• Home
  • /
  • Svet iz mog ugla
  • /
  • Pogrešno gorivo: Šta učiniti ako stavite dizel u benzinac ili benzin u dizel automobil

Pogrešno gorivo: Šta učiniti ako stavite dizel u benzinac ili benzin u dizel automobil

Napokon je došao odmor i Vi ste spremni za put. Vaš auto ste proverili kod servisera I svi auto delovi koji su bili istrošeni zamenili. Ostalo je samo da u poslednji čas proverite Vaše vozilo (gume, ulje, tečnosti ) i da sipate gorivo. Gorivo uvek ostavljamo za poslednji trenutak pred polazak i sledi odlazak na pumpu. Naravno, u brzini da što pre krenete na odmor dešava se da ne znate da li ste sipali pravo gorivo ili da greškom sipate sa pogrečnog creva za točenje. Tu počinju problemi…

Posavetovali smo se za zaposlenima u firmi auto delovi beograd koji su nam preneli iskustva njihovih kupaca. Želimo da Vam pomognemo da prevaziđete ovaj problem korisnim savetima….
Ovo je problem koji se dešava dovoljno često da se pitate da li je stvaran ili ne. Zapravo, ne možete ni da zamislite koliko se često desava . Novi dizel motori su toliko nečujni kao i stariji benzinski motori koji zvuce toliko glasno da pomislite da su dizel, ponekad je teško uočiti razliku . Dešava se da većina automobila nema oznaku koje gorivo se koristi tako da se povećava mogućnost da zaposleni na pumpi naprave grešku prilikom sipanja odgovarajućeg goriva. Na našu žalost dešava se, auto nam je napunjen dizelom umesto benzinom i obrnuto.
Odrasli često slušaju o užasnom ishodu ukoliko pogrešimo pri sipanju odgovarajućeg goriva u vaš automobil. Evo, koliko puta ste u žurbi i na benzinskoj pumpi zaboravite da naglasite koje gorivo je potrebno da vam zaposleni na pumpi sipa u vaš automobil već samo kažete da vam je potrebno gorivo u vrednosti od 5000din, da biste kasnije shvatili da je napunjeno pogrešno gorivo. Šta bi ti uradio?

Novi dizel motori su izuzetno osetljivi na kvalitet goriva, kao i benzinski motori koji bi se ugušili ukoliko bismo ih napunili dizelom. Ukoliko sipate pogrešno gorilo lako se može desiti da oštetite motor vašeg automobila. Medjutim, mogli biste da sačuvate svoj automobil ukoliko na vreme uvidite grešku koju ste napravili prilikom sipanja neodgovarajućeg goriva. Evo kako.

Simptomi dizela u automobilu na benzin

Ovako, saznajte šta i kako može poći po zlu kada ubacite dizel u benzinac? U suštini, dizel je mnogo teži od benzina i stoga je relativno masniji. Prvo utiče na filter goriva. Vaš filter goriva će se ubrzo začepiti i prvo sto ćete primetiti je da vaš automobil staje i muca. Druga bitna stvar koja se dešava jeste da će se svećice na vašem automobilu pokvariti tako što će se na njima nagomilavati čadj jer će se dizel pomešati sa benzinom. Tada će vaš automobil emitovati dosta belog dima i počeće da gubu svu snagu i na kraju će se zaustaviti.

Simptomi benzina u dizel automobilu

Što se tiče dizelovih motora oni su mnogo oštriji od benzinskih motora kada je u pitanju pogrešno gorivo. Ukoliko sipate benzin u dizel automobil dosta osetnije će biti za vaš budžet jer će se oštetiti pumpa za ubrizgavanje goriva koja zavisi od svojatva podmazivanja dizela. U dizel motoru ni gumene zapticke ne podrzavaju visoka svojstva sušenja i čišćenja benzina. Gotovo je nemoguće dijagnostikovati da ste benzin sipali u vaš dizel motor. Prvi simptom koji ćete primetiti je taj da će vaš automobil ispuštati crni dim usled neizgorelog goriva, što će vaš automobil usporiti sve do potpunog zaustavljanja , posle čega nećete moći da upalite vaš automobil.

Naš savet šta je neophodno da uradite ukoliko ste sipali pogrešno gorivo u svoj automobil?

Onda kada shvatite da ste sipali pogrešno gorivo, najbolje bi bilo da niste pokrenuli svoj automobil. Ukoliko ste u takvoj poziciji, prvo što je neophodno da uradite jeste da isključite glavni vod za gorivo za motor do rezervoara. Postoji mogućnost da će vam u tom trenutku trebati mehaničar. Kroz poklopac za punjenje treba da pristupite rezervoaru pomoću creva, isvustite što je više moguće goriva. Kroz glavnu cev za gorivo potrebno je da ispustite ostatak goriva.

Pokrenite motor nekoliko puta okretanje ključa da ispumpate ostatak goriva tek kada ispraznite što je moguće više goriva iz automobila. Nema potrebe da se brinete, vaš automobil neće upaliti. Pokretanjem motora gorivo bi trebalo da iscuri iz glavnog voda za gorivo.Prvo napunite otprilike dva litra ispravnog goriva pa opet pokrenite motor vašeg automobila i tako ćete očistiti vodove. Možete opet da povežete cev za gorivo kada budete sigurni da je ispušte o svo gorivo. Posle toga slobodno možete napuniti vaš rezervoar ispravnim gorivo i obavezno dodajte aditive za čišćenje injektora za dizel motor.

Za benzinski motor, očistite svećice i zamenite filter goriva. Kod dizel automobila isto tako ispustite gorivo koje je ostalo u filteru tako što ćete otvoriti čep za odvod na dnu filtera. Kada to odradite slobodno napunite vozilo pomoću ručne dizel pumpe i mozete pokrenuti vaš automobil .

Ostavite odgovor