Iz prve ruke: Šta obići u okolini Napulja?

Proputovanje kroz Italiju dugo skoro mesec dana, dečko i ja završili smo u Napulju. Tj. u okolini Napulja. Iz vrlo glupog razloga sam grad nismo obišli – posvađali smo se. Nas dvoje smo vrlo drugačiji tipovi turista, pa nismo mogli da se dogovorimo gde ćemo ići i šta raditi. Na kraju ove jako glupe svađe samo smo zaključili: pa moramo imati razloga da se u Italiju i vratimo. Ali sve što se nalazi u okolini ovog neverovatnog grada smo obišli. Ili smo makar pokušali. Neka ovaj tekst posluži kao naravoučenije svima koji se tamo upute, da ne prođu kao mi. Dakle, saveti su šta obići u okolini Napulja, što se kaže, iz prve ruke.

Smeštaj u okolini Napulja

Napulj smeštaj

foto: usplash.com

Jug Italije jako je siromašan. Napulj slovi za jedan od jeftinijih gradova. Iako je ovo generalno istina, kada je u pitanju smeštaj papreno je skup.

Mi smo se stoga odlučili za odsedanje u Tore Anuncijata (Torre Annunziata). Iako zvanično pripada napuljskoj opštini, treba vam dobrih pola sata, ako ne i više, do Napulja. Smeštaj je uglavnom oko 40-50 evra po noćenju za dvoje.

Tipična južnjačka gostoljubivost

Kada smo stigli u smeštaj, unuku vlasnika je bio rođendan. Prosto nije dolazilo u obzir da nas ne ponude da se s njima počastimo i proveselimo. Nemojte da vas začudi ako vas domaćini na jugu Italije dočekaju kao rod rođeni. To je prosto deo njihove kulture.

Šta obići u okolini Napulja ako iznajmite skuter?

Šta obići u okolini Napulja - Vezuv

foto: unsplash.com

Mi smo u sam Napulj stigli brzim vozom, a potom smo regionalnim išli do mesta u kom smo odseli. Ova vožnja trajala je baš dugo, a česti su i štrajkovi, i kašnjenja.

U okolini Napulja postoji štošta za videti, ali su lokaliteti raštrkani. Zbog toga smo se odlučili za iznajmljivanje skutera. Ovo je jednostavno najbolje prevozno sredstvo u Napulju, kao što je za obilazak Riminija najbolji električni skuter ili bicikl. Iznajmljivanje skutera košta oko 40 evra dnevno.

Skuterom na Vezuv

Naša prva stanica bila je da se popnemo na Vezuv. Izguglali smo i saznali da se do gore proteže put, a onda stazicom morate preći preostali deo puta. Sam uspon traje oko pola sata do 45 minuta, u zavisnosti od kondicije.

Vožnja od smeštaja (koji je bliže Vezuvu od Napulja) trajala je oko 35 minuta. Put je generalno dobar, ali gore kola ne možete da parkirate. Skuterom je moguće doći do samog ulaza u nacionalni park i parkirati ga negde sa strane puta jer ne zauzima mnogo mesta.

Ukoliko u Napulj dolazite svojim kolima, najbolje je da koristite javni prevoz ili skuter da se popnete na Vezuv.

Ulaz u nacionalni park se plaća…

I tu ujedno počinje naša avantura i razlog za ovaj tekst. Ulaz u Nacionalni park Vezuv se plaća! Što mi, logično, nismo znali. Karte je isključivo moguće bukirati onlajn i unapred. Ulaznica košta 10 evra.

…i može biti – rasprodat?

Da, dobro ste pročitali! Mi smo pitali dečka na ulazu da li možemo na licu mesta da kupimo karte. Na šta je on odgovorio da ne, ali da je ionako tadašnji dan rasprodat. Malo je reći da smo bili zblanuti.

Dobar dan – 10 evra.

Inače, ukoliko skuter probate igde da parkirate propisno, dakle govorim o otvorenim, javnim parkinzima, priđe vam neki opskuran tip i kaže da je parking 10 evra. Ne nasedajte! Ali nemojte ni da se svađate. Jug Napulja funkcioniše tako što ne funkcioniše, manje-više kao i kod nas. A vi ste ipak turista.

Vidikovac

Ispod nacionalnog parka, kada krenete da se spuštate, naići ćete na pomenuti javni parking i nekoliko restorana. Na toj krivini ujedo se nalazi i najbolji vidikovac. Vidi se ceo Napulj i napuljski zaliv sa okolnim ostrvima poput Iskije i Kaprija.

Obiđite Pompeju na pravi način

Šta obići u okolini Napulja - Pompeja

foto: pixabay.com

Parkiramo skuter i prilazi tip „10 evra“. Samo smo ga pomerili na trotoar pored još nekoliko parkiranih skutera. Niko nas nije dirao, tablice su ionako italijanske.

Mi ulaznice nismo rezervisali onlajn i imali smo sreće, ali to vam ne preporučujem. Čak nas je žena na ulazu pitala da li smo studenti. Ja rekoh kako nismo poneli indeks. Epilog: dobili smo povlašćenu cenu ulaznice. Sada je regularna cena 18 evra po osobi.

Što znači da doplatite za vođenu turu…

Doplata za audio vodiča je 6,5 evra po osobi, odnosno 10 za dvoje. Verujte mi na reč, vredi svaki evro. Mesta su lepo obeležena, znaćete u šta gledate, ali nećete imati pojma o čemu se radi. Ne postoje table sa dodatnim pojašnjenjima i brzo ćete izgubiti interesovanje za obilazak.

Druga opcija je da kupite ulaznicu za obilazak s vodičem. On će vas sprovesti kroz Pompeju i ispripovedati celu priču. Sad je stvar preferencija da li ćete uzeti audio vodiča ili živu osobu.

…ili da se dooobro pripremite…

Kad kažem dobro, mislim da postanete arheolog (amater). Zaista. Jedan drug je tako obišao Pompeju dva puta. Prvi put se spremao i otišao, ali se i tada malo pogubio. A drugi put se spremao kao da će iz toga da polaže ispit.

…ili da imate stvarno mnogo interneta

Na ovom sajtu postoji kompletan audio vodič i potpuno je besplatan. Caka je samo što će vam trebati nekoliko desetina, ako ne i stotina megabajta da obiđete celu Pompeju. U romingu jednostavno nije moguće dobiti toliko interneta. Ovo je sjajna opcija ako imate italijansku karticu.

Nezaobilazna napuljska pica

napuljska pica

foto: pixabay.com

Kada se pitate šta obići u okolini Napulja, moramo da vam damo odgovor i za sam grad. A među najatraktivnijim mestima su picerije. Ako niste znali, pica je jelo koje potiče iz Napulja. Prva picerija ikad otvorena nalazi se upravo u centru Napulja. Antica Pizzeria Port’Alba je mesto na kojem definitivno treba obedovati. Takođe je vrlo popularna, pa vam savetujem da rezervišete mesto unapred, naročito ako putujete u sezoni.

A italijanska kuhinja juga personifikovana je u napuljskoj pici (pizza napolitana). Autentične ukuse ovoga kraja čine odabrani sastojci lokalnih uzgajivača. Takođe, razlika je u blago kiselkastom ukusu paradajza.

Pored pice, Napuljsku kuhinju čine testenina sa pasuljem (pasta e fagioli), što nalikuje čorbi, kao i kalorična jela timballo i sartù di riso.

Obilazak Herkulanuma, vile Ređina, Oplontisa i vile San Marko u okolini Napulja ostavili smo za taj neki put kad se tamo vratimo. Poslednjeg dana padala je izuzetno jaka kiša. Ali ako vi budete imali dovoljno vremena, neizostavno obiđite i ove znamenitosti.

Ostavite odgovor