boka-kotorska-rose

Saveti za odmor u Boki Kotorskoj

Ono što je Guanabara za Južnu Ameriku i Halong za Aziju, to je Boka Kotorska za Evropu – zasenjujući i autentični pejzaž u kome je utkana celokupna kultura jednog naroda. 

Boka Kotorska se nalazi na Uneskovoj Listi svetske kulturne baštine od 1979. godine, usled činjenice da je odlikuje jedinstvena hidrografija, raznovrsni biodiverzitet i važni istorijski ambijenti.

Ukoliko ste neodlučni u vezi izbora konkretne destinacije, naredne redove smo  posvetili upravo praktičnim savetima kako da izaberete odgovarajuću lokaciju u Boki Kotorskoj i učinite vaš odmor nezaboravnim!

Kako izabrati smeštaj u Boki Kotorskoj i koje su cene?

Bokokotorski zaliv zaslužno nosi epitet “biser Jadranskog mora”, te je samo i logično zašto se većina teško odlučuje za konačnu destinaciju. Geografski posmatrano, Boka je zapravo koncipirana od 4 omanja zalivaHercegnovski zaliv, Tivatski zaliv, Risanski zaliv i Kotorski zaliv.

Svaka zasebna celina je poznata po svom uniktnom mozaiku tradicije, boemskog stila života i predivne prirode. U zavisnosti od toga da li vam više odgovaraju lux apartmani u Tivtu blizu plaže ili kuće u Meljinama izvan urbanističkih predela, možete se odlučiti za vaš smeštaj.

Herceg Novi – destinacija u kojoj će uživati sve generacije

Herceg Novi je sinonim za ispijanje mimoza pokraj mora, autentične ulice sa duhom starog grada i hedonistički način uživanja. Nezavisno od činjenice da li je u pitanju porodično putovanje, odmor za mladi bračni par ili letovanje sa prijateljima, Herceg Novi nudi zabavu za sve generacije.

boka-kotorski-zaliv

Unsplash.com

Ukoliko ste pošli na letovanje sa detetom, uživaćete u istraživanju Starog grada – mnogi smatraju da je on kulturni odraz Crne Gore usled bogatog spomeničkog nasleđa koje je nastalo kao rezultat prožimanja brojnih kultura i naroda koji su se ovde smenjivali.

Tako je sagrađena Sahat kula (Sat kula) tokom vladavine Otomanskog carstva, kao i trg Hercega Stefana Vukčića – po kome je grad i dobio ime.

Zanimljivo je da je ovaj trg, dok se nalazio pod okriljem venecijanskih vlasti, nosio ime Belavista, što u prevodi znači “predivan pogled”. S tim u vezi, on je savršena lokacija za posmatranje zalaska sunca, dok sa voljenom osobom uživate u domaćim gastronomskim specijalitetima.

Uz to, Herceg Novi je karakterističan i po svojim šetalištima i kaldrmisanim ulicama. Šetalište pet Danica spaja Meljine i Igalo i neretko je označeno kao omiljena ruta za šetnju turista. U Igalu se nalaze plažni barovi sa zanimljivim sadržajem, koji će biti interesantni mlađoj populaciji, dok su Meljine dosta mirnija varijanta.

Plaže Yachting club i Raffaello plaže su najomiljenije među stranim turistima. Raspon cena smeštaja varira, te ovde možete pronaći apartman za dvoje koji košta 20 evra po noćenju, ali i luksuzne apartmane i starinske vile od 100 do 250 evra po noći.

Tivat – luksuz i raskoš u jednom mestu

Tivat nosi titulu najmlađeg grada Boke i odiše luksuzom i elegancijom. U njemu je izgrađena i famozna marina Porto Montenegro, poznata i kao jadranski Monte Karlo, u koju može da se usidri više od 400 jahti.

Ukoliko ste ljubitelj kulturnih dešavanja i nesvakidašnjih umetničkih manifestacija, ovo je prava mala riznica jedinstvenih avantura na obali mora. U skladu sa tim, tokom letnje sezone se u Areni Porto Montenegra održava čuveni godišnji turnir Polo igre, koji okuplja igrače iz najrazličitijih krajeva sveta.

boka-kotorska-tivat

Unsplash.com

Za sve pristalice estetike i stila, ova lokacija je poznata i po Međunarodnom festivalu mode, te ćete imati priliku da vidite dela vodećih lokalnih i globalnih modnih dizajnera.

Možete posetiti i Nautički muzej u kome su izloženi eksponati tehnološkog nasleđa nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal. Uz to, u okviru kompleksa se održava i festival džez muzike “Made in New York”.

U pomenutoj renomiranoj marini se nalazi prgršt rezidencija i eksluzivnih hotela, pa smeštaj ovde nije predviđen za svačiji džep.

Kotor – idealan izbor za aktivan odmor

Suprotno od Tivta, Kotor važi za najstariji grad u Boki Kotorskoj koji svoje korene beleži još u 9. veku. Čitav grad je karakterističan po kamenim ulicama i zidinama u kojima je uklesana istorija ovog naroda.

Ova destinacija je i idealna za aktivan odmor zahvaljujući svom specifičnom geografskom položaju, te ovde možete isprobati sportove kao što su SUP veslanje, kitesurfing (kombinacija surfovanja i kajakinga), vožnja gliserom, ronjenje i skijanje po vodi.

Prema skorašnjoj statistici, prosek cena smeštaja koji se izdaje iznosi oko 88 evra. S tim u vezi, stan za dvoje iznosi minimum 40 evra dnevno, dok apartamni sa atraktivnijim pogledima iznose između 80 i 100 evra.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo sve neophodne informacije kako biste vaš odmor organizovali bez muke – Srećno!

Ostavite odgovor