Toskana – renesansa, vino i romantika

„U Italiji, svaki grad je kao muzej na otvorenom.“ Upravo je ova konstatacija i činjenica da se Italijani trude da sačuvaju svaki komad svoje istorije ono što ovoj zemlji daje posebnu draž. U jeednoj od najromantičnijih zemalja na svetu najromatničnija regija je Toskana. Nalazi se u centralnoj Italiji, a poznata je po prelepoj prirodi, bogatoj kulturnoj istoriji, vinogradarstvu i ukusnoj hrani.

Kolevka renesanse je upravo – Toskana

Dante, Bokačo i Petrarka – velika trojka italijanske književnosti – rođeni su u Toskani. To je ujedno bio dom mnogih najvećih umetnika i mislilaca renesansnog doba, uključujući Mikelanđela, Leonarda da Vinčija i Galilea Galileja. Njihovi radovi i ideje imali su dubok uticaj na ceo svet, a njihovo nasleđe se i danas oseća u Toskani.

Firenca – grad kao nijedan drugi

Toskana - Firenca

foto: unsplash.com

Jasno je da je Venecija grad koji se po svemu razlikuje od ostalih u Italiji. Ovo je većinom uslovljeno specifičnim geografskim položajem grada koji se prostire na više od 100 malih ostrva. Međutim na prvi pogled Firenca, grad u unutrašnjosti Toskane, nalikuje bilo kom drugom. Pa šta je onda ono što je omogućilo Firenci da se izdigne iznad svih i postane kolekva slobodne misli i perioda preporoda u Italiji, a potom i u Evropi?

Odgovor leži u političkom uređenju Firence toga vremena. Za razliku od drugih gradova kojima su upravljale sinjorije, Firenca je imala veliki i mali savet, nešto poput današnjih institucija parlamenta i skupštine. Premda je ovo suštinski kratko trajalo – do dolaska porodice Mediči na vlast – ipak se formalno nastavilo do poznog renesansnog perioda.

Zadivljujuća gradska arhitektura ostala je da svedoči o sjaju tog vremena. Gradska katedrala (it. duomo), je remek delo gotičke arhitekture sa zadivljujućom kupolom koju je dizajnirao Bruneleski. Kupola, koja je ujedno i simbol ovog grada, je poznata širom sveta jer nema ni jedan jedini potporni stub.

Sijena – „Firenca u malom“

Toskana - Sijena

foto: unsplash.com

Mnoge od ukrasa Firence naći ćete i u Sijeni, gradu koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Stoga ne čudi što je nadimak ovog grada „Firenca u malom“. Ono što pak nećete naći jesu gužve na svakom ćošku. Sijena je po veličini manja, ali je i manje turista posećuje. Ukoliko volite duge šetnje kroz gotičku i renesansnu arhitekturu bez žurbe, Sijena je pravi izbor za vas.

Toskana je takođe i regija festivala i proslava. Tokom cele godine ima mnogo događaja koji slave tradiciju i kulturu ovog dela Italije. Jedan od najpoznatijih događaja je palio (it. Palio di Siena), trka konja koja se održava dva puta godišnje u Sijeni. Manifestacija je proslava sijenske kulture i tradicije. Nažalost, to je ujedno i period kada je Sijena najposećenija jer trka privlači posetioce iz celog sveta.

Hrana i vino su neizostavni užici u Toskani

Hrana u Italiji

foto: unsplash.com

Vinogradi Toskane proizvode širok spektar vina, od laganih i voćnih do bogatih i složenih. Neke od najpoznatijih sorti su kjanti (it. chianti), sanđoveze (it. sangiovese) i vernača iz mesta San Điminjano (it. vernaccia di San Gimignano). Pored klasičnog kjantija, neizostavno treba probati Vino Nobile di Montepulciano i Brunello di Montalcino.

Hrana je važan deo toskanske kulture i uglavnom se pravi od svežih namirnica lokalnih proizvođača. Regija je poznata po svojoj jednostavnoj, rustikalnoj kuhinji.  Neka od najpoznatijih toskanskih jela uključuju ribolitu, krepku supu od povrća, pappardelle al ragù, jelo od testenine sa bogatim mesnim sosom, kao i biftek na fjorentinski način (it. bistecca alla fiorentina), sočan odrezak koje se sprema na otvorenom plamenu. Toskana je takođe poznata po maslinovom ulju koje se smatra jednim od najboljih na svetu.

Toskana – najromantičnija regija Italije

Saturnija - termalni izvori

foto: unsplash.com

Čari Toskane prevazilaze njenu istoriju i vino – možda je ipak najpoznatija po svojoj romantičnoj atmosferi. Toskanska sela prošarana su vinogradima i maslinicima, koji nude beskrajne mogućnosti za romantične šetnje, kao i višednevne vožnje i obilaske čitave regije.

Romantika je u spontanosti

Jedan od najboljih načina da doživite lepotu i romantiku Toskane je istraživanje sela i manjih gradova. Vozite se bez plana po valovitim brdima, vinogradima, maslinicima i šarmantnim gradovima koji nude uvid u tradicionalni italijanski život. Pejzaž Toskane inspirisao je nebrojene umetnike i pisce tokom godina, i nije teško shvatiti zašto.

Postoji bezbroj šarmantnih vila i butik hotela koji nude luksuzan ili rustični smeštaj, zadivljujući pogled, noćenja sa doručkom, degustaciju vina, kao i užitak u onom najboljem što italijanska kuhinja ima da ponudi.

Iskusite romantiku na drugačiji način

Za parove koji žele da proslave svoju ljubav, Toskana nudi mnoga romantična iskustva. Pošto spada u najromantičnija mesta u Italiji, Toskana je idealan izbor za medeni mesec ili proslavu godišnjice.

Vožnja balonom

Parovi se mogu provozati balonom uživajući u spektakularnom pogledu. Čak i za spavalice, posebnu draž će imati ustajanje u cik zore kako biste iz balona posmatrali izlazak sunca sa voljenom osobom. Ovo jedinstveno iskustvo se pamti celog života i vredno je nedostatka sna. Samo se morati dobro utopliti.

Privatna degustacija vina u vinogradu

Mnoge vinarije nude obilaske i degustacije, dajući posetiocima priliku da probaju neka od najboljih vina na svetu. Ako ste i vi od onih parova koji vole da se opuste uz dobru čašu vina, posebnu čar će imati privatna degustacija vina u vinogradu. Uz vino je neizostavna i čašica razgovora, a upravo tovam može pomoći da se ponovo povežete sa partnerom.

Aktivni odmor na otvorenom

Za entuzijaste na otvorenom i one koji uživaju u aktivnom odmoru, Toskana nudi brojne aktivnosti za dvoje. Planinarenje, biciklizam i jahanje su popularni načini za istraživanje ove regije, a postoji mnogo staza i ruta koje možete izabrati.

Region je takođe bogat termalnim izvorima, koji su popularna destinacija za one koji žele da se opuste i opuste. S obzirom da termalni izvori potiču od obližnjeg ugašenog vulkana, miris sumpora je osetan, ali ako vam to ne smeta, romantično kupanje je zagarantovano. Jedan od najpoznatijih podseća na turski Pamukale – termalni izvori Saturnia.

Toskana je regija Italije koji zaista nudi sve – od bogate istorije, preko prelepih pejzaža i ukusne kuhinje, do romantične atmosfere. Bilo da želite da istražite kulturno nasleđe renesanse, probate njegova poznatija vina ili jednostavno uživate u romantičnom odmoru sa voljenom osobom, Toskana je destinacija koju ne smete propustiti.

Ostavite odgovor