Vikend na Paliću

Lepo vreme nudi mnogo opcija za putovanja i pregršt motiva za beg u prirodu. Kako smo usred jednog od najlepših godišnjih doba, definitivno je vreme da počnete da razmišljate o prolećnim putovanjima po Srbiji. Ako ste na slatkim mukama kada je u pitanju konačna odluka o najboljoj vikend destinaciji, mi ćemo vam pomoći u izboru. Nedaleko od Subotice, na samom severu Srbije, Palić sa svojom okolinom nudi mnoštvo zanimljivih sadržaja. Vikend na Paliću možete da provedete na zabavan način i kvalitetno ispunite svoje vreme. Pored toga uspećete da se odmorite i napunite baterije za novu radnu nedelju. Što se tiče odsedanja, možete birati između hotela visoke kategorije, luksuznih vila i mnogobrojnih objekata privatnog smeštaja. Zato – put pod noge! Evo šta vas sve čeka u ovoj vojvođanskoj vikend avanturi!

Palićko jezero – „plavo oko Vojvodine“

Vikend na Paliću

foto: unsplash.com

Palićko jezero je s razlogom među top 10 najlepših jezera za vikend odmor u Srbiji. U pitanju je destinacija koja je podjednako interesantna kako domaćim tako i stranim turistima. Pored toga što je reč o najvećem prirodnom jezeru naše zemlje, zbog veoma bogatog ribljeg fonda, ono je i omiljeno mesto za ribolov u Srbiji. Ovo „plavo oko Vojvodine“, turistima je postalo primamljivo kao mondensko letovalište još od 1845. g., kada je ovde izgrađeno prvo banjsko kupatilo. Upravo su banjska kupatila, lekovito jezersko blato i izvori mineralne vode i danas neki od glavnih razloga za turističke posete Palićkom jezeru.

Nažalost, voda u ovom jezeru je danas nedovoljno kvalitetna za bezbedno kupanje. U svakom slučaju, ovo nije jedina aktivnost koju možete praktikovati kada se nađete na Palićkom jezeru. Ovde možete obavljati i brojne druge zabavne aktivnosti – od šetnje parkom i vožnje bicikla do kampovanja, a maksimalno možete iskoristiti i peščane sprudove, sportske terene, atletske staze itd. Dečjih zabavnih sadržaja takođe ne manjka, što je velika prednost za sve one koji ovde vikend provode sa decom.

Bilo ono ostatak Panonskog mora ili, prema jednoj drugoj legendi, nastalo od suza pastira Pavla, jedno je sigurno – Palićko jezero nije daleko od bajkovite oaze.  Njegova okolina je očaravajuća i ostavlja bez daha, pa i ne čudi što je deo zaštićenog područja „Park prirode Palić“.

Vikend na Paliću – koje još sadržaje možete da očekujete

Zoo vrt Palić

foto: unsplash.com

U koje god doba godine da posetite Palić, uvek će vas dočekati zanimljiv sadržaj. U svako doba godine možete, na primer, uživati u razgledanju mnogih značajnih zdanja izgrađenih u mađarskoj varijanti secesionističkg stila. Vodotoranj, monumentalni simbol Palića, podignut u stilu secesije, nalazi se na glavnom ulazu u Veliki park. U istom prepoznatljivom stilu izgrađeni su i Ženski i Muški štrand, kao i centralno zdanje – Velika terasa, kroz koju prolazi centralno šetalište.

Preko 60 vrsta životinja, botanički vrt sa preko 260 biljnih vrsta i igralište za decu više su nego dovoljan razlog da ne zaobiđete Zoološki vrt Palić. Nalazi se u neposrednoj blizini jezera i zauzima znatno veću površinu od Beogradskog zoološkog vrta. Za razliku od prestoničkog, većina životinja u ovom zoo-vrtu slobodno šeta unutar ograđenih delova parka i nije smeštena u kavezima.

Vikend na Paliću možete upotpuniti i posetom spa centru ili nekom od brojnih etno-sela, ergela, salaša i vinarija. Vinarija Zvonko Bogdan se definitivno ubraja u najpopularnije, a od Palićkog jezera je udaljena oko kilometar. Obavezno posetite i salaš ove vinarije, koji se nalazi na obali jezera Ludaš. Ne propustite priliku da u jedinstvenom ambijentu okusite vina koja nose pečat Palićkog vinogorja, uživajući u pogledu na nepregledne vinograde.

Ukoliko odlučite da vikend na Paliću provedete u letnjim mesecima, a uz to ste i ljubitelj sedme umetnosti, nemojte propustiti čuveni Festival evropskog filma Palić. Letnja pozornica u julu postaje stecište mnogih poznatih, uglavnom regionalnih filmskih stvaralaca, glumaca i kritičara. Palićki festival ima tradiciju dugu skoro 30 godina, a 2017. je proglašen za najbolji evropski festival.

Koje gradove posetiti u okolini Palića

Vikend na Paliću - Subotica

foto: unsplash.com

Suboticu od Palića deli samo nekih osam kilometara, tako da se podrazumeva da je nećete zaobići na ovom vikend putovanju. Dok šetate gradom i uživate u njegovoj čistoći i lepoti, bićete okruženi brojnim spomenicima kulture i arhitekturom secesije, koja ovaj grad čini izuzetno fotogeničnim. Upravo su secesionistička arhitektura, živopisne boje i bogat kulturni život glavne odlike ovog grada. Subotička Sinagoga, druga po veličini u Evropi, jedina je jevrejska bogomolja izgrađena u secesionističkom stilu. Franjevačka crkva, Gradska biblioteka, Gradska kuća, hotel Adolfa Halbrora i Palata Rajhl samo su neke u nizu subotičkih velelepnih i prepoznatljivih zdanja. Zahvaljujući pojedinim građevinama i njihovoj arhitekturi, na trenutak ćete steći utisak da se nalazite u Barseloni.

Ne propustite priliku da usput svratite i u Sombor. Nadaleko poznat po zelenilu, Sombor opravdano nosi titulu našeg „najzelenijeg grada“. Međutim, zaljubljenicima u umetnost, kulturu i istoriju biće mnogo interesantnija jedna činjenica vezana za ovaj grad u koju se mogu uveriti sopstvenim očima. Naime, somborska zgrada Županije krije pravi kulturni kuriozitet. U njoj se nalazi najveće ulje na platnu u Srbiji – „Bitka kod Sente“ (7 x 4 m), umetničko delo Ferenca Ajzenhuta. Zanimljivo je da je čak krov županije u jednom momentu morao biti rušen kako bi se ova slika unela u zdanje.

 

Nadamo se da ste u ovom tekstu pronašli dovoljan broj razloga da otvorite sezonu prolećnih putovanja i provedite vikend na Paliću, jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija kada su u pitanju vikend ture.

Ostavite odgovor