Početna » Plaže Crne Gore – Jadranska obala koju morate doživeti
budva-plaža-crna-gora

Plaže Crne Gore – Jadranska obala koju morate doživeti

Obala Jadranskog mora u Crnoj Gori prva je asocijacija na odmor i uživanje mnogima sa balkanskih prostora. Rivijera koju odlikuju veliki lučki gradovi, simpatična ribarska sela i mondenska odmarališta privlači turiste iz godine u godinu.

Pored impozantne arhitekture i brojnih istorijskih spomenika, prirodne lepote i divne plaže su glavni adut crnogorskog priobalja. Ako želite uzbudljivo letovanje sa mnogo mogućnosti za sport i zabavu, zamišljate odmor kao relaksaciju na pesku, posetite ovog leta Crnu Goru.

Predstavljamo vam najlepše i najpoznatije plaže crnogorskog primorja. Pročitajte gde se nalaze uvale za opuštanje, na kojim obalama su najbolje žurke i gde je najveći provod.

Plaža Lučice, Petrovac na moru

Malo koji grad na jadranskom primorju čuva stari mediteranski šarm kao Petrovac na moru. Petrovac ima uređenu gradsku plažu koju prati šetalište – ovde turisti mogu da probaju morske specijalitete u nekom od brojnih restorana, opuste se u kafićima ili pod suncobranima. Međutim, pravo blago nalazi se na nekih 500 metara od centra Petrovca. U pitanju je peščana plaža Lučice.

Lučice ima oblik malog zaliva i naročito je omiljena porodicama sa decom zbog borove šume kojom je okružena. Svež vazduh i kristalno čista zelena boja mora glavni su kvaliteti ove nevelike plaže. S obzirom da je dugačka oko 300 metara, najbolje je da poranite ako želite da zauzmete par ležaljki i suncobran.

petrovac-stene-crna-gora

Foto: Pixabay.com

Još jedna specifičnost za sve posetioce Petrovca su dva mala ostrva Sveta nedelja i Katič, koja se vide sa obale. Pored toga što će sjajno izgledati na fotografijama koje napravite za uspomenu, ova ostrvca su i lepo mesto za posetu zbog crkve Sveta nedelja (na istoimenom ostrvu) i svetionika na Katiču.

Plaža Jaz, Budva

Budvanska rivijera je popularna među mladima zbog brojnih zabavnih i sportskih sadržaja, ali i vrhunskog noćnog provoda. Ako odlučite da vam “baza” ovog leta bude u Budvi, moći ćete da obiđete stari grad, upoznate se sa zanimljivom istorijom, ali i da se sjajno provedete u nekom od klubova. Aktivan odmor očekuje sve koji izaberu plažu Jaz, koja se nalazi na nekih 5 km zapadno od grada i važi za jednu od tri najduže plaže u Crnoj Gori.

Jaz je poznato mesto po dnevnim žurkama, muzičkim festivalima i koncertima. Ovde su nastupali Madona, Leni Kravic, Rolingstonsi i mnogi slavni di-džejevi. Na plaži postoji takođe mnogo kafića gde možete da predahnete ili iznajmite jet-ski, kajak i pedaline.

Ada Bojana i Velika plaža, Ulcinj

Među crnogorskim plažama koje vredi posetiti nalaze se i Velika plaža ili Kopakabana u Ulcinju i Ada Bojana, koja se nastavlja na nju sve do granice sa Albanijom. Na kranjem jugu zemlje turiste čeka autentično blago Jadrana i uređena atraktivna kupališta. Samo na Kopakabani postoji oko 800 ležaljki i bezmalo 500 suncobrana, a posetiocima su za zakup dostupne i luksuzne kućice za udoban odmor.

Ako tražite plažu koja ima sitan pesak i plićak, ali i mesto gde možete da isporbate kajtsurfing, paraglajding ili neki drugi ekstremni sport na vodi – ulcinjska zona je mesto gde ćete pronaći željenu avanturu.

Zbog dubokih voda ljubitelje plivanja naročito je zgodno ostrvo Ada Bojana, koje se nalazi između dva rečna toka. Do njega se lako dolazi, jer je povezano mostom sa kopnom. Ovo je jedno od omiljenih mesta za venčanja na otvorenom u regionu, takođe.

Kraljičina plaža, Sveti Stefan

Sveti Stefan je luksuzno i atraktivno mesto, po mišljenju mnogih najotmenija tačka crnogorskog primorja. Pravi ukras ovog mondenskog odmarališta je čuvena Kraljičina plaža, koja je dobila ime po kraljici Mariji Karađorđević. Za sve turiste koji traže (i mogu da plate) raskošan odmor po svetskim standardima, Kraljičina plaža će biti oaza ovog leta.

sveti-stefan-crna-gora

Foto: Pixabay.com

Premda nije velika (proteže se na 120 metara), uređena je suncobranima i ležaljkama i kako joj sam naziv kaže – krunisana epitetom najlepše plaže u ovom delu Mediterana. Zbog toga su ovu obalu oduvek birali predstavnici svetske elite za svoje letovanje. Ovde su letovali kraljica Marija i ostali članovi dinastije Karađorđević, poznati glumci Kirk Daglas, Sofija Loren, Doris Dej, Silvester Stalone i Džeremi Ajrons, političari i članovi rojalskih porodica – Tito, engleska princeza Margaret, astronaut Jurij Gagarin i mnogi drugi.

Kraljičina plaža ima svojevrstan “nastavak” – Kraljevu ili Miločersku plažu, na kojoj se nalazi nekadašnji letnjikovac Karađorđevića, Miločer.

Plavi horizonti, Radovići

Tivatska rivijera se može pohvaliti ne samo uređenim plažama već i uvalama i pećinama koje su privlačne za sve istraživače i ljubitelje ronjenja. Na poluostrvu Luštica, u dnu uvale Pržno se tako nalazi plaža romantičnog i prigodnog naziva – Plavi horizonti. Okružena borovom šumom i maslinjacima, plaža ima prirodan hlad i plićak koji se u nekim delovima proteže i do 100 metara od obale.

Sitan pesak i čisto more osigurali su Plavim horizontima evropsku plavu zastavicu za uređenost. Ipak, turisti nisu u obavezi da iznajme suncobran i ležaljke – ima dovoljno prostora i za posetioce koji žele da spuste peškir na pesak daleko od gužve i ostalih kupača.

Trsteno, Kotor

U regiji Donjeg Grblja, gde se nalaze plaže Jaz, Ploče, Žukovica, nalazi se i uvala Trsteno – čuvena po azurno plavom moru. Plaža je udaljena na 6 kilometara od Budve, između plaže Ploče i Jaz, i poprilično se razlikuje od ostalih plaža na budvanskoj rivijeri. Pesovito dno, peščana obala, duboko uvučena i zaštićena od talasa i vetra, Trsteno je mesto za miran odmor i pravo uživanje. Okružena stenama i sredozemnom vegetacijom posebno je prigodna za porodice sa decom, ali i za sve one koji žele da se opuste daleko od skutera, brodića i “gužve na moru”.

Kamenovo, Bečići

Između Bečića i Pržna na oko 300 metara dužine proteže se plaža Kamenovo. Svetli sitan pesak i gotovo netaknuta priroda glavna su obeležja ove plaže. Iako se plaža nalazi u neurbanizovanoj zoni, na samoj obali postoji nekoliko restorana i kafića u kojima se može uživati u lokalnim specijalitetima.

Poput Jaza i Kamenovo predstavlja oazu za mlade i sve koji žele da se provedu uz dobru muziku. Jedan od najpoznatijih događaja je svakako Spring Break festival – prvi otvoreni elektronski festival u Crnoj Gori, čije otvaranje se obično uzima za početak sezone.

Na kraju plaže Kamenovo, kada se krene prema jugoistoku postoji i skriveni put do plaže Pržno.

Bilo da tražite veliku pustolovinu i aktivan odmor na kome se smenjuju sport i zabava ili težite ka mirnom letovanju i izležavanju na suncu, na crnogorskom primorju ćete sigurno naći kutak za sebe. Samo treba da pređete granicu i uređene plaže i autentične obale Jadrana će vas iznenaditi svojom lepotom.

 

Ostavite odgovor