• Home
  • /
  • Saveti za put u...
  • /
  • Saveti za one koji putuju samo sa rancem – Šta poneti, a bez čega se može na putovanju
planinarenje-ranac

Saveti za one koji putuju samo sa rancem – Šta poneti, a bez čega se može na putovanju

Putovanje samo sa jednim rancem je veština koju treba učiti, naučiti i usavršiti. Čak se i najiskusniji svetski putnici bore sa porivom za preteranim nošenjem stvari, a često se desi da i kada se savršeno spakujemo, ubacimo dodatne komade u svoju torbu u poslednjem trenutku.

Oni koji su usavršili veštine pakovanja u ranac kažu da ima nečeg oslobađajućeg i uzbudljivog u tome što možete da putujete na ovaj način. Kada vučete torbe sa sobom imate niz komplikacija, mučite se u javnom prevozu, nemoguće je obilaziti grad dok se ne smestite, nikada ne možete odmah da pronađete ono što vam je potrebno, a avio-kompanije vam naplaćuju dodatne naknade. I to nije sve!

Ranac vam pruža slobodu kretanja, opuštenije misli i rasterećeno uživanje. Ako ste odlučili da na sledeće putovanje krenete samo sa rancem na leđima, evo nekih saveta iskusnih „bekpekera“ koji znaju šta poneti, a bez čega se može na putovanju.

Odeća se nosi dva puta – zlatno pravilo

Da li vam zaista treba 10 majica na turističkom putovanju? Verovatno ne. Ako imate komade garderobe koju ne možete da nosite više od jednom ili ako se ne može lako osušiti preko noći, nemojte je ni pakovati na put.

Naravno, ako idete na planinarenje i znojite se ceo dan, verovatno nije izvodljivo da nosite istu majicu dva puta, pa je u tom slučaju pametno spakovati malo praška za veš u džep i uveče je provući kroz vodu ili gledati da se u smeštaju nalazi Electrolux veš mašina ili mašina za pranje veša nekog drugog brenda.

Međutim, ako samo planirate da obilazite turističke atrakcije, onda ne bi trebalo da bude problema da dvaput nosite bar deo svoje odeće. Pakujte već proverene komade u kojima se osećate dobro i ne odvajajte više nego što vam je potrebno. „Možeš da menjaš svoju odeću svakog dana ili da samo promeniš grad!“, rekao je jedan poznati svetski putnik. Vodite se time.

Kabaste stvari na sebe

Još jedno od zlatnih pravila iskusnih bekpekera je da sve ono kabasto, debelo i veliko oblače na sebe. Ako vaše planirano putovanje uključuje planinarenje ili kampovanje, obujte planinarske cipele, jaknu vežite oko struka, džepove pantalona napunite čarapama ili donjim vešom. Svi ti komadi će zauzeti većinski deo prostora u rancu, a na ovaj način ćete uštedeti ekstra prostor za neke druge potrepštine.

ranac-putovanje

Pixabay.com

Kod pakovanja, poštujte pravilo rolanja stvari, a ne savijanja. Ovo štedi mnogo prostora, a i čini ranac preglednijim.

Više tamne garderobe

Kada pakujete garderobu u ranac, razmišljajte o materijalima koji su izdržljivi, lako se suše i ne čine da vam bude neprijatno ako se u njima oznojite. A kada ste sve to odvojili, treba da uzmete u obzir i boju i funkcionalnost odeće koju nosite.

Recimo, tamnija boja garderobe je idelna za ovakav vid putovanja, jer se na njoj neće videti eventualne fleke, a sa druge strane, lakše ju je upariti sa bilo kojim parom cipela ili pantalona koje ponesete sa sobom. Tamne majice mogu biti kombinovane i za neku lepu večeru u restoranu, ali i za sportsku aktivnost.

Kozmetika: Pakujte samo važne stvari

Svi koji su bar jednom putovali znaju kakve muke mogu da zadaju bočice sa kozmetikom, posebno kod aerodromskih kontrola. Zato, kada putuje samo sa rancem, nosite samo one stvari koje ne možete kupiti na destinaciji putovanja. Osim ako ne putujete na izolovanu ili veoma ruralnu lokaciju, možete uštedeti mnogo prostora u rancu kupovinom toaletnih potrepština po dolasku na željeno mesto.

ranac-putovanje-planina

Pixabay.com

Ako planirate da boravite u hotelima, veliki deo potrebnih kozmetičkih stvari ćete imati u sobi: šampon, balzam, hidratantna krema, sapun, većina hotela će imati i četkice za zube, brijače i pastu za zube. Slobodno se usudite da ne nosite te stvari sa sobom i uvidećete koliko je lakše kupiti ih po dolasku, a često budu i jeftinije nego da ih kupujete kod kuće.

Tehnika – Koliko toga vam je zaista potrebno?

Kada putujemo, kao zavisnici od uređaja, obično se trudimo da gotovo sve ponesemo na put. Međutim, ako možete da pristupite internetu i omiljenim aplikacijama i društvenim mrežama preko svog pametnog telefona, onda vam vrlo verovatno nije potreban dodatni luksuz nošenja tableta ili laptopa. 

Takođe, ako se zaista ozbiljno i profesionalno ne bavite fotografijom, kamera vašeg mobilnog telefona će biti sasvim dovoljna za pravljenje selfija i fotografija dobrog kvaliteta. Ne zatrpavajte se uređajima na putovanju, već promenite filozofiju razmišljanja.

Napomena i zaključak: Put do uspešnog putovanja sa rancem na leđima počinje izborom ranca. Jedan od najvažnijih faktora pri odabiru torbe je veličina i kapacitet. 

Za vikend beg dovoljan vam je ranac kapaciteta 30 litara, dok bi za jednonedeljna putovanja trebalo da bude dovoljan onaj od 35 litara. Sa rancem od 45 litara imaćete dovoljno prostora za dve nedelje putovanja ili više. Proverite mere svake torbe da biste bili sigurni da su u skladu sa dimenzijama koje dozvoljava avio kompanija. 

Ostavite odgovor