Saveti za put u Beč

U Austriji zvanično živi oko 122.000 Srba, što znači da su srpski državljani treća grupa po brojnosti u ovoj zemlji, posle Nemaca i Rumuna. Nezvanično, taj broj je mnogo veći i smatra se da samo u glavnom gradu ima oko 200.000 naših državljana. Iz tog razloga za Beč se često kaže da je treći po veličini srpski grad. Beč je i turistički izuzetno popularan među našim sugrađanima, pre svega zbog šopinga. Kada se odlučite da putujete u Beč, sigurno ćete imati privatnog vodiča u vidu nekog rođaka ili prijatelja. Međutim, ima i onih turista koji žele da obilaze muzeje, galerije, dvorce, kulturno-istorijske spomenike, ulice i trgove sa neodoljivom habzburškom arhitekturom, i slično. Zato su saveti za put u Beč dragoceni i možete ih pročitati u nastavku teksta.

Putovanje u Beč – autom, busom, kombijem ili avionom

Saveti za put u Beč - Šenbrun

foto: unsplash.com

Glavni grad Austrije je je od glavnog grada Srbije udaljen oko 600 km. Ukoliko idete u posetu prijateljima i rodbuini ili želite da svratite u Budimpeštu ili Parndorf autlet, najbolja opcija je da krenete svojim automobilom. Imaćete komfor, a put je zaista jednostavan. Idete auto-putem E-75 ka Budimpešti, na obilaznici M0 se odvajate ka Austriji i Slovačkoj, na auto-putu E-60 pratite Đer i potom Beč. Kombi prevoz do Beča rade Gea Tours, Terra Travel i još neke manje kompanije. Autobuske linije su zaista jako česte, a polaske možete videti na sajtu BAS autobuske stanice, kao i kod samih prevoznika (Fudex, Veolia, Lukić Tours itd). Svakodnevno samo iz Beograda ima 4-6 polazaka za Beč.

Iz Niša možete za samo sat i po stići do Beča. Naime, za letove niskobudžetnih avio-kompanija Wizz Air i Ryan Air možete naći povratne karte već od 20 evra. Iz Beograda i Kraljeva do Beča leti Air Serbia. Prtljag nije uključen u cenu karte, pa nemojte zaboraviti da računate i to kada planirate putovanje avionom. Naravno, ukoliko ne idete na nekoliko dana i dovoljan vam je ručni prtljag.

Kako izabrati smeštaj u Beču?

Saveti za put u Beč

foto: unsplash.com

Ukoliko ne idete u posetu kod rođaka i prijatelja i nemate obezbeđen smeštaj, morate sami rezervisati hostel, hotel ili stan. Za veće grupe ljudi ili porodice, najbolja opcija su stanovi na dan sa sajta Airbnb.com. Za one koji više vole hotele, u Beču postoji širok spektar cena u zavinosti od kategorizacije, lokacije i vrste usluge koju pružaju. Ko želi da prođe povoljnije, može potražiti smeštaj u hostelima, u višekrevetnim sobama. Za svaku preporuku su A&O Wien Stadthalle ili A&O Wien Hauptbahnhof i Wombat`s The City Hostel. Većina turističkih atrakcija je u Beču nalazi se u Innere Stadt, odnosno užem centru grada koji je oivičen bulevarom Ringstrase. Zato, za sve vas koji dolazite prvi put i želite da vidite što više atrakcija u gradu, potražite smeštaj oko tzv. Prstena. Mreža javnog prevoza je odlično razvijena, a linijama metroa možete stići dokle god budete želeli.

Šta obići u Beču ako dolazite prvi put?

Šenbrun

foto: unsplash.com

Oni koji su odlučili prvi put da posete ovaj prelepi grad, saveti za put u Beč i obilazak grada će mu biti od pomoći. U tekstu Top 10 atrakcija u Beču videćete detaljno šta ne smete propustiti, a ovde ćemo vas ukratko uputiti u mapu grada.

Trg Marije Terezije ili Muzejska četvrt grada nalazi se u samom centru Beča. Trg Marije Terezije je veliki javni trg na kome se nalaze dve skoro identične građevine, Prirodnjački muzej i Muzej istorije umetnosti. U središtu trga je velika statua koja prikazuje caricu Mariju Tereziju. Ukoliko krenete ka Gradskom parku, videćete muzej Albertina i Operu. Najpoznatiji park u Beču je Gradski park ili Stadtpark u kome najviše pažnje privlači pozlaćena bronzana statua kralja valcera Johana Štrausa iz 1921. godine.

Hofburg je kompleks rezidencija koje su pripadale vladarima moćne Habzburške monarhije. Građen je u periodu od 13. do početka 20. veka. Deo Hofburga je zvanična rezidencija predsednika Republike Austrije, a veći deo je pretvoren u muzeje među kojima su: Odaja sa blagom, Carski apartmani, Muzej carice Sisi, Nacionalna biblioteka, Etnološki muzej, Efesov muzej, Muzej starih muzičkih instrumenata. Najznačajnija relikvija koja se ovde čuva je kruna Svetog Rimskog carstva.

Katedrala Svetog Stefana (Stephanskirche) predstavlja sedište bečke nadbiskupije. Prva crkva na ovom mestu je izgrađena 1147. godine, ali je nekoliko puta rušena, prepravljana i nadograđivana, a poslednju veliku rekonstrukciju doživljava posle velikih oštećenja tokom bombardovanja Beča 1945. godine. Njena ahitektura u stilu gotike i fijakeri koji je okužuju pravi je prizor nekada moćne Habzburške monarhije. Karakteristična je po krovu od 200.000 crepova i trećem po veličini zvonu u Evropi. Možete se popeti na toranj katedrale visok 134 m sa kojeg se pruža izuzetan pogled na grad Beč. Cena ulaznice je 20.5 evra (decembar 2021. godine).

Atrakcije van okvira Ringstrase

Saveti za put u Beč - Prater

foto: unsplash.com

Prater je jedan od najstarijih zabavnih parkova na svetu. Na ovom mestu je održana Svetska izložba 1873. godine. Najistaknutija mesta su veliki točak (65 metara visine) sa koga možete videti najlepšu panoramu grada i veštačku lagunu (tzv. bečka Venecija). U parku se nalazi preko 250 različitih atrakcija među kojima i železnica uskog koloseka, rolerkosteri, planetarijum i Prater muzej.

Dvorac Šenbrun sa spektakularnim vrtovima je najposećenija turistička atrakcija Beča. Nekadašnja letnja rezidencija vladara iz dinastije Habzburg u stilu baroka nalazi se malo dalje od centra grada, a do nje možete doći metroom U4 (stanica Schönbrunn), autobusom 10A ili tramvajima 10, 49, 52 i 60. Jedan od najlepših vidikovaca u gradu nalazi se na brdu Glorijet iznad Šenbruna. Nekadašnja sala za prijeme pretvorane je u kafić pa možete uz kafu uživati u pogledu.

Hundertvaserova kuća neodoljivo podseća na Gaudijeve građevine u Barseloni. Hundertvaser, veliki borac za očuvanje prirode, postaje poznat 60-tih godina pa svom neobičnom smislu za boje i oblike. Bavio se slikarstvom, skulpturom, arhitekturom, štampom, dizajniranjem odeće. Kuća je otvorena 1986. godine, a kako sam Hundertvaser nije imao potrebna tehnička znanja za projektovanje zgrada, pomoć je zatražio od dvojice arhitekata. Osim po šarenoj fasadi i nepravilnim linijama, ova zgrada se izdvaja mnoštvom zelenila koje se na njoj nalazi. Idealno je mesto za photosession.

Mariahilfer Strasse je najpopularnija ulica za shopping u gradu, ali i šire. Ono što je Knez Mihailova za Beograd i Šanzelize za Pariz, to je ulica Mariahilfer za Beč.

Još neki saveti za put u Beč

Hundertvaserova kuća

foto: unsplash.com

  • Kao suvenir možete poneti čuvene Mocart kuglice ili magnete sa atrakcijama grada
  • Nemojte zaboraviti da probate štrudlu sa jabukom (Apfelstrudel), zaher tortu (u hotelu Sacher) i bečku šniclu
  • U Beču se čeka u redu i za ulazak u neke kafiće i bistro
  • Ukoliko koristite javni prevoz i želite da obiđete muzeje, kupite Vienna city card
  • U Beču možete susresti ljude iz raznih zemalja širom sveta. Veliki broj stanovnika čine iseljenici iz bivše Jugoslavije, tako da se sasvim solidno možete sporazumeti i na srpskom jeziku
  • Ako je razlog vašeg putovanja šoping, treba znati da se tada kreće na put u decembru ili januaru, kako bi se uhvatila zimska sniženja, ili pak u junu i julu letnja. Ukoliko želite da idete u Parndorf, putuje se 40 minuta autobusom od centra grada, a cena povratne karte je oko 7  evra.

Ostavite odgovor