Šta obići u Solunu?

Grad Solun, poznatiji još i kao Thessaloníki, decenijama unazad privlači pažnju turista širom sveta. Zbog niza znamenitosti, bogate istorije, ukusne hrane i odlične zabave, ljudi ga iznova posećuju. Pretpostavlja se da je podignut na ruševinama nekadašnjeg antičkog grada Therma, a zanimljivo je i to da njegov osnivač, kralj Kasandar, grad nije nazvao po sebi, već po svojoj supruzi Tesaloniki. Jedna od važnih asocijacija na Solun jesu i braća Ćirilo i Metodije – „slovenski apostoli”, zaslužni za širenje pismenosti i hrišćanstva među Slovenima. I najzad, Solun je jednako važan i kao središte jednog značajnog dela istorije i kulture srpskog naroda. To je više nego dovoljan razlog da ovaj grad posetite što pre, a pošto je solunskih znamenitosti zaista mnogo, napravićemo listu onih najzanimljivijih. Ako se pitate šta obići u Solunu kada dolazite prvi put, stavite na spisak atrakcije koje smo naveli.

Ponesite u Solun vedro raspoloženje i uživajte u znamenitostima ovog grada!

Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku

Kada dođu u Solun, srpski turisti obično prvo posete Zejtinlik. Ovo je sasvim razumljivo s obzirom na činjenicu da ovo mesto ispisuje važne stranice srpske istorije, borbe za slobodu i stradanja. Na ovom mestu sahranjeni su posmrtni ostaci vojnika stradalih na Solunskom frontu tokom Prvog svetskog rata. Na ovom vojničkom groblju takođe su sahranjeni i vojnici francuskog, italijanskog, engleskog i ruskog porekla. Bićete u prilici da kroz priču čika Đorđa Mihailovića, višedecenijskog čuvara ovog mesta, saznate detalje o proboju Solunskog fronta, broju žrtava, ali i još mnogo drugih zanimljivosti. Zajedno sa mauzolejom, kapelom i kosturnicom, Zejtilnik je svečano osvešten 11. novembra 1936. godine, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Čitav kompleks stvara osećaj smiraja i ponosa, dok redovi visokih čempresa, koji simbolizuju večnu stražu palim borcima za slobodu, ostavljaju poseban utisak.

Bela kula – simbol Soluna

Bela kula

foto: pixabay.com

Bela kula je mesto odakle definitivno počinje razgledanje samog grada. Jednostavno je ne možete zaobići, jer se okružena prostranim šetalištem nalazi na samoj obali mora. Zdanje koje danas možete videti prošlo je kroz različite izmene i korišćeno je u razne svrhe, između ostalog i kao zatvor. Takođe, zanimljiva je i istorija njenog današnjeg naziva. Na početku je nosila naziv Kula Lavova, pa Utvrđenje Kalamarije, zatim simbolično Kula Janjičara, Krvava Kula, Kula mučeništva i najzad Bela kula. Ako budete u prilici, obavezno uđite u kulu (cena ulaznice je 2 evra) i kružnim stepenicama se popnite do vrha. Pored predivnog pogleda na more, imaćete mogućnost da neposredno upoznate ovaj, sada već kulturni, spomenik Soluna.

Spomenik Aleksandru Velikom

Šta obići u Solunu - spomenik Aleksandru Velikom

foto: pixabay.com

Ako se nakon obilaska Bele kule uputite u šetnju duž obale, ka Gradskoj skupštini, male su šanse da zaobiđete spomenik Aleksandra Velikog. Podignut je u čast jednog od najznačajnijih vojskovođa nacionalne istorije – Aleksandru III Makedonskom. Zbog izuzetnih vojnih poduhvata, uspešnih borbi protiv Persijanaca, osnivanja novih gradova i širenja imperije čak do Indije, nazvan je Aleksandrom Velikim. Prerana smrt ga je sprečila da ispuni sve svoje zamisli i da pokori ceo svet. Plato na kome je podignut spomenik okružen je klupicama. Ako budete samo slučajni prolaznik, nakratko napravite predah i obavezno fotografišite ovaj spomenik.

Aristotelov trg – srce Soluna

Šta obići u Solunu - Aristotelov trg

foto: pixabay.com

Šetnju Solunom dalje nastavite u pravcu Aristotelovog trga, glavnog i najlepšeg mesta u gradu. Trg je smešten u samom centru grada (Nikis avenija). Okružen je brojnim kafićima, luksuznim restoranima, poslovnim i kulturnim objektima, te je kao takav i glavno mesto okupljanja svih Solunjana. Kao jedino mesto u Solunu gde sve svakodnevno vrvi od života i dešavanja, Aristotelov trg se često naziva srcem Soluna. Prilikom šetnje trgom ne propustite priliku da fotografišete spomenik čuvenog grčkog filozofa, kao i to da ga uhvatite za prst, jer kako legenda kaže – onaj ko to učini postaće mudriji. Predah napravite u nekom od restorana, gde imate jedinstvenu priliku da probate najukusnija jela grčke kuhinje.

Galerijev Slavoluk – Kamara

Galerijev slavoluk

foto: pixabay.com

Pored toga što je jedno od najzanimljivijih mesta za najbolje fotke u gradu, Galerijev Slavoluk ili Kamara predstavlja pravu turističku atrakciju Soluna. Podseća na veliki luk, a u stvari je reč o trijumfalnoj kapiji podignutoj još za vreme Galerijeve vladavine, tačnije odmah nakon njegove pobede nas Persijancima. U početku je ova kapija predstavljala deo carskog kompleksa, a spajala je najveću gradsku ulicu sa značajnom Rotondom. Kasnije je parcijalno očuvana. I danas se ove dve atrakcije nalaze jedna blizu druge i prosto je nezamislivo ne obići ih obe.

Rotonda

Rotonda

foto: pixabay.com

Stotinak metara nedaleko od Kamare nalazi se jedna od najimpresivnijih građevina u celom Solunu – Rotonda. Njena izgradnja započeta je sa jačanjem rimske imperije na ovim prostorima i služila je kao mauzolej tadašnjem vladaru Galeriju. Kroz istoriju i pod uticajem različitih neprilika, Rotonda je doživela niz izmena i rekonstrukcija. Jedno vreme je služila kao hrišćanska crkva, a zatim je pod turskom vlašću pretvorena u džamiju, pa nakon oslobeđenja ponovo vraćena u službu crkve. Rotonda je danas zdanje koje zvanično predstavlja muzej (ponekad se koristi i za održavanje različitih crkvenih svečanosti), svakodnevno otvoren za posete turista širom sveta.

Šta obići u Solunu pored kulturno-istorijskih znamenitosti?

Pijaca u Solunu

foto: pixabay.com

Kada upoznate grad kroz njegove kulturno-istorijske znamenistosti, sigurno se pitate šta obići u Solunu pored toga? Odgovor je: tržne centre i male radnje širom grada. Kupovinu povoljnih suvenira možete obaviti bukvalno na svakoj tezgi u gradu, uz obalu ili u lokalnim prodavnicama. Nedaleko od Aristotelovog trga nalaze se i dve poznate solunske pijace – Modiana i Kopani, gde možete pronaći razne lokalne proizvode, a u blizini je i Hondos centar, čuven po kozmetici i odeći svetskih brendova. Međutim, preporuka za najbolji šoping svakako je Cosmos Mediterraneo, najpoznatiji tržni centar u Solunu. Ovde možete pronaći sve najpoznatije svetske brendove i to po vrlo pristupačnim cenama. Neke agencije čak organizuju i šoping ture baš u vreme najvećih sniženja.

Ostavite odgovor