par-turisti-mapa-kafa-fotoaparat

Svetske destinacije koje svaki kafoholičar treba da poseti

Putuje vam se uskoro na neku novu uzbudljivu destinaciju, ali još uvek niste sigurni gde bi to moglo biti?

Ukoliko ste zaljubljenici u dobru kafu i ne možete da zamislite da započete svoj dan bez jedne, imamo par predloga destinacija koje bi vam mogle biti interesantne!

Čari pijenja kafe na putovanju

Da se razumemo, kvalitetni espresso aparati su fantastična investicija za svakog istinskog kafoholičara, i veoma je lepo imati taj luksuz da pijete kafu kao iz kafića u svom domu. Međutim, ništa ne može zameniti onaj osećaj kada ste na putovanju i otpijate prvi gutljaj kafe sedeći na gradskom trgu dok tek upijate intezivne arome novog mesta a zraci sunca vas greju.

Ukoliko vam prethodna rečenica zvuči uzbudljivo, pročitajte koje su nabolje destinacije za intezivno uživanje u degustaciji kvalitetnih lokalnih kafa.

Italija – kolevka renesanse sa bogatom kulturom ispijanja kafe

O magiji Italije nema potrebe pisati dugačak uvod, zar ne?

Zbog svog bogatog kulturnog nasleđa i blizine svakako treba da je posetite ukoliko do sad niste. Ona pretstavlja najbolju startnu destinaciju za početak otkrivanja sveta kafe.

Italijanske bariste dovele su do savršenstva tehnike pripreme espresa, kapućina i makijata.

kafa-fotoaparat

Pexels.com

Kada posetite Italiju morate znati za nekoliko pravila pre nego što poručite kafu. Ukoliko poručite kapućino nakon 11h ili uz obrok, moguće je da ćete dobiti po koji popreki pogled jer je to kafa koja se tamo pije isključivo ujutru.

Italijani zato espreso piju tokom celog dana i možete ga poručiti tako što ćete zatražiti Un caffe. Pravi se bez mleka, sa samo 25ml vode i 7g sveže usitnjene kafe, a mora biti pripremljen za svega 30 sekundi.

Najčešće ćete videti Italijane kako piju espreso naiskap sa nogu.

Pored kafe, sigurni smo da ćete uživati i u ukusnoj italijanskoj kuhinji, jer Italijani  prema hrani gaje jednaku strast kao prema kafi.

Brazil – čuven po kafi i karnevalima

Kao što možde već znate, Brazil je već vek i po najveći proizvođač kafe na svetu.

Ukoliko posetite regiju Sao Paola imaćete priliku da obiđete nepregledne plantaže kafe, a od obučenih barista, lokalaca i farmera dobijete neprocenjiva znanja o kafi koja oni prenose sa generacije na generaciju.

Iskustvo ispijanja kafe u Brazilu je neprocenjivo. Kada se budete našli na ulicama Sao Paola nemojte zaboraviti da svratite u neku od specijalizovanih prodavnica i kupite sebi i svežu kafu za poneti.

Nakon što obiđete farme kafe i centar grada, možete se spustiti do peščanih plaža i nastaviti uživanje u suncu i kafi uz okean.

Indonezija – jedno zaista neobično kafoholičarsko iskustvo

Možda za ovaj podatak do sada niste čuli, ali Indonezija je među svetskim baristama čuvena po mnogim sjajnim vrstama kafe.

Kafa pretstavlja nezaobilazan deo stila života Indonežana, a najskuplja kafa na svetu potiče upravo iz ove zemlje. U pitanju je Kopi Luwak. Specifična je po tome što je prvi korak u procesu njene pripreme prolazak kroz degistivni trakt azijske cibetke.

Azijska cibetka je mačkolika zverka koja je luda za plodovima ove kafe, ali na njenu nesreću, a sreću ljubitelja Kopi Luwak kafe, ne može da je svari, te ih samo izbaci cele sa izmetom.

Cena Kopi Luwak kafe se kreće i do oko 1.400 dolara po kilogramu a specifična je zbog svog blagog, čokoladnog ukusa, koji nije nimalo opor. Za to možemo zahvaliti cibetkama koje prave pažljivu selekciju plodova i biraju samo najzrelija i najzdravija zrna kafe.

Ono što nas zanima je da li biste se usudili da probate kafu za koju znate da je prošla kroz proces fermentacije u stomaku ove zverčice?

Kuba – autentično kubansko iskustvo ispijanje kafe

Kafa sa Kube je robusnog i jačeg ukusa.

Ukoliko ste fanovi jake crne kafe u espreso stilu uživaćete u poseti Kubi. Naša preporuka je da posetite prestonicu Kube – Havanu, jer ćete tamo pored najkvalitetnije kafe moći da iskusite i mnogo više od toga.

Havanci su veseli i glasni, ali ne i užurbani kako je to obično slučaj u drugim velikim prestonicama.

Kafu će vam poslužiti u malim šoljicama, često sa puno šećera. Svoje kafoholičarsko iskustvo možete upotpuniti i aromatičnom cigarom, jer gde ćete drugde dati sebi takav odušak ako ne na Kubi?

Turska – dobro nam poznata tradicija

Za sve ljubitelje turske ili domaće kafe savetujemo posetu Istanbulu.

par-turisti-mapa-kafa-fotoaparat

Pexels.com

Kako god da je zovete, ukoliko vam je crna kafa omiljena, zasigurno će vas oduševiti Turska.

U Istanbulu ćete popiti originalnu tursku kafu iz fildžanatradicionalnih porcelanski šoljica, koju ćete dobiti uz nezaobilazni ratluk – rahat lokum.

Osim u ratluku, u Turskoj uz kafu možete uživati i u baklavama, alvi, tufahijama, tradicionalnom turskom sladoledu i mnogim drugim poslasticama turske kuhinje.

Naš savet je da za autentično iskustvo ispijanja kafe odaberete neki od kafića na Bosforu i tamo uživate u ukusnom napitku uz pogled na dva mora i dva kontinenta koji se spajaju.

 

Ostavite odgovor