Maldivi ili Sejšeli: kako izabrati savršenu destinaciju

Malo mesta na svetu je inspiracija za egzotični odmor na ostrvu poput Sejšela i Maldiva. Često označeni kao destinacije za medeni mesec vredni svakog troška, ovi tropski rajevi su takođe pogodni i za porodice, za one koji traže avanturu i za putovanja u grupi. Nude smeštaj za sve budžete i jedinstvene aktivnosti karakteristične za ovaj kraj sveta. Iako je dolazak do obe destinacije potrebno malo više truda zbog letova sa presedanjem, njihove netaknute plaže, savršeni pejzaži i luksuzna odmarališta, vredni su svakog truda.

2000 kilometara blagog, toplog, kristalno čistog okeana razdvaja ove dve mirne, ostrvske zemlje. One su među najluksuznijim destinacijama za odmor na svetu, a takođe su i glavne tačke za romantična putovanja i medeni mesec. Svaki od njih ima toliko toga da ponudi svojim posetiocima, od živopisne kulture i ukusne kuhinje do divljih životinja i bogatog podvodnog sveta bez konkurencije.

Zato je gotovo i nemoguće odlučiti koja destinacija je pravi izbor za vas. U ovom tekstu dajemo pregled najosnovnijih sličnosti i razlika između ove dve destinacije, koji će vam pomoći da napravite pravi izbor za željeno putovanje.

Smeštaj

I Sejšeli i Maldivi poznati su po svojim luksuznim odmaralištima. Na Sejšelima če mnogi putnici stići u svoj hotel, raspakovati svoje torbe, odmoriti se pored bazena, a zatim krenuti da istražuju ostrvo – otkrivaju lokalne restorane, obilaze lokalne umetničke galerije, ili uživaju u bogatstvu biljnih i životinjskih endemskih vrsta. Na Maldivima je sasvim suprotno. Kada gosti stignu u svoje odmaralište, oni obično ne odlaze dalje. Udaljenost atola Maldiva i troškovi posete različitim ostrvima znače da će većina putnika ostati u svom odmaralištu tokom svog boravka.

Za razliku od glavnog grada Sejšela Viktorije, glavni grad Maldiva, Male, nije mesto gde putnici obično borave. Putnici u potrazi za čuvenim bungalovima iznad vode i luskuznim odmaralištima, moraće da po dolasku u Male uzmu hidroavion ili gliserom dođu do hotela.

Maldivi su idealni za specijalne prilike zato što zbog svoje izolovanosti pružaju puno mogućnosti za privatnost. Specijalizovani su za luksuzne i sveobuhvatne usluge sa privatnim vilama iznad vode (koje su karakteristični tip smeštaja) i sa direktnim pristupom živopisnim koralnim grebenima. Sa druge strane, odmor na Sejšelima nudi svetski poznate plaže i neverovatne aktivnosti za one koji traže avanturu i ljubitelji su životinja.

Bogatstvo živog sveta

Azurne vode Indijskog okeana zapljuskuju obale obe nacije i pružaju savršeno mesto za one koji se nadaju da ću uživati u neposrednoj blizini očaravajućeg morskog života.

Odmor na Maldivima omogućava vam direktni pristup grebenima iz bungalova koji duboko uranjaju u more. Neki od luksuznih objekata nude spektakularne stepenice kojima se spuštate u okean direktno iz vaše sobe. Morska flora i fauna je jedna od najbogatijih na svetu, pa se na Maldivima preporučuje ronjenje i gnjurenje „pod obavezno“.

Sejšeli, sa druge strane, imaju mnogo veći izbor divljih životinja. Posetite Ostrvo ptica da biste videli na hiljade čigri kako lebde nebom ili da biste videli džinovske kornjače. One slobodno lutaju mestima kao što su La Dig ili Viktorijina botanička bašta u Maheu.

Gužve na ostrvima

All incluisive smeštaji na Maldivima su pravi izbor za potpunu izolaciju. Čak i u vrhuncu sezone (što je između decembra i aprila), osećaćete se kao da ste u svom delu raja zahvaljujući brojnim intimnim odmaralištima u zemlji. Opustite se u šetnjama duž peščanih obala, spavajte u ušuškanim vilama sa pogledom na more i razmazite se sopstvenim batlerima i privatnim kuvarima.

To nikako ne znači da su Sejšeli prenaseljeni. To je mesto gde možete takođe imati puno privatnosti. Možete izabrati da svoj odmor podelite na nekoliko etapa. Možete recimo da uživate u dozi kulture na Maheu uz putovanja na plantaže čaja i obilaska glavnog grada Viktorije, zatim da skočite preko vode do blažene Svete Ane ili da zatvorite krug božanskim ostrvom Denis.

Gastronomija

Sočni plodovi mora, primamljivo tropsko voće i kremasti kokos prožimaju lokalne kuhinje Maldiva i Sejšela. Njihova lokalna gastronomija je donekle slična, a obe su pod velikim uticajem eklektičke mešavine kultura.

Vrlo brzo ćete uvideti da je blizina Indije i Šri Lanke maldivskoj hrani dala izazitu azijsku notu, sa mirisnim karijem, hrskavim samozama i mekim čapatima na meniju. Nasuprot tome, lokalna kreolska hrana na Sejšelima sadrži ribu na žaru (od sveže tunjevine do barakude), celi pečeni hleb, voće na sve moguće načine, čak i lepljive banane karamelizovane i kokosovom mleku i šećeru. Takođe možete probati lokalna omiljena jela poput karija od koze ili hobotnice.

Koju god destinaciju da izaberete, što se hrane tiče, možete da budete uvereni da će vaši kulinarski kriterijumi nakon ovoga, biti daleko uvećani.

Atrakcije na ostrvima

Mala ostrva Maldiva mogu biti avantura do koje treba doći i imaju odlične podvodne aktivnosti, ali Sejšeli su ti koji su na prvom mestu u ovoj kategoriji.

Odmor na Sejšelima vam omogućava da posetite više ostrva umesto da ga provedete samo na jednom. Možete podeliti vaše vreme između lenčarenja na plaži i upuštanja u razne kulturne aktivnosti, bilo da je to istraživanje užurbanih pijaca i lokalnih istorijskih muzeja u Viktoriji ili susreta sa lokalnim zanatlijama u unutrašnjosti ostrva.

Teren je takođe daleko raznovrsniji na Sejšelima. Pešačite kroz drevne prašume do uzvišenih vidikovaca sa panoramskim pogledom na more i nebo ili pešačite kroz Vale de Mai za istinsko rajsko iskustvo.

Na Sejšelima postoje mogućnosti za mnogobrojne sportove na vodi kao što su paraseiling, džet-ski ili obilazak katamaranom do senzacionalnih lokacija za ronjenje. Pecanje, ronjenje i plivanje sa kit-ajkulama su mogućnosti za one koji neguju divlju stranu u sebi.

Najbolje vreme za posetu

Sunce tokom cele godine i tople temperature omogućavaju odmor na Sejšelima 365 dana u godini. Ipak, kišna sezona ima tendenciju da utiče na sezonu od novembra do marta, sa vetrovima koji uzrokuju da vreme bude nešto više nepredvidivo. Međutim, sa druge strane, to je i vreme kada su sniženja velika na ostrvu i cene pristupačnije, pa ga mnogi upravo tada posećuju iz tog razloga. Generalno, najbolje vreme za posetu Sejšelima je između aprila i maja ili septembra i oktobra. Jun, jul i avgust mogu takođe biti dobra vremena za beg jer u toj „zimskoj“ sezoni, prosečna temperatura je 25 stepeni. Sejšeli su popularna destinacija za zimski odmor za Evropljane.

Ostavite odgovor