Najlepše plaže na Kipru

Kiparska Republika je treće najveće ostrvo u Sredozemnom moru, te kao takva važi za jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Evropi i jugozapadnoj Aziji. Sa brojem poseta koje su gotovo trostruko veće u odnosu na njenu populaciju, ova predivna država karakteristična je po svojoj živopisnoj ponudi. U redovima koji slede navešćemo najlepše plaže na Kipru.

Koralni zaliv  – peskoviti raj

Ova plaža je u početku bila šljunkovita, ali je skupština grada, uočivši turistički potencijal odmarališta, donela odluku da početkom svake sezone ponovo prekrije plažu novim slojem prvoklasnog peska. To se ispostavilo kao pun pogodak, jer je mekani zlatni pesak ubrzo osvojio srca mnogih posetilaca. Pored kvalitetnog peska, vredi spomenuti i izvanredan vidikovac na palme, brežuljke i koralne grebene. More je plitko i toplo, pa je odlično za usavršavanje plivača. Što se tiče ostalih sadržaja, dostupni su surfovanje, ronjenje i odnedavno popularni izleti na brodićima.

Afrodita sinonim za najlepše plaže na Kipru

Zbog strmog dna i opasnih podvodnih struja, more ispred Afrodite nije pogodno čak ni za smele kupače. Ipak, smeštajni kapacitet ove šljunkovite plaže i povrh toga često bude maksimalno ispunjen.  Razlozi za to leže u činjenici da je plaža savršena za uživanje u brojnim sadržajima – od šetanja, meditacije i sunčanja, pa sve do organizovanja piknika ili sastanaka. Obalu okružuju stenovite planine, ogromne stene, zimzeleno drveće, bujno zelenilo i tropsko bilje pa je pogodna i za fotografisanje ili obeležavanje bitnih trenutaka. S tim u vezi, na ovoj lokaciji se neretko organizuju zabave, prvi rođendani mališana i najčešće venčanja.

Plaža Nisi  – žurke, žurke i žurke

Plaža Nisi je jedno od TOP 10 mesta koje ne smete propustiti na Kirpu! Nalazi se na oko tri kilometra udaljenosti od centra Aja Nape i predstavlja epicentar zabavnih dešavanja u jeku sezone. Ovde se redovno održavaju kulturne manifestacije, koncerti i turistima najzabavnije celodnevne žurke. Posetioce najčešće zabavlja di-džej, a pored dobre muzike zagarantovan je i kvalitetan sportski sadržaj (bilo na kopnu ili u vodi). Što se tiče karakteristika same plaže, odlikuje je snežno beli pesak, kao i planinsko i stenovito okruženje. Plaža se sastoji iz nekoliko manjih ostrvaca i gotovo je savršena za noćno kupanje.

Plaža Guverner  – izvrsna za porodice

Za razliku od prethodno navedene plaže, ovde se zaista retko organizuju bučne žurke ili veća okupljanja. Na plaži Guverner mahom vlada mir, pa je najčešće birana opcija porodica sa decom ili nešto starijih turista. U prilog tome idu i plitko morsko dno koje pogoduje plivačima početnicima, te mekani pesak po kom možete hodati i bosi. U neposrednom okruženju se nalaze mnogi restorani sa tradicionalnom kiparskom kuhinjom, koje definitivno preporučujemo da posetite. Takođe je važno napomenuti da je voda ovde izrazito čista i da plažu okružuje interesantni reljef.

Makronisos  – biser Aja Nape

Na oko pet hiljada metara od centra Aja Nape i nešto dalje od plaže Nisi, nalazi se i plaža Makronisos. Ona je verovatno najdraža plaža lokalnog stanovništva. Prvobitno formirana kao skup manjih zaliva koji se protežu u različitim pravcima, ova plaža danas važi za jedan od simbola Kipra. Pored standardnih ležaljki i suncobrana, na Makronisosu se protežu brojni uslužni objekti sa odličnom hranom i drugim sadržajima. Voda je topla, more plitko, a zabava definitivno zagarantovana.

Mekenzi – biser Larnake

Mekenzi je uz Nisi, verovatno najposećenija plaža u Kiparskoj Republici. Karakteriše je prefinjeni zlatni pesak, prozirno more, plitko i prijatno morsko dno, kao i besprekorna čistoća (Mekenzi je nosilac Plave zastave). Nalazi se blizu Larnake, pa ćete ukoliko odsednete u ovom gradiću, vrlo lako moći da dođete do plaže i peške. Plažu krase idealni temperaturni uslovi, pa je odlična za sunčanje, šetnju i provođenje slobodnog vremena. Od ostalih sadržaja dostupni su džet-ski vožnje, padobranstvo, jedrenje na dasci, skijanje na vodi i surfovanje.

Interesantno: Plaža Mekenzi se nalazi na oko kilometar udaljenosti od međunarodnog aerodroma, tako da posetioci često mogu svedočiti uzletanju aviona.

Najlepše plaže na Kipru – proširena lista

Obala Kipra poznata je po živopisnim peskovitim plažama koje na sezonskom nivou izmame zavidan broj poseta inostranih turista. Evo još nekoliko plaža koje ne bi trebalo da propustite ukoliko se nađete u ovoj ostrvskoj zemlji.

  • Ostale plaže u Aja Napi – Pantahou, Limnara, Amos tu Kampuri i Konos plaža se jednostavno moraju naći na našoj listi. Raznovrsni sadržaji, dobra hrana i bajkoviti pejzaž su samo neki od razloga zbog kojih ih treba posetiti.
  • Fig Tri – smeštena u zalivu smokava u Protarasu, ova plaža se već nekoliko godina ubraja među najlepše obale Evrope (osvojila je čak i treće mesto 2011. godine).
  • Malama – ova minijaturna plaža predstavlja odličan način da pobegnete od gužvi. Pogled na zaliv ostaje urezan u sećanjima, a u neposrednoj blizini se nalazi i bar Kalifi.
  • Zapalo je skrivena uvala u zalivu Episkopi, nedaleko od svetilišta Apolo Hilatesa. Zbog posve planinskog okruženja, plaža je zaštićena od vetrova pa je samim tim more izrazito mirno. Zalasci sunca su ovde zapanjujući.

Kipar je mnogim turistima postao sinonim za dobro letovanje. Ukoliko i vi planirate putovanje u ovu prelepu državu, nadamo se da će vam naša lista najlepših plaža upotpuniti boravak. Uživajte u odmoru!

Ostavite odgovor