Najlepši vodopadi na svetu

Po definiciji koju učimo u školi, vodopad je mesto slobodnog pada vode u rečnom toku, tamo gde se javlja promena u reljefu. Iskustveno, možemo preinačiti ovu definiciju u: vodopadi su mesta posebne lepote, koja odaju duh prirode jednog područja. I zaista, bez obzira na širinu i visinu vodopada, svaki je sam po sebi jedinstven i veličanstven. A koji se to najlepši vodopadi na svetu? Pročitajte u nastavku teksta.

Seljalandsfoss – Reka Selialands, Island 

Najlepši vodopadi na svetu

foto: pixabay.com

Severnoatlantska zemlja, poznata i po nadimku Zemlja leda i vatre, obiluje netaknutom prirodom. A pored vulkana, gejzira i glečera, koji su ujedno i najveća atrakcija Islanda, jedan od zaštitnih znakova su i mnogobrojni vodopadi. Među njima je i najlepši – Seljalandsfoss. Ovaj vodopad je visok oko 60 metara, širok 25 metara i izuzetno je živopisan. Turiste naročito fascinira mogućnost da pešače iza ovog vodopada, te kreiraju magične video snimke za sećanje. Iako se ne može pohvaliti najvećom visinom među islandskim vodopadima, svakako odnosi pobedu svojom nesvakidašnjom lepotom. 

Veliki slap – Plitvički vodopadi, Hrvatska

Najlepši vodopadi na svetu

foto: pixabay.com

Na svetskoj listi posebno fotogeničnih i raskošnih vodopada jeste i jedan iz našeg susedstva. Veliki slap je vodopad na Plitvičkim jezerima, inače nacionalnom parku u Hrvatskoj. Plavetnilo vode, okruženo šumom, pećinama i bogatom florom i faunom, omogućilo je ovoj oazi prirode da bude uvrštena na Uneskovu listu svetskog nasleđa.

 

Sutherland Falls – Novi Zeland

Sutherland Falls je najveći vodopad Novog Zelanda, a ujedno bajkovit u svojoj jednostavnosti. Uskog mlaza vode koja pada sa visine od čak 580 metara, okružen predivnim zelenilom, odaje utisak mističnosti. Nalazi se u nacionalnom parku Fiordland, koji obiluje tropskim šumama, ali i snegovima prekrivenim glečerima. Može se reći da ovo mesto predstavlja odlično stanište za egzotične papagaje i pingvine, istovremeno. Florom dominira zimzelena šuma, a faunom najrazličitije vrste životinja.

Zhenzhutan – Bailong, Kina 

Naziv ovog vodopada znači „biserni plićak“, što verno opisuje njegov izgled. Naime, ovaj slap je nastao udaranjem voda reke o prag na vrhu stene, čime je formirano više malih, ali brzih vodopada, koji podsećaju na vodene bisere. Ta reka je pritoka reke Bailong i deo je nacionalnog parka Jiuzhaigou, čije značenje jeste „Dolina devet sela“. Ime je dobilo po 9 tibetanskih sela koja se pružaju celom njegovom dužinom. Ovaj park prirode je i opštepoznat kao izuzetno živopisno mesto, sa šarenim jezerima i mnogobrojnim vodopadima.

Anđeoski vodopadi – Venecuela 

Anđeoski vodopad je najviši na svetu, sa mlazom vode koja pada sa neverovatnih 979 metara nadmorske visine. Nalazi se u nacionalnom parku Kanaima, koji obuhvata jedno ogromno prostranstvo i večita je turistička atrakcija za posetioce iz čitavog sveta. Ime je dobio po svom pronalazaču, američkom avijatičaru po imenu Jimmy Angel, mada postoji više teorija o otkriću ovog čuda prirode. Pre sredine 20. veka, verovalo se da u području vodopada žive natprirodna bića, zbog čega je lokalno stanovništvo izbegavalo da ga poseti. Nažalost, u periodu između  decembra i april, voda u ovom predelu često presuši, pa je poseta Anđeoskom vodopadu manje spektakularna. Ali, između maja i novembra, obično ima dovoljno padavina, pa je to i najbolje vreme za posetu.

Nijagarini vodopadi – Severna Amerika

Najlepši vodopadi na svetu - Nijagarini vodopadi

foto: unsplash.com

Nijagarini vodopadi se nalaze na istoimenoj reci, na granici između SAD-a i Kanade. Ističu se po svojoj masivnosti, budući da se sastoje iz tri odvojena vodopada. A i moćna struja vode onemogućava smrzavanje, zbog čega voda Nijagarinih vodopada ne prestaje da te teče ni u jednoj sezoni. Visina varira između 20 i 57 metara, što je značajno niže u odnosu na prethodno spomenute vodopade. Pa ipak, Nijagarini imaju počasno mesto i predstavljaju najpoznatije na svetu. Zanimljivo je i da je u ovom području podignut spomenik Nikoli Tesli, koji je najzaslužniji za izgradnju hidroelektrane na Nijagari.

 

Kawasan Falls – Filipini 

Kawasan Falls je vodopad u ostrvskoj provinciji Cebu, koji se smatra najaktraktivnijim vodopadom na Filipinima. Njegova autentičnost se ogleda u tome da se sastoji iz tri nivoa vodopada, od kojih svaki završava u prirodnom bazenu, koji služi za kupanje. Iako je voda prilično hladna, kupači je opisuju kao osvežavajuću, jer je kupanje neizostavni deo obilaska ovog predela. Ujedno je i san svakog fotografa, zbog svoje tirkizne vode, koju lokalno stanovništvo upoređuje sa popularnim plavim pićem Gatorade. A za avanturiste i ljubitelje adrenalinskih aktivnosti, moguće je i skakanje i puštanje niz struju vode, u posebnim odelima, što je sport poznat kao kanjoning.

Rajnski vodopadi za Švajcarce najlepši vodopadi na svetu

Rajnski vodopadi

foto: pixabay.com

Vodopadi na reci Rajni nisu tako spektakularni svojom visinom, ali jesu po svojim brojnim kaskadama i okolnom pejzažu. Voda prelazi preko stenovitog područja i odaje utisak uzburkane mase rajske lepote.

Vodopad Tupavica – Srbija

Vodopad Tupavica je samo jedan od onih kojima se naša zemlja može pohvaliti. Nalazi se na Staroj planini, biseru istočne Srbije, i to u blizini sela Dojkinci. Nije ni najviši, ni najširi, ni najmoćniji po snazi vode, ali je definitivno jedan od najimpresivnijih, skoro besprekornih dela prirode. Potpuno skladne stenovite kaskade dopuštaju prelazak sasvim čiste i hladne vode preko svoje površine. Stene su crvene boje, a okolna priroda obasuta zelenilom, što kreira izuzetno fotogeničnu kontrastnu sliku.

Ostavite odgovor