Najromantičnija mesta u Italiji

Italija važi za jednu od najlepših zemalja na svetu. Njene prirodne lepote, istorija, gastronomija i kultura, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Prava je inspiracija za medeni mesec, obeležavanje godišnjice ili vikend iznenađenje za partnera. Zato ćemo vas ovaj put uputiti u najromantičnija mesta u Italiji, bilo da su na obali mora, jezera, ili ušuškana u kontinentalnom delu. Neka od njih su veliki gradovi, a neka faktički sela čijem šarmu ne možete odoleti.

#1 Ćinkve Tere (Cinque Terre) – pet šarenih sela na obali Ligurskog mora

Ćinkve Tere - najromantičnija mesta u Italiji

foto: pixabay.com

Ćinkve Tere, što u prevodu sa italijanskog znači pet zemalja, naziv je za pet sela na obali Ligurskog mora, specifičnih po šarenim fasadama. Kroz njih ne prolaze automobili, već su međusobno povezana železnicom. La Specija je najbliži veći grad i luka iz koje turisti dolaze u ova bajkovita mesta. Kada kupite dnevnu kartu na glavnoj železničkoj stanici u La Speciji i uđete u voz, redom će vas čekati Riomađore, Manarola, Kornilja, Varnaca i Monteroso al Mare. Zaljubljeni parovi se često odlučuju za šetnju putićem koji nosi naziv „Staza ljubavi”. Miris limuna i narandži, italijanski specijaliteti (pesto đenoveze, vino i brusketi), uz pogled sa litica ka tirkiznom moru, probudiće u vama romantični duh. Ukoliko Ćinkve Tere posećujete tokom leta, najbolja plaža za kupanje je u selu Monteroso, u kome ima i najviše turističkih kapaciteta.

#2 Alberobelo (Alberobello) – mesto sa kamenim kućicama iz bajki

Alberobelo - najromantičnija mesta u Italiji

foto: pixabay.com

U okolini Barija, najveće italijanske luke na Jadranskom moru, nalazi se mestašce koje je svetsku slavu steklo zahvaljujući neobičnoj arhitekturi – trulo kućicama. Alberobelo je pravi raj za zaljubljene, jer dok se šetate uličicama ispunjenim suvenirnicama, cvećem i restoranima, osetićete pravi duh pokrajine Pulja (Apulija). Oko 1.500 belih kućica sa kupastim kamenim krovovima nalaze se na listi Uneskove svetske kulturne baštine. Samo mesto podeljeno je na dva dela: Rione Monti i Rione Aia Piccola. Rio Monti je turističko područje sa suvenirnicama i restoranima, dok Rione Aia Piccola predstavlja najstariji deo mesta koji je ruralniji i u kome se nalazi Museo del Territorio. Kada obilazite najromantičnija mesta u Italiji i put vas navede na jug, pronađite autentični smeštaj u trulo kućicama. Preporuka je hotel na glavnom trgu − Le Alcove 5*. 

#3 Matera – grad u kamenu

Matera

foto: pixabay.com

Na jugu Italije, oko 60 km od Barija, nalazi se još jedno spektakularno mesto – Matera. Grad u kamenu ne samo da je pravi raj za romantične duše, već i zanimljiva lokacija za snimanje filmova. „Nije vreme za umiranje”, poslednji film o Džejmsu Bondu sa Danijelom Krejgom u glavnoj ulozi, počinje upravo u ovom nesvakidašnjem gradu. Matera je smeštena na obalama malog kanjona reke Gravina. Vidikovci, mostovi, pećine, hoteli, kuće, „obojeni” su istom žućkastom bojom kamena. Kada bukirate smeštaj u Materi, videćete da mnoge sobe nemaju prozore, jer se nalaze upravo u pećinama starim oko 9.000 godina. Proverite sa svojim parom kakvo je iskustvo spavati i buditi se okruženi kamenom u evropskoj prestonici kulture za 2019. godinu.

#4 Amalfi obala na kojoj se nalaze najromantičnija mesta u Italiji Furore, Positano, Amalfi

Najromatičnija mesta u Italiji - Amalfi obala

foto: unsplash.com

Legenda o lepoti Amalfi obale potiče iz rimske mitologije. Naime, zaljubivši se u nimfu Amalfi koja je prerano umrla, legendarni heroj Herkul je svuda tražio mesto dostojno da sahrani svoju ljubav. Veruje se da je na njonom grobu posadio drvo limuna, na koji danas miriše cela obala između gradova Sorento i Salerno. Mestašca na liticama sa terasama restorana i hotela za koje zaljubljeni parovi ne žale da daju vrtoglave sume novca su u najmanju ruku bajkovita. Pozitano je možda najpopularnije i najfotografisanije mesto na Amalfi obali. Furore je zaliv sa panoramom kamenog mosta i ušuškanom plažom idealnom za parove. Možete se provozati čamcem do Smaragdne pećine i uživati u nestvarnim bojama mora ili prošetati uličicama Amalfija i obići impozantnu katedralu. Za kupanje je najbolja plaža Marina Grande, upravo u mestu Amalfi.

#5 Taormina – pogled na Etnu i sicilijansku obalu

Taormina

foto: pixabay.com

Taormina je mondensko mesto, prava oaza za zaljubljene parove. Sa pravom ne nalazi na listi top 10 atrakcija na Siciliji. Grčki amfieteatar na vrhu brda, sa koga se pruža pogled ka vulkanu Etna i obali Tirenskog mora, glavna je atrakcija grada. Kada prošetate ulicama Taormine, popijete vino i pojedete tradicionalnu pastu sa sardinama, sigurno ćete poželeti da neko vreme provedete u ovom gradu. Kada se spustite do mora, možete se kupati na plaži Isola Bella sa pogledom na istoimeno ostrvo. 

#6 Ostrvo Kapri – san svakog para

Ostrvo Kapri

foto: unsplash.com

Kapri je još u doba starih Rimljana važio za mondensko letovalište. Čak su i rimski imperatori su uživali u luksuzu i glamuru ovog ostrva nedaleko od Napulja. Oduvek je važilo za inspiraciju čuvenim umetnicima, o čemu govori podatak da se u vili Krup nalazi pisaći sto Maksima Gorkog na kome je pisao roman „Mati”. Raskošni vrtovi, vile, hoteli na impozantnim liticama dočekaće vas ukoliko rezervišete odmor na Kapriju. Iskoristite priliku da odete na krstarenje oko ostrva, obiđete čuvenu Plavu pećinu i okupate se na plaži Faraljoni. Ukoliko samo dolazite na jedan dan, posetite glavni grad ostrva − Kapri, najviši grad na ostrvu – Antikapri i Feničanske stepenice, kao i južnu luku Marina Pikola koja vrvi od restorana i turista.

#7 Jezero Komo i najromantičnija mesta u Italiji na njegovim obalama

Jezero Komo - najromantičnija mesta u Italiji

foto: pixabay.com

Jezero Komo nalazi se na severu Italije, u pokrajini Lombardija. Glečerskog je porekla (glacijalno jezero), u obliku slova „Y”. Sa 410 metara dubine predstavlja jedno od najdubljih evropskih jezera. Nekada su se na obalama jezera Komo odmarali poznati kompozitori, pisci i slikari, ali i čuveni Julije Cezar. Danas, ovde rado borave holivudske zvezde, modni dizajneri, političari i biznismeni. Omiljeno mesto im je Belađo, poznat kao „italijanski Beverli Hils”. Naravno, jezero Komo je dostupno i za ne tako bogate klase društva. Možete uživati u gradu Komo, ribarskom selu Varena, ili ako volite avanturu u mestu Menađo. Svakako ne bi trebalo da propustite krstarenje jezerom i romantične šetnje pored njega.

#8 Venecija – grad za zaljubljene

Venecija

foto: pixabay.com

Kada tražite preporuku za romantični vikend, mnogi prijatelji će vam predložiti Veneciju. Ne samo da spada u najromantičnija mesta u Italiji već ovaj grad na vodi spade u najromantičnija mesta na svetu. Kada ste zaljubljeni, prosto ne možete odoleti vožnji gondolama, šetnjama pored Velikog kanala, poljupcima na Rialto mostu i pogledu sa Tornja Svetog Marka na istoimenom trgu. Stare fasade, mostići i kanali, prosto mame uzdahe i najtvrđih srca. Probajte đelato u duetu, ručajte u neodoljivim restoranima na trgićima i zabeležite čarobne trenutke kamerom svog telefona. Ukoliko nemate budžet da rezervišete smeštaj u samom starom gradu, potražite povoljniju opciju u delu Mestre ili u turističkom mestu do koga možete doći brodićem, Lido di Jesolo.

#9 Rim – istorija i romantika na svakom koraku

Rim

foto: unsplash.com

Za „večni grad” će vam mnogi reći da predstavlja putovanje kroz istoriju. U njemu svaki kamen ima svoju priču. I vaša ljubavna priča može imati svoju epizodu upravo u Rimu. Od Španskih stepenica do beomske četvrti Trastevere, pronaći ćete bezbroj romantičnih kutaka. Možete se provozati kočijama, ručati na Trgu cveća, zajedno bacati novčiće u Fontanu di Trevi, krstariti Tibrom, šetati parkom vile Borgeze ili gledati zalazak sunca na brdu Aventin. Pronađite hotel ili stan u kome ćete uživati tokom boravka u glavnom gradu Italije, samo vodite računa da je blizu linije metroa. Nemojte dozvoliti da vam ogromne saobraćajne gužve pokvare romantično putovanje.

#10 Kala Golorice (Cala Goloritzè) na Sardiniji – raj za zaljubljene parove

Cala Goloritzè

foto: pixabay.com

Sardinija je drugo po veličini italijansko ostrvo u Sredozemnom moru, sa plažama poput karipskih. Neke su strme i šljunkovite, a neke peščane i lako dostupne. Međutim, titulu najlepše na ostrvu nosi Kala Golorice. Do nje se može doći autom ili brodom. Jeftinija opcija je brod koji prevozi oko stotinak ljudi, a skuplja manji intimniji brod koji može biti rezervisan samo za nekoliko parova. Plaža se nalazi na listi Uneskove svetske kulturne baštine, zato brodovi ne smeju da se usidre blizu obale, već 300 metara dalje. Kristalno čisto i prozirno more, pećina dubine 30 metera i netaknuta priroda učiniće da se osećate kao na pustom ostrvu.

 

Kada su u pitanju najromantičnija mesta u Italiji, zaista je teško napraviti selekciju. Ova zemlja u obliku čizme, pleni svojom lepotom na svakom koraku. Nismo zaboravili vinograde Toskane, jezero Garda, ni čarobne plaže Kalabrije. Budite sigurni, gde god da se uputite, nećete pogrešiti. Italija je zemlja u kojoj vlada ljubav!

Ostavite odgovor