Saveti za put u Istanbul – grad jedinstven po lepoti i bogatoj istoriji

Istanbul je jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta – Evropu i Aziju, a razdvaja ih Bosforski moreuz.  Odličan geografski položaj čini ga najznačajnijim političkim, privrednim i trgovinskim centrom Turske. Čuveni bosforski most „15. jul“ koji povezuje azijsku i evropsku stranu Istanbula, moderni zapad i tradicionalni istok, čini ovaj grad tako posebnim. Uz sve to, vanvremenskoj lepoti doprinosi bogata istorija i kulturna baština. Ukoliko je vaša sledeća destinacija upravo ovaj carski grad, slede neophodni i zanimljivi saveti za put u Istanbul.

Najbolji način da stignete u Istanbul

Saveti za put u Istanbul

foto: pixabay.com

U zavisnosti od toga kako organizujete putovanje u Istanbul, postoji nekoliko prevoznih mogućnosti: putovanje avionom, autobusom ili autom. Uzevši u obzir udaljenost Istanbula od Beograda (948 km) definitivno najbrži način prevoza je let avionom (oko 2 sata). Na zvaničnom sajtu Air Serbia možete uz svega nekoliko koraka rezervisati kartu na relaciji Beograd–Istanbul, a isto možete učiniti i iz drugih gradova do kojih leti Air Serbia. Pored domaće nacionalne avio-kompanije let do Istanbula možete rezervisati preko Turkish Airlines-a. Najpovoljnije karte ima Fly Pegasus, ali u tom slučaju slećete na aerodrom Sabiha Gokcen (u azijskom delu grada).

Ukoliko se odlučite za putovanje autobusom ili autom, predstoji vam dug put i zadržavanje na graničnim prelazima. Maršruta iz Beograda izgleda ovako: Beograd–Niš–Pirot–Dimitrovgrad–Gradina–Kapikule–Istanbul. Putovanje ovim prevoznim sredstvima traje između 14 i 20 sati kada se uzme u obzir gužva na granicama, pauze na pumpama ili restoranima duž puta. Na ulazu u Istanbul se pripremite na ogromne gužve, jer je u pitanju grad u kome živi oko 17 miliona stanovnika.

Kako izabrati smeštaj u Istanbulu?

Ukoliko sami organizujete smeštaj, preporuka je da se fokusirate na stari deo Istanbula (kvartovi Aksaraj, Laleli, Fatih i Sultanahmet). Ako ste za urbanija mesta i noćne provode, onda će vam smeštaj u Taksimu sasvim odgovarati. Pre svega, hoteli na ovim lokacijama su povoljni, i još važnije, nisu mnogo udaljeni od glavnih turističkih atrakcija. Do njih stižete tramvajem, taksijem ili pešice (maksimalno pola sata hoda).

Spoj prošlosti i sadašnjosti – šta obavezno obići u Istanbulu?

Saveti za put u Istanbul

foto: pixabay.com

 

Jedno od najlepših istorijskih zdanja u Istanbulu jeste Crkva svete mudrosti, poznatija kao Aja Sofija. Ona je remek-delo vizantijske arhitekture i definitivno najposećenija istanbulska atrakcija. Kao pandan njoj, na Sultanahmetovom trgu je izgrađena Plava džamija. Po lepoti i značaju treba izdvojiti i džamiju Sulejmaniju, simbol grada i najbolje svedočanstvo nekadašnje otomanske imperije. Ulaz u Plavu džamiju i Sulejmaniju je besplatan, a neophodno je poštovati kodeks oblačenja (žene moraju nositi duge suknje i prekriti ramena i glavu). 

Topkapi Sarayi – Sultanova palata i ujedno glavna rezidencija svih osmanskih sultana skoro 400 godina pravi je dragulj Istanbula. Danas je pod zaštitom Uneska kao najvažnije kulturno, istorijsko i umetničko tursko zdanje. Ulaz se naplaćuje.  Nakon obilaska možete odmoriti uz kafu sa pogledom na Bosfor.

Veruje se da najlepšu panoramu Istanbula krije Buyuk Valide Han iz 17. veka, za čiju je gradnju zaslužna Sultanija Kosem. Veličanstven pogled ovog grada pruža se sa skrivenog krova, a put do njega znaju samo čuvari koji tu rade. Da bi vas odveli do tamo i otključali vam vrata krova , morate dati bakšiš.

Na malom kamenitom ostrvu usred Bosfora nalazi se Devojačka kula, smeštena kao orijentir između Evrope i Azije i svedok brojnih civilizacija, kultura i legendi. Kula se može posetiti svim danima od 9 do 17 sati (ulaznica je 4 evra), a do nje se stiže brodićima sa pristaništa Kabatas ili Salacak, zavisno sa koje strane dolazite.

Od ostalih atrakcija treba izdvojiti i Nuruosmanije džamiju, kamenu gostionicu Laleli Tashan, u njoj je sniman jedan deo čuvene serije Hiljadu i jedna noć, istorijski deo Istanbula Fener/Balat

Moderni deo Istanbula predstavljen je kroz dva najelitnija gradska naselja: Nisantasi i četvrt Bebek. U prvom su sačuvane istorijske autentične zgrade, a podignuti luksuzni kafići, hoteli, dizajnerske radnje. Za Bebek se kaže i da je to pariski deo Istanbula, budući da sve odiše visokim sjajem i glamurom. Tek u ovim delovima grada najbolje se mogu uočiti kontrasti Istanbula i osetiti potpuno drugačija kultura. Ovo su ujedno omiljena mesta bogatim Turcima, a neretko ćete u njima sresti i javne ličnosti iz čitave Turske.

Šoping na najpoznatijim bazarima i degustacija turskih poslastica

Saveti za put u Istanbul - Kapali čaršija

foto: pixabay.com

Saveti za put u Istanbul važni su i po pitanju šopinga. Možete ići u kupovinu kad i gde god želite, budući da ima mnogo maloprodajnih objekata, ali najbolju “šoping atmosferu” stvaraju dva najpoznatija istanbulska bazara. U pitanju su Tahiri Sali Pazari koji se održava utorkom i Egipatska čaršija koja radi svim danima, osim tokom verskih i državnih praznika. Bićete iznenađeni veselom atmosferom, gostoljubivošću trgovaca, ali i izborom proizvoda koji nude. Kapali čarsija je najveći bazar na zatvorenom na svetu. U njoj je sniman „Skyfall“, jedan od filmova o Bondu. Na ovim bazarima možete pronaći najrazličitije vrste tkanina, odeću, obuću, nakit, suvenire, tradicionalne predmete za domaćinstvo, knjige, stare ploče. Bazari su specifični i po štandovima sa voćem i povrćem, začinima, lekovitim biljkama i najpoznatijim turskim slatkišima. Cene su duplo niže nego u lokalnim radnjama. Najbolje je da plaćate turskim lirima, ali gotovo svi prihvataju i evro.

Posle napornog šopinga “povratite dušu” preukusnim turskim poslasticama i probajte najpoznatije specijalitete turske kuhinje. Neke od njih možete pronaći i na štandovima ova dva bazara. Obavezno probajte tradicionalni turski desert lokum (prženo slatko testo koje podseća na krofnu, a ima ukus tulumbe) ili originalan turski sladoled maras dondurma (otporan je na topljenje). Preporuka su i čuveni kadayif, halva, kunefe, sutlac (sutlijaš), firin sultac (zapečen sutlijaš), macun (šećerna lizalica različitih ukusa) i sl.

Još neki neophodni saveti za put u Istanbul

Saveti za put u Istanbul

foto: pixabay.com

Što se tiče vremesnke zone, u Turskoj u toku letnjeg računanja vremena (od marta do oktobra) razlika je sat vremena unapred u odnosu na Srbiju, a u toku zimskog računanja razlika će biti čak dva sata unapred.

Muze Kart je naziv za muzejsku jednokratnu propusnicu koja omogućuje posetu muzejima i najvažnijim znamenitostima Istanbula. Propusnica važi za posetu: Topkapi Palati, Chora crkvi, Galata Mevlevi muzeju, Crkvi Aya Irini… Kartica košta oko 45 evra i važi 5 dana otkad ste je prvi put korsitili (ne kupili). Vrlo je isplativa ukoliko želite da se sa turskom istorijom i kulturom upoznate neposredno.

Ukoliko želite da krstarite Bosforom, izbegavajte privatne prevoznike ili usluge agencija, osim ukoliko želite da imate usluge vodiča na maternjem jezku. Najjeftinije možete proći sa prevoznicima Dentur Avrasya, Tur Yol ili Sehir Hatlari (vožnja od sat i po vremena košta svega 2 evra).

U Istanbulu i u celoj Turskoj nargile su važan deo turske kulture i važe za tradicionalni način opuštanja. Iako ih možete pronaći u skoro svakom ugostiteljskom objektu, u najboljim ukusima i posebnoj atmosferi možete uživati u Corlulu Ali Pasa Medresesi podignutoj u 18. veku. 

U Istanbulu mačka važi za omiljenu životinju, pa se nemojte iznenaditi što ćete mace susretati na svakom koraku. Mačka je kućni ljubimac u skoro svakom domu, a neretko ih ima i u ugostiteljskim i maloprodajnim objketima. Čak i čuvena Aja Sofija ima svoju mačku po imenu Gil (prev. savez ljubavi). Ako niste ljubitelj ove životinje, nemojte je grubo terati od sebe, a pogotovo to ne činite u prisustvu njihovih vlasnika (odmah će pomisliti da ste loša osoba).

Ostavite odgovor