automobil-sneg

Kako pripremiti automobil za odlazak na zimovanje?

Planirate da putujete vašim automobilom na zimovanje, ali niste sigurni šta sve treba da uradite da budete bezbedni i mirno krenete na put? Postoje određene stvari koje treba ispoštovati kako biste pravilno pripremili automobil za zimsko putovanje. 

U nastavku teksta pročitajte par saveta koji će vam pomoći da se pripremite za zimske uslove i izbegnete moguće nevolje na putu.

Stavite kvalitetne zimske gume 

Kada se pripremate za putovanje na zimovanje, jedan od najvažnijih koraka koje treba preduzeti je da obezbedite kvalitetne zimske auto gume za vaš automobil sa kojima ćete biti bezbedni tokom putovanja. 

Zimske gume su posebno dizajnirane da se bolje nose sa hladnim temperaturama, snegom i ledom. U poređenju sa letnjim gumama, zimske gume imaju drugačiju gumu koja omogućava bolje prianjanje na hladnom i klizavom terenu. Ovo je od velikog značaja kada putujete na planinu ili na neko drugo zimsko odredište gde su putevi često prekriveni snegom i ledom.

Jedna od ključnih karakteristika kvalitetnih zimskih guma je dubina šare. Dublje šare omogućavaju bolje prianjanje i efikasnije se kreću na klizavim podlogama.

Kvalitetne zimske gume takođe imaju posebne lamele i 3D šare koje poboljšavaju trakciju na snegu i ledu. Ove dodatne karakteristike omogućavaju bolje prianjanje i kontrolu nad vozilom čak i u ekstremnim zimskim uslovima.

Važno je napomenuti da je zakonski propisano da se zimske gume moraju koristiti u određenim vremenskim uslovima. U mnogim zemljama, uključujući i Srbiju, zimske gume su obavezne tokom zimske sezone. Ovo je zato što zimske gume pružaju veću sigurnost i smanjuju rizik od nezgoda na putevima.

Kada birate zimske gume, važno je da se fokusirate na kvalitet. Kvalitetne gume će vam pružiti veću sigurnost i dugotrajnost. Možda će biti primamljivo da kupite jeftine gume, ali one često nemaju istu pouzdanost i performanse kao kvalitetne gume renomiranih proizvođača.

Da biste pronašli prave zimske gume za vaš automobil, obratite pažnju na oznake i specifikacije proizvođača. Proverite da li gume imaju oznaku „M+S“ (blato i sneg) ili „3PMSF“ (snežne pahuljice na alpskom vrhu), što ukazuje da su gume posebno dizajnirane za vožnju u zimskim uslovima. Ukoliko putujete na planinu, vaše gume treba da imaju oznaku „3PMSF“ kako biste bili bezbedni i kako vas stanje na putu ne bi neprijatno iznenadilo.

Uz kvalitetne zimske gume, takođe je važno redovno proveravati pritisak guma i održavati ih u dobrom stanju. Pravilna briga o gumama će produžiti njihovu trajnost i obezbediti optimalne performanse tokom cele zimske sezone.

Ponesite lance za sneg

Lanci za sneg su neophodan dodatak za vaš automobil i gume ako planirate putovanje na planinu ili u području sa velikom količinom snega. Oni su ključni za vašu bezbednost i omogućavaju vam da se slobodno krećete čak i na najzahtevnijim zimskim putevima.

Kada se suočite sa snegom, ledom ili klizavim putevima, snežni lanci su vaš najbolji saveznik. Oni vam pružaju dodatnu trakciju i prianjanje na podlogu, što značajno olakšava upravljanje vozila.

Postavljanje snežnih lanaca na vaše gume je relativno jednostavan proces. Većina modernih lanaca je dizajnirana tako da se lako montiraju i demontiraju, što vam štedi vreme i napor tokom putovanja. Kada postavljate lance, važno je da se pridržavate uputstava proizvođača i da ih pravilno pričvrstite na gume. Ovo će vam osigurati maksimalnu efikasnost i sigurnost tokom vožnje.

gume-sneg-lanci

Pexels.com

Kvalitetni snežni lanci su izrađeni od izdržljivih materijala koji su otporni na habanje i koroziju. Oni su dizajnirani da izdrže ekstremne uslove zimskih puteva i da pruže dugotrajnu upotrebu. Kupovina kvalitetnih lanaca je investicija u vašu bezbednost i mir na putu.

Pre nego što krenete na put, obavezno proverite stanje vaših snežnih lanaca. Proverite da li su lanci neoštećeni, da li su svi delovi prisutni i da li su pravilno pričvršćeni. Ovo je važno kako biste bili sigurni da će lanci pravilno funkcionisati tokom vožnje.

Kada kupujete i birate snežne lance, obratite pažnju na veličinu i kompatibilnost sa vašim gumama. Pravilno odabrani lanci će se savršeno prilagoditi vašim gumama i pružiti vam maksimalnu sigurnost tokom vožnje.

Osigurajte dobru vidljivost

Za vožnju u zimskim uslovima, dobra vidljivost je od suštinske važnosti. Pre putovanja proverite da li su sve sijalice na vašem automobilu ispravne. Farove, poziciona svetla, stop svetla i migavce treba redovno proveravati i zameniti ih ako su oštećene ili ne rade pravilno. Ovo je posebno važno tokom zimskih meseci kada su dani kraći i vidljivost je smanjena.

Očistite sve staklene površine i ogledala od snega i leda pre nego što krenete na put. Sneg i led na bočnim prozorima i retrovizorima mogu značajno ometati vašu vidljivost tokom vožnje. Koristite odgovarajuće alate poput četke za sneg i strugača za led kako biste uklonili sve naslage sa stakala. Ovo će vam omogućiti jasnu vidljivost i smanjiti rizik od nezgoda.

Da biste se izborili sa smrzavanjem brisača tokom zimskih uslova, koristite zimsku tečnost za brisače. Ova tečnost ima nižu tačku zamrzavanja od obične tečnosti za brisače i pomaže u održavanju stakla čistim. Pre putovanja, proverite nivo tečnosti i dopunite je ako je potrebno.

Važno je napomenuti da dobra vidljivost nije važna samo za vašu sigurnost, već i za sigurnost drugih učesnika u saobraćaju. Kada vozite u zimskim uslovima, smanjena vidljivost može biti opasna i povećati rizik od nezgoda. Zato je važno da preduzmete sve potrebne korake kako biste obezbedili dobru vidljivost i smanjili rizik od neželjenih situacija na putu.

Obratite pažnju na sve ove stvari, a najvažnije pravilo za vožnju tokom zimovanja je prilagođavanje brzine i načina vožnje uslovima na putu. Vožnja treba biti oprezna i sporija nego tokom leta. Držite veće odstojanje između vozila, koristite kočnice i gas lagano, i budite spremni na neočekivane situacije. Srećno.

 

Ostavite odgovor