Dvorci Loare – neodoljivi šarm Francuske

Pored bogatih vinograda, obala Loare karakteristična je po građevinama iz perioda renesanse sa krovnim prozorima, kosim krovovima, lampionima i visokim tornjevima. Većina njih je udaljena oko dva časa vožnje od Pariza, a interesantno je da duž same reke leži oko 300 dvoraca. U redovima koji slede, navešćemo najpopularnije lokalitete i otkriti zašto su dvorci Loare sinonim za neodoljivi šarm Francuske.

#1 – Azay le Rideau (Aze le Rido)

dvorci Loare

foto: unsplash.com

Ovaj dvorac je zidan 12 godina (od 1515. do 1527.) i važi za jedno od najranije izgrađenih arhitektonskih zdanja u doba renesanse. Rukovodilac izgradnje bila je supruga gradonačelnika, Filipe Lezbahi, koja je zahtevala izgradnju centralnog stepeništa (danas je to najupečatljiviji detalj). Unutrašnjost dvorca od skoro je restaurirana te je dom mnogih antikviteta iz novog veka, dok je sam eksterijer karakterističan po visokoj gracioznosti i eleganciji. U dvorištu se nalazi veliki vrt, rađen u Engleskom stilu. Smešten je na obali reke Endr, inače jedne od najvećih pritoka predivne Loare.

#2 – Amboise (Amboaz)

Amboaz

foto: unspalsh.com

 

Dvorac Amboaz nalazi se u istoimenoj opštini u centralnoj Francuskoj, koja za mnoge predstavlja simbol kvalitetnog i zdravog života. Leži na visokom stenovitom rtu iznad Loare, a važno je naglasiti da je čak četiri veka bio prebivalište francuskih monarha. Zbog neverovatnog enterijera i spoljnih dekora, ovaj lokalitet na godišnjem nivou izmami veliki broj poseta. Ukrasni elementi su slični kao i kod italijanskih dvoraca, upravo zbog ogromnog uticaja koji su umetnici za čizme imali u tom dobu. Jedan od angažovanih za ukrašavanje palate, bio je i Leonardo Da Vinči (njegov grob se nalazi u kapeli dvorca).

#3 – Palata Blois (Bloa)

Bloa

foto: unsplash.com

Šetnjom kroz veliko dvorište palate Bloa, nailazićete na pregršt zdanja građenih u različitim arhitektonskim stilovima. Razlozi za to leže u činjenici da su dvorci palate izdizani u različitim epohama, te da su pored gotskog, klasičnog i renesansnog stila – lokaliteti vremenom poprimili i crte modernog doba. Prelaskom u drugo krilo palate se na taj način stiče utisak da boravite na potpuno drugoj lokaciji, što svakako popravlja utisak. U dvorcu se nalaze ukupno 564 prostorije od kojih svaka ima kamin.

#4 – Chenonceaux (Šenonso) – nezaobilazna lokacija na svakoj turi „Dvorci Loare“

Dvorci Loare - Šenonso

foto: unsplash.com

Šenonso leži na obali reke Šer i verovatno je najposećeniji zamak u Francuskoj i nezaobilazna lokacija na svakoj turi „Dvorci Loare“.  Udaljen je od Pariza oko 240 km i može biti idealna opcija za jednodnevni izlet iz francuske prestonice. Prvi zapisi o dvorcima na ovoj lokaciji datiraju iz davnog 11. veka, ali su se zamkovi onda značajno razlikovali od današnjih. Zub vremena, burna istorija države ali i loša arhitektura, uslovili su vlasnike na rušenje starog dvorca do temelja, te izgradnju potpuno nove palate. Sve to se odigralo u 14. veku, a do danas je dvorac prošao kroz ruke mnogih vladara. Poznat je i kao dvorac žena.

#5 – Dvorac Cheverny (Ševerni)

Cheverny

foto: unsplash.com

Imajući u vidu da je izgrađen tek u drugoj polovini 17. veka,  zamak Ševerni je jedan od najkasnije podignutih dvoraca u Francuskoj. Eksterijer je karakterističan po simetričnom dizajnu i čistim linijama, dok je sam dvorac okružen ogromnim vrtom sa bujnom vegetacijom. Zbog svoje predivne teksture, beli kamen iz lokalnih kamenoloma poslužio je kao izvrsno rešenje za fasadu. Kada se odlučite da vidite sve lepote koju pružaju dvorci Loare, sigurno nećete preskočiti Ševerni.

#6 – Chinon (Šinon)

Dvorci Loare

foto: pixabay.com

Šinon se nalazi u dolini Loare, na krajnjem severozapadu Francuske.  Izgradnju prvog zamka na ovoj lokaciji naredio je Teobald I, dok su se kasniji dvorci izdizali pod nadzorom kralja Engleske,  Henrija II. Kroz svoju burnu istoriju, koristio se kao rezidencija kraljeva i zatvor, a neki navodi tvrde da je Jovanka Orleanka upravo ovde čula nebeske glasove. Danas je zamak proglašen za istorijski spomenik i važi za izuzetno posećenu destinaciju, a sve zbog nedavne restauracije kompletnog lokaliteta. Obnavljanje zamkova je ministarstvo kulture koštalo oko 15 miliona evra.

#7 – Chambord (Šambor)

Šambor

foto: unsplash.com

Šambor je najupečatljiviji i najveći dvorac koji se nalazi na obali Loare te verovatno najpoznatiji dvorac u Evropi. Iako nije građen kao odbrambeni zid od neprijateljskih snaga, dvorac je dobro utvrđen. O merama sigurnosti svedoči i činjenica da je Mona Liza prebačena u Šambor neposredno pred početak Drugog svetskog rata – jer se upravo smatralo da će tamo biti najbezbednija. Pored dvoraca Bloa i Ambuaz koji su takođe bili  njegova rezidencija, Fransoa I je koristio i ovaj dvorac. On je naredio izgradnju krova sa 11 kula i 3 dimnjaka u cilju da podseća na vedutu tadašnjeg Konstantinopolja.

#8 – Dvorac Usse (Ise)

Ise

foto: unsplash.com

Ise je dvorac bledožute boje koji je sagradila plemićka porodica Buel, početkom 15. veka.  Međutim, tek nekoliko decenija po navršenoj izgradnji glavne kule, zamak je potpuno opremljen renesansnim detaljima po kojima je karakterističan i danas. Njegove  uzane kule,  visoki prozori, unikatni krovovi i bogati vrtovi su nešto što ostavlja nezaboravan utisak. U prilog tome ide i činjenica da je Čarls Peroa upravo u ovom dvorcu pronašao inspiraciju za pisanje Uspavane lepotice.

Duž obale najduže francuske reke, sa njenim najvećim pritokama, protežu se mnogi veličanstveni vanvremenski dvorci Loare. Ovo je bila skraćena lista najlepših zdanja, a nadamo se da ćete u bliskoj budućnosti posetiti neke od navedenih.

Ostavite odgovor