TOP 5: preporuke za romantični vikend u evropskim gradovima

Evropski gradovi, osim što odišu tradicijom i kulturom, inspirativni su za zaljubljene parove koji žele negde da otputuju povodom važnih datuma. Ako tražite preporuke za romantični vikend u evropskim gradovima, na pravom ste mestu. Bilo da želite da proslavite godišnjicu braka ili veze, planirate prvo zajedničko putovanje u paru, istražujete destinacije za medeni mesec ili jednostavno želite da se osamite u društvu partnera ili partnerke, preporučujemo pet gradova koji će sigurno ispuniti vaša očekivanja. Ukoliko ste ih već posetili zajedno, obratite pažnju na manja i intimnija mesta. Iako se možda ne uzdate previše u njihov šarm, sigurno će vas razoružati prilikom posete.

#1 Medeni mesec u Parizu

Preporuke za romantični vikend - Pariz

foto: unsplash.com

Jedna od najpopularnijih destinacija za medeni mesec koju obožavaju sveže venčani bračni parovi iz svih delova sveta je Pariz. „Grad svetlosti“ predstavlja sinonim za ljubav, jer odiše romantikom na svakom koraku. Zagrljaji tokom šetnje pored Sene ka ostrvu Site sa pogledom na veličanstvenu katedralu Notr Dam raspaljuju iskre čak i kod „kamenih“ srca. A tek poljupci uz zalazak sunca na brdu Monmartr ispred bazilike Sakre Ker. Kako vam se čini držanje za ruke tokom večeri na platou Trokadero sa odsjajem gorostasne Ajfelove kule?

Pariz je među putnicima etiketiran kao „skup“ grad. Međutim, čak i ako nemate budžet za ručkove i večere u ekskluzivnim restoranima, smeštaj u hotelu „Ric“ ili za šoping tokom šetnje kroz Jelisejska polja, ne znači da nećete uživati u pravom duhu grada. Svake prve nedelje u mesecu najpoznatiji muzeji u francuskoj prestonici su besplatni za obilazak: Luvr, Orsej, Pompidu centar i Pikasov muzej. Šetnja kroz Šanzelize ili kroz Marsova polja, obilazak Trijumfalne kapije, istraživanje šarmantnih ulica Pigala i Monmartra, fotografisanje ispred Mulen Ruža su aktivnosti za koje novac nije potreban. Možete se prijaviti za krstarenje Senom, jednu od najvećih turističkih atrakcija, za koju treba izdvojiti 10-15 evra po osobi.

Ukoliko planirate da svoje prvo bračno putovanje realizujete u „gradu svetlosti“, možete se dodatno edukovati uz još neke savete za put u Pariz.

#2 Romantični vikend u Veneciji

Preporuke za romantični vikend - Venecija

foto: unsplash.com

Kada ste zaljubljeni i čitate preporuke za romantični vikend u evropskim gradovima, u skoro svakom tekstu naći će se Venecija. Grad ispresecan kanalima koji su ispunjeni gondolama, grad starih fasada i stotina mostića, pravi je raj za parove. Nekoliko sati vožnje od Beograda deli vas od italijanske lepotice u laguni Jadranskog mora. Bilo da ste uplatili aranžman uz posredstvo turističke agencije ili ste se organizovali u sopstvenoj režiji, putovanje u Veneciju će biti nezaboravno.

Romantična vožnja gondolom košta 80-100 evra, ali postoje trikovi uz koje možete napraviti nezaboravne fotografije u paru za samo 2 evra po osobi. Iako vožnja traje svega 5 minuta i niste sami u ovoj specifičnoj vrsti čamca, imaćete priliku da osetite duh tradicije i ovekovečite ga kroz jedan poljubac. Obiđite Trg svetog Marka, istoimenu baziliku, Most uzdaha, Duždevu palatu, Rialto most, vile uz Kanal Grande i baziliku Santa Maria de la Salute. Bazilika od belog mermera donetog iz Hrvatske opevana je u čuvenoj pesmi Laze Kostića. Javnim prevozom, odnosno brodićem, možete krstariti Venecijanskom lagunom i obići ostrva Murano, Burano ili Lido. Manje gužve, niže cene i prava romantična atmosfera sačekaće vas na ovim čarobnim mestima. I zbog svega ovoga, romantični vikend u Veneciji je pravi pogodak za sve zaljubljene duše.

#3 Proslava godišnjice veze ili braka u Pragu

Preporuke za romantični vikend u evropskim gradovima - Prag

foto: unsplash.com

 

Još jedan romatični grad idealan za proslavu godišnjice veze ili braka je Prag. „Zlatni grad“ ili „grad hiljadu tornjeva“ svojom lepotom prosto opčini svakog ko ga poseti. Povoljni aranžmani, smeštaj, ali i vanpansionska potrošnja čine ga dostupnim za svačiji džep. Od Vaclavskog trga i gorostasnog Narodnog muzeja, preko Starogradskog trga sa čuvenim satom Orloj do Hradčana, uživaćete u bajci češke prestonice. Miris odžak-kolača, zveckanje kriglama piva i raskošna arhitektura potpuno će vas razoružati.

Provedite najromantičnije trenutke na obali Vltave, uz piće na krovu hotela „U Prince“ ili na vidikovcu nekog od praških tornjeva. Ovaj grad će sigurno ispuniti vaša očekivanja u svakom pogledu.

#4 Beč za prvo putovanje u paru

Beč - romantični vikend

foto: unsplash.com

Kada se odlučite za prvo putovanje u paru, a ne znate kuda biste išli, Beč se nameće kao dobra ideja. Brojni agenti iz oblasti turizma daju preporuke za romantični vikend u Beču, pre svega zbog njegove blizine i izuzetne povezanosti sa većim gradovima Srbije. Preporuke za ušuškana mesta za izlaske u skladu sa vašim ukusom sigurno možete dobiti od nekog rođaka, prijatelja ili poznanika koji tamo živi. A ako dolazite prvi put, pored romantičnih šetnji i poljubaca, možete obići i neku od TOP 10 atrakcija u Beču. Raskošni vrtovi Šenbruna, pogled sa tornja Katedrale svetog Stefana ili vožnja na Prateru biće momenti koji će obeležiti vašu vezu.

#5 Osvežite romantiku u Istanbulu

Istanbul kao ideja za romantični vikend

foto: unsplash.com

Iako svaki od navedenih gradova možete posetiti i iz potpuno drugih razloga, romantika je prva asocijacija na njih. Slična priča je i sa Istanbulom. Jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta, prosto očarava sve zaljubljene parove. Izmiksovani duh orijenta i elegancija kulture zapada daju starom Carigradu poseban šmek. Podeljen je na tri velika dela: stari evropski, novi evropski i azijski. Ogromno prostoranstvo na kome živi  oko 17 miliona ljudi nije moguće obići za nekoliko dana. Azijski deo je pretežno stambeni i nije posebno interesantan turistima, zato se baziraju na šetnje kroz delove grada na obalama Zlatnog roga.

Istanbul dočaravaju ručkovi na osunčanim krovovima sa pogledom na Bosfor, Aja Sofiju i Plavu džamiju. A tek večere uz nargile i turski ples i romantična jutra uz miris turske kafe iz fildžana uz ratluke najrazličitijih ukusa. Ne propustite najveće atrakcije: krstarenje Bosforskim zalivom koji razdvaja Evropu i Aziju dok vas prate jata bučnih galebova i šoping u Kapali čaršiji ili Istiklal ulici. Sigurno ćete nakon povratka u svoj dom svima pričati o osveženoj romantici u nekadašnjoj prestonici Vizantije, gradu jedinstvenom po lepoti i bogatoj istoriji.

Još neke preporuke za romantični vikend u manjim gradovima širom Evrope

Kolmar - najromantičniji gradovi Evrope

foto: unsplash.com

Pariz, Venecija, Prag, Beč i Istanbul najčešće se nalaze na spiskovima najromantičnijih gradova u Evropi. Od većih gradova ne smemo zaboraviti Rim, Amsterdam, London, Sankt Peterburg, Lisabon, Barselonu. Međutim, manja mesta su ta koja mogu stvoriti intimniji doživljaj. Iz tog razloga, kao preporuke za romantični vikend izdvajamo i:

  • Kolmar – gradić specifične arhitekture u francuskoj pokrajini Alzas koji je ispunjen saksijama muškatli tokom prolećnih i letnjih meseci, a u vreme božićnih praznika ukrašen plišanim medvedićima koji vise sa krovova i terasa
  • Halštat – austrijsko mestašce na istoimenom jezeru čiji se motiv pejzaža zbog bajkovitosti pojavljuje na brojnim razglednicama, pozadinama za operativne sisteme, slagalicama itd.
  • Ćinkve Tere – odnosno pet šarenih sela na obali Ligurskog mora specifična po svojim šarenim fasadama i mirnim ulicama bez motornih vozila
  • Positano – biser Amalfi obale sa instagramičnim restoranima na liticama u kojima se mešaju mirisi mora i limuna
  • Sibinj – transilvanijski biser sa krovovima koji imaju „oči“
  • Ronda – grad na andaluzijskim stenama specifičan po Novom mostu preko klisure, koji spaja stari grad sa modernim
  • Briž – belgijski grad u kome na svakom koraku miriše čokolada, a fasciniraju vas arhitektura od crne i crvene cigle, kao i romantični kanali
  • Ćefalu – najživopisnije mesto na Siciliji sa šarenim čamcima i tvrđavom sa spektakularnim pogledom

Nažalost, moramo negde da stanemo. Iskusni putnici će reći da u svakom gradu možete naći nešto što će vas oduševiti, što važi i za romantične kutke. Čuvajte svoju ljubav i krenite u avanturu tamo gde ste zamislili.

Ostavite odgovor