Najneobičnija mesta u Srbiji koja morate posetiti

Srbija je zemlja burne istorije, raskošne prirode, zanimljivih običaja, mističnih priča i neverovatne kreativnosti stanovnika. Pored njenih najpopularnijih destinacija poput Beograda, Zlatibora, Tare, Kopaonika, Đerdapa, Đavolje varoši i Vrnjačke banje, postoje brojna mesta za koja ni njeni građani nisu čuli. Možda je pravo vreme za jedno proputovanje u okviru granica naše zemlje, zato ćemo vas uputiti koja su to najneobičnija mesta u Srbiji koja morate posetiti.

#1 Vratnjanske kapije – kamene kapije

Teško pristupačan kanjon reke Vratne, od očiju šire javnosti skriva tri kamene kapije i jedan manastir. Kamene kapije su istinska čuda prirode nastale urušavanjem pećina tunelskog tipa. Mala kapija je prva na koju se nailazi iz pravca Vaznesenjskog manastira (manastira Vratna). Nakon nje pojavljuje se Velika kapija i na kraju Suva kapija. Do treće kapije je najteže doći i upravo zato je najizazovnija za istraživanje. U okolini nalazi se lovište sa velikim stadom muflona i jelena lopatara. Kada posetite ovaj predeo, oko 30 km udaljen od Negotina, pitate se da li ste zaista u Srbiji.

#2 Pačir banja i jezero roze boje

Ne morate putovati u Meksiko kako biste se fotografisali ispred jezera roze boje. Dovoljno je da posetite Pačir banju koja se nalazi nedaleko od Bačke Topole. Pačir jezero je zapravo veštačko jezero. Temperatura vode kreće se između 28 i 32 stepena na Celzijusovoj skali. Poprilično je plitko, a najveća dubina iznosti 1,6 metara. Važno je da znate da boja jezera nije uvek roze, već samo u letnjim mesecima, u julu i avgustu. Njen miris u prvih mah nije baš prijatan, ali kada se naviknete, potpuno ćete uživati u ovom bajkovitom pejzažu.

Ukoliko ste odlučili da provedete vikend na Paliću, obiđite Suboticu i svratite do Pačir banje. Sigurno će boravak u termalnoj vodi prijati vašem organizmu.

#3 Vodenica najpoznatijeg srpskog vampira Save Savanovića

Da li ste znali da je jedina srpska reč prihvaćena u celom svetu “vampir”? A znate li ko je najpoznatiji srpski vampir?

U selu Zarožje, na obali reke Rogačice, nalazi se stara vodenica. Legenda kaže da je u njoj boravio čuveni Sava Savanović, najpoznatiji srpski vampir. Iako je u pitanju lik iz priče Milovana Glišića, u narodu su se razvile brojne mistične priče. Veruje se da je Sava bio imućni trgovac stokom kada se zaljubio u devojku koja je odbila njegovu ruku. Zaslepljen besom, ubio je devojku, zbog čega je platio sopstvenim životom. Meštani su ga nasmrt pretukli i sahranili van lokalnog groblja. Selom su počele da kruže priče da se Sava povampirio i da davi ljude koji melju žito u njegovoj vodenici. Godinama je ova vodenica bila zapuštena, jer se verovalo da je ukleta. Međutim, obnovio ju je seoski kafedžija i danas je otvorena za posete. Oni najhrabriji mogu da provedu noć u njoj i uvere se da li i dalje živi legenda o vampiru Savi.

#4 Najdanovi krugovi za lečenje obolelih

Kada smo kod mističnih mesta, ne smemo zaboraviti Najdanove krugove u Maloj Krsni. Dobili su ime po Najdanu Rakiću, istraživaču radiestezije, koji je došao do zaključka da je na ovom mestu centar geozračenja najjači na svetu. Radi se o biološkim kreativnim poljima koja deluju na ljudski organizam poput termalnih izvora. Naime, na jednoj raskrsnici u ovom mestu nedaleko od požarevačke naplatne rampe, nacrtani su beli krugovi na asfaltu. Ljudi stoje u njima u grupama verujući da će se izlečiti od bolesti. Čak i ako ne verujete u moći krugova, možete ih posetiti i čuti zanimljive priče meštana.

#5 Kameno selo Gostuša – srpska Matera

Kameno selo Gostuša na Staroj planini definitivno spada u najneobičnija mesta u Srbiji. Podseća na čuvenu italijansku Materu, zbog arhaične arhitekture. O Gostuši, kao autentičnom selu koje najvernije oslikava život staroplaniskog stanovništva u prošlom veku, snimljeni su brojni filmovi. Nedaleko od sela nalazi se Kozji kamen, jedan od 10 najlepših vidikovaca u Srbiji.

#6 Prašuma Vinatovača

U Srbiji postoji prašuma! I to nije legenda već istinita priča.

Prostire se na oko 37 hektara u Kučajskim planinama. Pod zaštitom je države najvišeg stepena i u njoj 350 godina nije posečeno, odneto ili premešteno nijedno stablo. Bukve u Vinatovači u prečniku imaju više od metra, a visoke su i do 45 metara. Starost pojedinih stabala procenjuje se na preko 300 godina. Danas postoje i organizovane ture za posetu ovoj netaknutoj prirodi. Ukoliko se pridružite avanturistima, nemojte da zaboravite da je zabranjeno bilo kakvo čupanje biljaka!

#7 Krčedinska ada – „srpska Kapadokija”

Srbija sve više postaje svet u malom. U prilog toj tvrdnji ide novootvorena turistička aktrakcija na Krčedinskoj adi – vožnja balonom. Projekta nosi naziv „Srpska Kapadokija”, jer neodoljivo podseća na ovu oblast u Turskoj. Čak će i turska posada upravljati balonima koji nadleću Dunav u opštini Inđija i stada ovada, konja, mangulica koji mirno uživaju na ostrvu usred reke.

#8 Savina isposnica uklesana u stene

Gornja isposnica Svetog Saave predstavlja pećinski kompleks na planini Radočelo, u okolini Kraljeva. Pripada manastiru Studenica, a podignuta je uz istoimenu reku. Sveti Sava po povratku iz manastira Hilandar, boravio je na ovom mestu i napisao Žitije Svetog Simeona i Studenički tipik.

Potpuno je fascinantan izgled ovog mesta uklesanog u stenu. Put do njega vodi preko starog drvenog mosta i predstavlja pravo putovanje u vreme vladavine Nemanjića.

#9 Bešenovačko jezero – tirkizna voda u kopu

Poznatije kao jezero Beli kamen, Bešenovačko jezero na Fruškoj gori nastalo je u nekadašnjem kopu. Iz njega je beočinska cementara vadila rudu lapor, zato je jezero izuzetno duboko. Za sada je najveća izmerena dubina 57 metara, ali se i dalje povećava. Jezero je oivičeno stenama belog kamena što vodi daje prelepu tirkizno plavu boju. Iako kupanje na jezeru nije bezbedno i nije dozvoljeno, posetioci sa zadovoljstvom uskaču u vodu. Najveće gužve su vikendom kada gotovo da nema mesta za sedenje ili sunčanje na obali jezera.

#10 Donja Lokošnica – u carstvu crvenih paprika

Kada stigne jesen, vreme je da odete ne jug i posetite selo Donja Lokošnica. Autohtona sorta paprika uspeva samo u ovom selu u opštini Leskovac. Domaćini suše paprika tako što je kače na fasade kuća, ograde, pomoćne objekte, pa se celo selo prosto zacrveni. Instagramični prizor kakav nigde na svetu nećete sresti čini da Donja Lokošnica bude izuzetno zanimljiva turistička destinacija.

Nisu samo ovo najneobičnija mesta u Srbiji…

Ako ste već pripremili spisak lokaliteta koje morate obići u narednom periodu i upoznati najneobičnija mesta u Srbiji, daćemo vam još par smernica.

Popnite se na planinu Rtanj i otkrijte da li zaista postoji magnetno polje, da li ga nadleću vanzemaljci i da li se ispod vrha Šiljak krije vrh piramide.

Prođite kroz najspektakularniji kanjon Istočne Srbije − Lazarev kanjon, posetite Kućicu na Drini, okupajte se u smaragdnoj vodi vodopada Blederije, osetite toplinu peska pustinje pored Majdanpeka i družite se sa polu-divljim konjima na planini Stolovi. I kada otkrijete neki novi skriveni biser Srbije, podelite to sa drugima. Zaista treba da poznajemo svoju zemlju i brinemo o njoj!

Ostavite odgovor