TOP 10 atrakcija u Atini

Atina je pravo kulturno-istorijsko čudo, koje godišnje poseti preko 15 miliona turista. Značajni arheološki lokaliteti, najstariji tragovi života iz neolitnog i bronzanog doba, kao i temelji filozofije i antičke umetnosti, čine Atinu najstarijom evropskom prestonicom i kolevkom zapadne civilizacije.  Šetnja kroz Atinu je vremeplov, pa svaki pokušaj da se njene znamenitosti upoznaju do kraja i samo jednom posetom postaje nemoguća misija. To je i jedan od glavih razloga zašto se turisti ovde iznova vraćaju. Ako planirate ili se čak pripremate za put u grčku prestonicu, upoznajte TOP 10 atrakcija u Atini koje obavezno morate posetiti.

1. Njegovo veličanstvo – Akropolj

TOP 10 atrakcija u Atini

foto: unsplash.com

Kao što svaki obilazak Pariza počinje od Ajfelove kule, tako svako upoznavanje Atine kreće upravo od Akropolja. Prva od TOP 10 atrakcija u Atini je svakako grad na brdu. Šta drugo reći sem da je ova znamenitost pravi dragulj antičke Grčke. U doslovnom prevodu, reč akropolj znači „visoki grad” ili „grad na brdu” i primeri tvrđava i hramova pod ovim nazivom mogu se videti i u drugim evropskim gradovima. Međutim, prva asocijacija na ovaj pojam jeste atinski Akropolj – brdo koje se nalazi na 150 metara nadmorske visine, gde vekovima počiva čitav arheološki kompleks građevina. Akropolj je konačan oblik dobio u 5. veku pre nove ere, u vreme jednog od najvećih starogrčkih državnika i vojskovođa – Perikla. Akropoljski kompleks čine sledeće građevine: Partenon, Erehtejon, Hram Atine Nike, Propilejeva kapija. To znači da već posetom Akropolja imate priliku da vidite sve nabrojane znamenitosti. 

2. Partenon

Partnenon

foto: unsplash.com

Partenon je najsavršeniji starogrčki hram, podignut je u čast boginje Atine. Od prvih temelja pa sve do danas, ova građevina je preživela specifične istorijske okolnosti. Njegova izgradnja trajala je oko 15 godina da bi krajnji rezultat dostigao vrhunac starogrčke umetnosti dorskog stila. Nekoliko puta uništavan, pretvaran u hrišćansku crkvu, a potom i u džamiju, Partenon je zaista živopisna atrakcija. Iako je više puta rekonstruisan, do danas je ipak ostao dominantna građevina u Akropolju i ujedno jedan od najvećih svetskih kulturnih spomenika. 

3. Erehtejon

TOP 10 atrakcija u Atini

foto: unsplash.com

Šetnja akropoljskim kompleksom ne sme da prođe bez posete njegovoj najmlađoj građevini. U pitanju je hram Erehtejon, prepoznatljiv po stubovima u obliku ženskih figura. Pošto se završi škljockanje aparatima, na ovom mestu se može čuti i jedna od najlepših legendi grčke mitologije. U pitanju je priča o karijatidama – statuama koje su dobile naziv po snažnim i lepim ženama iz Karija, sa kojima su Grci sklapali brakove. Njihova snaga tokom persijske opsade Grčke inspirisala je umetnike da umesto stubova na kojima će počivati čitav hram Erehtejon izvajaju simbolične figure i nazovu ih karijatide. Ukupno 6 karijatida „sestara” držalo je krov i trem hrama, sve dok lord Elgin nije oskrnavio hram i oteo jednu od statua. Prema legendi, ostalih pet sestara statua se zaplakalo, a oteta sestra je neutešno molila za pomoć. Kasnije je na njeno mesto pridodata šesta statua. Prema verovanju, plač pet sestara se neće zaustaviti sve dok im prava sestra ne bude vraćena. Šesta ukradena statua se danas nalazi u Britanskom muzeju u Londonu, a brojne molbe i peticije da bude vraćena u svoju prapostojbinu bile su bezuspešne.

4. Hram Atine Nike

Hram Atine Nike

foro: unsplash.com

U jugoistočnom delu Akropolja krije se još jedno veličanstvo klasične grčke arhitekture – Hram Atine Nike. Najmanje akropoljsko zdanje, za koje ćete od lokalnih vodiča čuti i da ga nazivaju Hramom pobednice bez krila, posvećen je njihovoj boginji pobednici. Tokom ratovanja Grčke protiv Persije hram je doživeo razaranje, da bi za vreme Perikleovog doba bio rekonstruisan. I to je hram koji se danas može videti. Obavezno potražite i isklesane slike tih ratova, koje se nalaze se na frizu hrama u gornjem delu i koje simbolizuju pobedu Grka nad Persijancima.

5. Propileji – kapija Akropolja

Propileji, velika kapija ili svečani ulaz, predstavljaju monumentalna vrata Akropolja. Nalaze se ispod platoa sa hramovima, na zapadnoj strani brda. Propeleji su takođe preživeli različite neprilike – rušeni su nekoliko puta, rekonstruisani, a krajni izgled dobijaju zahvaljujući Perikleu. Propeleje su činile široke stepenice između dva zida. U podnožju stepeništa pružalo se u visinu šest dorskih stubova koji su povezani gredama na gornjoj strani. Najzad, kraj stepeništa se završavao visokim zidom sa manjim prolazom.

6. Trg Sintagma i Parlament

Evzoni straža

foto: pixabay.com

Trg Sintagma je srce grčke prestonice. Iz ovog glavnog i najvećeg trga nadalje se množe sve važne ulice i bulevari. Sintagma je orijentir za povezivanje sa svim krajevima grada, a neretko je i centar svih važnih dešavanja u Atini. Okružen je raznim znamenitostima, ali i luksuznim poslovnim i ugostiteljskim objektima, zbog čega je uvek prepun ljudi. Na ovom trgu nalazi se i čuvena Zgrada parlamenta (zvanično Helenski parlament), ispred koga se svakodnevno odvija zanimljiv prizor – smena stražara u grčkoj narodnoj nošnji. Straža se zove evzoni. Sada je već i praksa da se turisti slikaju sa njima, što je dozvoljeno, ali sa neposredne blizine i bez ometanja stražara.

7. Hefestov hram

Hefestov hram

foto: pixabay.com

Na severozapadu drevne atinske agore nalazi se čuveni Hefestov hram, podignut u čast Zevsovog sina Hefesta, boga vatre i zanatstva. Odlikuje ga specifična arhitektura i zanimljiva istorija, a takođe važi i za jedan je od najbolje očuvanih hramova u celoj Grčkoj. 

8. Nacionalni arheološki muzej

Priču o drevnoj Grčkoj najpotpunije možete doživeti u još jednoj od TOP 10 atrakcija u Atini, u Nacionalnom arheološkom muzeju. Ne samo da je najveći muzej u Grčkoj, nego je i jedan od najznačajnijih u celom svetu. Dovoljno je samo reći da se u ovom muzeju nalazi najveća kolekcija starogrčkih eksponata na svetu, među kojima neki datiraju iz perioda praistorije.

9. Dionisiovo pozorište

Dionisov teatar

foto: pixabay.com

Atina se može pohvaliti velikim brojem pozorišta – čak 148! Međutim, to ne čudi toliko, jer je upravo Grčka postavila temelje dramske umetnosti i njen oblik dovela do savršenstva. Od ostalih pozorišta u Atini, naročito se izdvaja Dionisiovo pozorište. Pored toga što je najstarije grčko pozorište, ono je i na otvorenom prostoru, sa polukružnim amfiteatorom koji može da primi veliki broj posetilaca. Ako volite umetnost ili želite da doživite jedinstveni duh antičkih drama, ovo pozorište obavezno pribeležite na listu atrakcija koje treba posetiti. 

10. Brdo Likabet

TOP 10 atrakcija u Atini

foto: pixabay.com

Najzad, ako se pitate gde i kako završiti obilazak Atine, onda je to definitivno na brdu Likabet. Na skoro 300 metara nadmorske visine, što ga čini i najvišim atinskim brdom, pruža se jedinstven panoramski prizor cele Atine. Na brdu se nalazi Crkva Sv. Đorđa, teatar na otvorenom, kao i dva restorana. Pogled sa brda je očaravajući, pa ne propustite priliku da baš ovde načinite najlepše razglednice i uspomene na Atinu.

Ostavite odgovor