Iz prve ruke: Saveti za put u Brisel

Jednog sparnog julskog dana zove me drug i kaže: „U Briselu je konferencija, 10 dana, hrana, smeštaj i putni troškovi pokriveni. Hoćeš?“ I ja kažem da hoću, naravno. Usput se izdešavalo svašta nešto nepredviđeno, pa da ne biste kao i ja skuplje plaćali školu, ovo su moji saveti za put u Brisel. Iz prve ruke, što se kaže.

Avio karte su skupe

Saveti za out u Brisel

foto: unsplash.com

Putne troškove su nam refundirali u iznosu do 275 evra, tako da je jedini direktan let Beograd-Brisel u startu otpao kao opcija. Ukoliko imate pedesetak hiljada dinara viška, onda je ovo najbrža opcija da tamo stignete.

Jeftine opcije sa presedanjem

Druga opcija je da letite preko Beča, iz Niša, RyanAir-om.U Beču ima dosta naših, pa oko praznika i u jeku sezone ova relacija ume da se popne i na 100-150 evra.

Upozorenje: Low cost avio kompanije na svojim sajtovima dozvoljavaju bukiranje samo jedne rute. Zašto? Zato što, kada su u pitanju konekcije, avio kompanija je odgovorna za kašnjenje i moraju vas o sopstvenom trošku smestiti na prvi sledeći let. A ukoliko je kašnjenje duže od 3 sata, imate pravo i na odštetu. To je jednostavno neisplativo.

U prevodu, morate zasebno bukirati Niš-Beč i Beč-Brisel. S obzirom da se ova dva odvojena leta neće smatrati konekcijom, vodite računa da imate dovoljno vremena da presednete. Takođe uračunajte i mogućnost kašnjenja, što je sa niskobudžetnim kompanijama čest slučaj.

Nama je jedna jeftinija varijanta bila sa dvodnevnim odsedanjem u ovom gradu. Sa cenom smeštaja nije nam se uklapalo u budžet. Ali vi možete drugačije isplanirati put i obići i neke atrakcije u Beču.

Drugi vidovi transporta

Mi smo se na kraju odlučili za kombi prevoz do Budimpešte i let do Brisela WizzAir-om. Ovo je bilo jedino što nam se uklapalo u budžet.

Ukoliko ste avanturista, možete u potpunosti iskoristiti prevoz na četiri točka. Ovo će vas doduše koštati oko 20 sati života, ne računajući čekanje na granici. Ali proći ćete kroz Mađarsku, Austriju i Nemačku, pa možete isplanirati usputne stanice.

Prevoz do grada

Brisel opslužuju dva aerodroma – veliki, Narodni i manji, Šarlroa. Ukoliko sletite na Narodni aerodrom, ići ćete ekspresnim vozom, tzv. Intercity, u centar grada. Voz košta 12 evra i ide na oko pola sata.

Od Šarlroa je najbolja opcija da idete autobusom kompanije Flibco. Bus polazi sa parkinga blizu izlaza, a vozi vas do železničke stanice Midi. Na samom izlazu iz zgrade aerodroma, nalaze se automati za kupovinu karata i cena je 14 evra.

Osim što nisu radili kada smo mi bili tamo. Zbog toga smo morali da kupimo karte na šalteru, što se naplaćuje još 3,5 evra jer vas uslužuje osoba. Nema popusta zato što automat ne radi.

Saveti za put u Brisel i prevoz do grada iz prve ruke: Ono što mi nismo znali kada smo dolazili, ali smo iskoristili u povratku jeste šatl prevoz iste kompanije. Na sajtu Flibco.com moguće je bukirati i njihovu uslugu Door2Gate prevoza sa adrese do aerodroma i obratno. Cena varira u zavisnosti od adrese, a pošto smo mi bili grupa, dobili smo popust i na kraju nas je koštalo 12 evra po osobi. Dakle, manje od karte regularnog prevoza.

Važni saveti za put u Brisel, jer nije ono što ste zamišljali…

Brisel

foto: unsplash.com

Verovatno zamišljate Brisel kao bilo koji evropski grad, samo na steroidima. Ova predstava, kakvu sam i ja imala pre odlaska tamo, potpuno je pogrešna. (Ovo je istina samo za deo grada gde se nalaze sve institucije Evropske unije.)

Prvo, krajnje neprijatno, iznenađenje jeste koliko grad smrdi. Jedini delovi grada koji su u potpunosti čisti su pešačka zona u centru i deo gde se odvija većina poslova vezanih za EU. Pritom, smrad postaje progresivno gori kako se od centra udaljavate.

Dalje, na ulicama izvan centra ima mnogo beskućnika. Pojedini delovi grada nisu bezbedni ujutru i uveče, naročito oko železničkih stanica na severu, jugu, istoku i zapadu grada, pa vodite računa o tome. Mi smo išli pridveče da pokupimo još jednog člana grupe sa stanice zajedno sa organizatorima i bilo je jezivo.

Kretanje po gradu

Ukoliko planirate put u Brisel, znajte da je gradski prevoz preskup. Najbolje će biti da se po njemu krećete peške ili da iznajmite bicikl. Biciklističke staze su svuda i ovo je, generalno u Evropi, najpopularniji vid transporta.

Mi smo se pošteno našetali i nije nam bilo preterano naporno. Po danu, grad je poprilično bezbedan, naročito ako se krećete u grupi, i brojni beskućnici nas nisu uznemiravali.

…međutim, ima neki svoj šarm

Sam centar grada odiše baroknim i neo-gotičkim stilom gradnje. Nije ni čudo što slovi za jedan od najlepših delova Evrope. Poseban je ugođaj ako naletite na neko dešavanje u centru grada. Kada smo mi bili u Briselu, u toku je bio Festival cveća, spektakl kakav se vidi jednom u životu.

Kongoanski deo grada Matonže (Matongé) jedan je od najlepših izvan centra. U ovom delu grada nalazi se i katedrala koja je prodata i sada je u njoj pab. Iako za naše rigidne hrišćanske pojmove, ovo deluje nečuveno, Belgijanci potpuno opušteno ispijaju pivo i razgledaju gole zidove nekadašnje crkve.

Brisel je sinonim za EU

Saveti za put u Brisel - EU

foto: unsplash.com

Nezaobilazni saveti za out u Brisel tiču se institucija EU. Ulazak u delove otvorene za javnost potpuno je besplatan, uključujući i Parlamentarijum. Za sve poklonike demokratije, ovo predstavlja jedinstvenu priliku da vide kako funkcioniše Evropski parlament i kako se donose zakoni unutar EU.

S obzirom da smo bili ograničeni vremenom zbog konferencije, mi smo odabrali da posetimo i Kuću istorije Evrope (House of European History). Među eksponatima našli smo i primerak Vukovog „Srpskog rječnika“, a postoji i deo posvećen bivšoj Jugoslaviji.

Savet eksperta: Naučite kako se otvara Fića iznutra pre posete. (Ne pitajte kako znam.)

Vafli i pivo

Vafli

foto: unsplash.com

Pokušali smo naše domaćine da naučimo kako ručak nije sendvič, ali avaj! Belgijanci za ručak jedu sendvič, a večeru, koja je po pravilu između 18 i 19h, čini neka salata uz dodatak proteina u vidu mesa, ribe ili jaja.

Doručak je najčešće sladak i tu dolazi do izražaja njihova nacionalna poslastica – vafli! Možete ih kupiti u bilo kojoj poslastičarnici u centru. Sve su odlične, stvarno se nijedna ne izdvaja kvalitetom.

Da li ste zaista bili u Belgiji ako niste probali njihovo pivo? Za deset dana, koliko smo tamo proveli, isprobali smo oko 15 različitih vrsta. Izdvojili su se Kwak, Westmalle i Triple Karmeliet.

Gde kupiti čokoladu?

Ona pakovanja čokolada u suvenirnicama gde možete probati deset različitih vrsta su odličan poklon, zar ne? NE! (Boldovano, podvučeno i kurzivom napisano.) Opet, ne pitajte kako znam. Ta čokolada je, blago rečeno, užasna.

Ukoliko želite autentičnu belgijsku čokoladu, savet je da odete u jednu od dve najstarije radnje u gradu: Ledi Godiva ili Neuhaus. Pakovanja ovih čokolada možete kupiti i na aerodromu.

Visok stepen pripravnosti

Za kraj, kada planirate put u Brisel, dobro isplanirajte i povratak. Znajte da morate doći minimum tri sata ranije na aerodrom. Za svaki slučaj. Belgija je u 4. stepenu pripravnosti od terorizma, iako se na prvi pogled to ne bi reklo. Vrlo je moguće da završite na nasumišnoj sigurnosnoj proveri. A to ume da potraje, pa vodite računa da ne propustite let.

Ostavite odgovor