Biseri Slovenije – Bohinj, Piran, Bled, Postojnska jama

Slovenija, mala balkanska država, pruža potpuno uživanje, jer ima mnogo toga da ponudi. Prirodne lepote, lekovite terme, nestvarne pećine i jame… Mnogi prizori mame uzdahe, dok su drugi pravi raj za dušu i telo. S obzirom na to kako ova zemlja izgleda i šta sve nudi, verujemo da bi i mesec dana bilo malo za obilazak. Biseri Slovenije su najlepše i najinteresantnije destinacije koje ne treba da propustite, a me]u njima Bohinj, Bled, Piran i Postojnska jama!

Biseri Slovenije – Bohinj

Biseri Slovenije - Bohinj

foto: pixabay.com

Oaza mira i netaknute prirode u Nacionalnom parku Triglav, Bohinj, predstavlja rajsku dolinu  u zagrljaju Julijskih Alpa. Pejzaž Bohinja krase izuzetno očuvane prirodne lepote kao što su čiste reke i njihova izvorišta, vodopadi (najpoznatiji vodopad je Savica, visine 78m), pećine, kristalno Bohinjsko jezero (najveće prirodno jezero u Sloveniji) i planina Vogel. Idealne mogućnosti za odmor Bohinj nudi tokom svih godišnjih doba. Dolina se tokom zime pretvara u skijaški centar, a leti Bohinjsko jezero privlači kupače, kajakaše i sportske ribolovce. Tokom leta u samom Bohinju i okolini možete se baviti različitim aktivnostima ko što su: rafting, kajak i kanu, sportsko planinarenje, adrenalinski i ekstremni sportovi, šetnje, jahanje po alpskim pašnjacima… Bohinj je idealno polazište za kraće izlete i šetnje po uređenim putevima u dolini, kao i za alpinističke ture. Bilo da doživljaje u Bohinju i po Bohinjskim planinama tražite sami ili u društvu iskusnih vodiča, uvek ćete naći puno zanimljivih mogućnosti.

Piran – grad bogate prošlosti

Biseri Slovenije - Piran

foto: unsplash.com

Piran je jedan od najlepših gradova jadranske obale. Izuzetno bogata prošlost i odlično očuvana arhitektura ovog grada čine ga pravim muzejem na otvorenom. Njegov Stari grad, dragulj venecijanskegotičke arhitekture, jedan je od najbolje očuvanih istorijskih gradova na Mediteranu. U Piranu se nalazi veliki broj crkvi. Katedrala Svetog Đorđa dominira gradom i predstavlja prirodan vidikovac na Tartinijev trg, rivu i ceo grad. Nema previše hotela, a često su i  skriveni i vrlo ukusno uklopljeni u ambijent grada. Magična privlačnost Pirana leži u tome da čak i usred turističke sezone, ovde možete da se družite sa meštanima kojima turizam i ugostiteljstvo nisu posao, već način života. Za sve one koji žele šetnju kroz prirodu, Park prirode Strunjan je idealno mesto. Parenzana jedna od najatraktivnijih biciklističkih tura, pravi je doživljaj za ljubitelje sportskih aktivnosti. Dugačka je 123km i nudi mogućnost nesvakidašnjeg aktivnog odmora.

Bled kao najposećenija turistička destinacija

Bledsko jezero

foto: unsplash.com

Kada kažemo biseri Slovenije, ne možemo a da ne pomislimona na Bled, najlepšu i najposećeniju turističku destinaciju ove zemlje. Bled je slika raja. Ovaj dragulj, na obodu Triglavskog nacionalnog parka nominovan je za jedno od sedam novih svetskih čuda. Odlikuje ga blaga, lekovita klima i jezerska modrozelena voda. Najpoznatiji slovenački pisac France Prešern ga je, sa pravom, nazivao „blizancem neba“. Bledskim jezerom je moguće provozati se samo čamcem na vesla ili električnim čamcem, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i tišini. Bledski dvorac, koji se nalazi na strmoj steni iznad jezera, obavezno treba posetiti, što zbog njegove bogate istorije, što zbog pogleda koji se pruža na jezero i okolinu.  Ovo je sjajno mesto ukoliko želite da provedete miran vikend u zelenilu i na svežem vazduhu. Na Bledu postoje tereni za golf i tenis, a na jezeru je dozvoljeno pecanje.

Ne propustite vožnju fijakerom oko jezera! Ljubitelji biciklizma na Bledu mogu iznajmiti bicikl na više mesta i krenuti u obilazak. Oni koji uživaju u rekreativnim planinarenjima, mogu da posete najlepše vidikovce sa spektakularnim pogledom na jezero: Mala Osojnica, Velika Osojnica i Ojstrica.

Postojnska jama među najlepšim pećinama u Evropi

Postojnska jama

foto: pixabay.com

Postojnska jama je jedna od najvećih i najlepših pećina u Evropi. Čini je sistem podzemnih hodnika i rovova, galerija i dvorana, dug preko 20km, koje je stvorila Pivka reka ponornica. Veličanstvo Postojnske jame izaziva strahopoštovanje i divljenje prema onome što je priroda sagradila milionima godina unazad. Sasvim slučajno je otkrivena, davne 1818. godine. Već sledeće godine Postojnska jama je primila prve posetioce. Godine 1872. je izgrađena pruga. To je jedina pećina na svetu koja se obilazi vozom, što je čini dostupnom i ljudima sa malom decom i onima koji se kreću uz pomoć pomagala. Pećina je prepuna najrazličitijeg pećinskog nakita (stalaktita, stalagmita, draperija, stubova, saliva). Podjednako, kao i nakit, zanimljiv je i podzemni svet. Pećina krije mnoštvo endema, a najčuveniji je mladunče zmaja odnosno čovečija ribica, koju ne možete videti u prirodnom okruženju, već u veštačkom bazenu koji se nalazi u jednoj od dvorana Postojnske pećine.

Simbol pećine je veličanstveni stalagmit Dijamant koji je specifičan kako po svojoj veličini, tako i po blještavoj belini kojom “obasjava” čitavu dvoranu. Obilazak Postojnske jame završava se u veličanstvenoj koncertnoj dvorani veličine preko 3.000 kvadratnih metara, a visina tavanice iznosi neverovatnih 40m. Akustika je savršena, a scenografija neverovatna. Dvorana može da primi 10.000 posetilaca. Oko pećine se nalazi prelep park sa restoranima i prodavnicama. Postojnska jama je zaista jedno magično mesto. Ne postoje reči koje mogu da dočaraju ono što ćete videti tokom 90 minuta, koliko traje obilazak.

Zbog svog interesantnog i povoljnog geografskog položaja, karakteristika i netaktnuih prirodnih lepota, Slovenija privlači veliki broj turista. Ima puno mesta koja zaslužuju da se o njima piše, ali ovde smo se osvrnli na bisere ove zemlje. Zato, na brzinu spakujte kofere i krenite u avanturu zvanu put u Sloveniju!

Ostavite odgovor