• Home
 • /
 • Vesti iz turizma
 • /
 • Prelazak granice – Šta se sme legalno preneti preko granice i u kojim količinama?

Prelazak granice – Šta se sme legalno preneti preko granice i u kojim količinama?

Pre nego što krenete na put van granica Srbije, naročito ako idete u posetu rodbini i prijateljima, sigurno se pitate šta se sme legalno preneti preko granice i u kojim količinama. Potražićete savete na internetu, na raznim blogovima, ali i u neposrednoj komunikaciji sa poznanicima. Oni će podeliti sa vama svoja iskustva koja mogu drastično odstupati od zvaničnih pravila. Turističke autobuse i automobile carinici ne pretresaju često i detaljno kao redovne kombi i autobuske linije. Zato stvarna slika na granici može da zavara. Ukoliko želite da putujete bez brige i znate da sve radite po propisima, pročitajte u nastavku teksta šta se smatra ličnim prtljagom, do koje vrednosti robe ste oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina i kako da povratite porez.

Šta se sme legalno preneti preko granice u ličnom prtljagu?

Šta se sme legalno preneti preko granice

foto: pixabay.com

Po definiciji Uprave Carina Republike Srbije ličnim prtljagom putnika smatraju se svi predmeti koje lice nosi na put i služe mu na putovanju. Tu spadaju odeća, obuća, tehnički uređaji (telefon, foto-aparat, laptop), sportski rekviziti, sredstva za ličnu higijenu, lekovi za uobičajenu terapiju i slično. Ako se pitate u kojoj količini možete poneti sve ove stvari, odgovor zavisi od svrhe putovanja, pola i zanimanja putnika, godišnjeg doba i drugih okolnosti. Kada putujete na skijanje, logično je da ćete poneti mnogo više stvari nego kada putujete na city break turu. Zato, kada kažete cariniku kuda ste se uputili, uzeće u obzir cilj vašeg putovanja. Lični prtljag putnika oslobođen je plaćanja uvoznih dažbina. U slučaju da putnik da svoj prtljag prevozniku, na zahtev carinskog organa mora podneti i dokaz da se radi o njegovom ličnom prtljagu.

Kao predmete za ličnu upotrebu, putnik može poneti sledeće stvari:

 • Odeću i obuću
 • Nakit
 • Parfem do 50 ml i toaletna voda do 25 ml
 • Proizvode za ličnu higijenu
 • Kamere i prenosive projektore
 • Prenosive muzičke instrumente, gramofone sa pločama, diktafone i druge uređaje za reprodukciju zvuka, radio-prijemnike
 • Laptopove
 • Kolica za bebe
 • Dvoglede
 • Sportsku opremu za ribolov, planinarenje, kampovanje, bicikle bez motora, daske za surf, opremu za golf, kanue do 5,5 metara, skije, bordove, teniske rekete
 • Sportsko oružje sa municijom
 • Prenosive aparate za dijalizu i slične medicinske aparate, kao i potrošni materijal koje ide uz njih

Važno je da napomenemo i do koje vrednosti možete uneti robu u Srbiju, a da ne plaćate carinu. Vrednost robe mora biti do 100 evra.

Što se tiče cigareta, granični propisi su različiti od zemlje do zemlje. Dok je u nekim državama dozvoljeno uneti dve paklice, u drugim možete uneti ceo boks. Kada se vraćate u Srbiju, možete imati sa sobom 50 cigareta, 25 cigarilosa, 10 cigara, 50 grama duvana ili odgovarajuću kombinaciju navedenih proizvoda. Od žestokih alkoholnih pića iz zemlje možete izneti litar i isto toliko uneti u nju.

U kojim količinama je dozvoljeno preneti hranu preko granice?

Kao što znate i sami, dozvoljeno je prenositi hranu preko granice. Kada je u pitanju količina, ona mora jasno ukazivati da je namenjena sopstvenim potrebama ili potrebama domaćinstva u skladu sa brojem dana koje provodite van granica zemlje. Drugim rečima, ukoliko je ta količina prekomerna, carinik može da posumnja da je hrana namenjena daljoj preprodaji. Najbolje je da nosite fabrički upakovanu hranu sa deklaracijom proizvođača. Ukoliko želite da, na primer, ponesete domaći ajvar, nemojte pakovati više od jedne tegle. Često pitanje je da li možete sa sobom poneti hranu životinjskog porekla. Odgovor je potvrdan, ali pod uslovom da takva hrana ne dolazi iz zemalja iz kojih je zabranjen uvoz ili tranzit.

Tax free na granici

Prtljag

foto: pixabay.com

Ukoliko spadate u onu grupu ljudi koji se pri svakom odlasku u inostranstvo vraćaju s punim koferima garderobe, tehnike ili hrane, znatnu uštedu možete ostvariti vraćanjem poreza na granici. Kako u zemlji u kojoj niste državljanin niste dužni da platite porez, imate pravo na povraćaj PDV-a koji, uz pasoš, fiskalni račun i eventualno Global Refund Cheque (popunjava prodavac), možete ostvariti na granici. U zavisnosti od zemlje, najmanji iznos na jednom računu mora biti 50 evra. Ukoliko ste na primer putovali u Rim i tamo kupili stvari po poslednjoj italijanskoj modi, iznos na računu mora biti najmanje 155 evra. Kada dođete na aerodrom ili granični prelaz pitajte carinike gde možete overiti račune za Tax free. To su najčešće posebni šalteri na koje treba poneti i robu koju ste kupili u orginalnom pakovanju.

Ako niste uspeli da refundirate porez na granici, možete to uraditi i kasnije, po povratku u zemlju. To je moguće učiniti u poslovnicama Raiffeisen banke. Računajte na dodatnu proviziju i nešto lošiji kurs u odnosu na menjačnicu.

Ostavite odgovor