kao dete u zabavnom parku Prater, a ceo boravak u Beču začinite šetnjom i kupovinom u Mariahilfeštraseu.

Ne propustite da se divite zelenilu u Hundertvaserhausu, poznatom bečkom stambenom bloku.

Svaki od ovih gradova nudi neverovatne city break ture u kojima ćete uživati. Na jedan vikend možete pobeći od briga i stresa, istražiti ove gradove i uživati u njihovoj lepoti i dugoj istoriji.

Ostavite odgovor