hram-svetog-save-beograd

Strani turisti u Beogradu: Evo koja mesta obožavaju

Nije nepoznanica da su strani turisti oduševljeni sadržajima, gostoprimstvom, hranom i toplinom kojom zrači naš glavni grad.

Turistička ponuda Beograda je velika: od kulturno-istorijskih spomenika i odmora u prirodi, pa sve do fantastičnog noćnog provoda. Svako može pronaći nešto za sebe.

U nastavku teksta vam otkrivamo atrakcije kojima strani turisti ne mogu da odole i uvek im se iznova vraćaju.

#1 Splavovi, klubovi, kafane – Beograd kao Meka noćnog života

Znate li da je, daleke 1967. godine, naša prestonica dobila prvu diskoteku u svetu

Za razliku od većine evropskih gradova, noćni život u Beogradu je pažljivo negovan i ima dugu tradiciju.

Žurke i uživo muzika organizuju se i leti i zimi, a interesovanje za noćni izlazak u grad je uvek veliko među stranim turistima. Zato ne čudi što je Beograd proglašen za grad sa najboljim noćnim provodom na svetu.

Jedna od stvari po kojoj je noćni život Beograda toliko prepoznatljiv jesu splavovi, koji su postali sinonim jedinstvenog noćnog provoda i jedan od razloga zašto sve više turista dolazi u naše krajeve. Pritom, sa skoro svakog beogradskog splava je moguće uživati u neverovatnom pogledu na osvetljeni Kalemegdan.

A kada požele da se provedu na nekom autentičnom mestu, uz srpsku narodnu muziku i dobru hranu, turisti obično posećuju neku od poznatih beogradskih kafana. Naravno, ovde na scenu stupa Skadarlija, koja odiše tradicijom i duhom Beograda iz starih dana, te nimalo ne čudi što je turistima veoma privlačna.

Iako su, posmatrano kroz prizmu jednog dela lokalnog stanovništva, cene na najpopularnijim mestima za provod previsoke, stranci imaju viša primanja i dolaze iz zemalja sa višim životnim standardom, pa su oduševljeni kvalitetom sadržaja koji dobijaju po, za njih, niskim cenama.

To ih dodatno podstiče da maksimalno iskoriste svoj boravak u Beogradu i provedu se “za sve pare”.

#2 Beogradska tvrđava i park Kalemegdan – raskrsnica svetova

Granica otomanskog i austrougarskog carstva, spoj različitih kultura, vera i jezika ili jednom rečju – Kalemegdan.

Zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji, Beogradska tvrđava i park Kalemegdan predstavljaju jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija grada, ali i omiljeno mesto stranaca. Krase ih brojni spomenici, spomen obeležja i druge znamenitosti. 

Navešćemo samo neke od njih: Pobednik, Crkva Ružica, Kula Nebojša, Rimski bunar, Vojni muzej, Karađorđev top, Grobnica Narodnih heroja, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Prirodnjački muzej, Zoološki vrt, opservatorija…

Jedan od simbola grada i nezaobilazna tačka svakog turiste koji poseti Beograd svakako je spomenik Pobednik, podignut 1928. godine. Relativno nedavno je kompletno restauriran, po prvi put u svojoj istoriji. Na rekonstruisanom platou Pobednik u punom sjaju čeka nove posetioce.

Tvrđava ima izuzetno burnu prošlost. Bila je uništavana i rekonstruisana preko 40 puta tokom svog postajanja. Današnji izgled datira iz 18. veka i od tada je ostao skoro nepromenjen.

Istorija Beograda je bogata, a Kalemegdana oslikava prošlost na najlepši način. Zato turisti jako vole da posećuju Beogradsku tvrđavu. 

#3 Hram Svetog Save – monumentalno zdanje vredno divljenja

Najveća na Balkanu i druga po veličini pravoslavna crkva u svetu svakodnevno okuplja veliki broj vernika i zainteresovanih turista. 

Izgrađena je na mestu gde su Turci 1594. godine spalili mošti Svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve.

Hram Svetog Save predstavlja pravo čudo srpske arhitekture i likovne umetnosti. Najbolje arhitekte i umetnici dali su sve od sebe kako bi oplemenili svojim idejama i delima ovaj sveti prostor.

Ispred Hrama dominira spomenik Karađorđu, kao i zgrada Narodne biblioteke Srbije, najbogatije biblioteke na Balkanu.

Takođe, velelepna fontana daje ovom prostoru posebnu draž i omiljeno je mesto okupljanja Beograđana i stranaca.

#4 Muzej Nikole Tesle, “čoveka koji je izumeo 20.vek”

Otvoren je 1955. godine, u čast Nikole Tesle, naučnika koji je dao nemerljiv doprinos tehnološkom progresu čovečanstva.

U muzeju se nalazi celokupna Teslina zaostavština u vidu dokumenata, knjiga, časopisa, istorijskih i tehničkih predmeta, fotografija, uređaja, instrumenata, planova i crteža.

Stalna postavka smeštena je u prizemlju muzeja u sedam tematskih soba. Jedan deo nas upoznaje sa biografskim podacima Nikole Tesle, a drugi predstavlja njegov naučni rad sa najznačajnijim izumima i nekoliko radnih modela koji se koriste za demonstraciju.

Prikazana je i maketa hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, u kojoj je ugrađeno devet Teslinih patenata, od ukupno 13 primenjenih

U Muzeju se čuvaju i Teslini lični predmeti, kao i urna sa posmrtnim pepelom.

Izložen je čak i nameštaj iz sobe u hotelu „Njujorker”, u kome je Tesla proveo poslednjih deset godina života. 

U interaktivnoj poseti je moguće otkriti detalje iz Teslinog života, upoznati se sa njegovim pronalascima i pogledati film o ovom genijalnom naučniku.

#5 Avala – omiljeno mesto ljubitelja prirode

Turisti ne zaobilaze posetu Avali. Gusta šuma, raznovrstan biljni i životinjski svet, kao i brojni kulturno-istorijski spomenici čine je prirodnim čudom

Reč je o pravom dragulju prirode i savršenom mestu za individualni i porodični odmor. Slobodno je možemo nazvati “plućima Beograda”.

Turisti najčešće posećuju Avalski toranj, arhitektonsko čudo koje je sa svojom visinom od 204,68 metara oslonjeno na zemlju samo sa tri “vitke betonske noge”. Ponos je svih Beograđana. 

Bio je srušen tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Obnovljeni toranj otvoren je 2009. godine.

Spomenik Neznanom junaku je druga atrakcija koja privlači pažnju turista. Podignut je između 1934. i 1938. godine u znak sećanja na sve borce koji su položili živote braneći Beograd i otadžbinu tokom Prvog svetskog rata i Balkanskih ratova, a kojima se nisu mogla utvrditi imena. 

Podseća na minule ratove, teška tlačenja od strane tuđina, ali i na velike pobede i stečenu slobodu posle niza krvavih ratova i borbi.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv. Mesta koja smo izlistali turisti najčešće posećuju, stoga, ukoliko još uvek niste otišli na neko od njih – motivišemo vas da to učinite prvom prilikom!

Ostavite odgovor