Hobiji koji vam omogućavaju da putujete (skoro pa) besplatno

Ne postoji ništa lepše nego kada spojite dve svoje ljubavi – hobi i putovanje. Postoji dosta hobija koji vam mogu omogućiti da putuje uz minimalne troškove ili čak besplatno. Neki od njih mogu se i unovčiti, te predstavljati dodatni prihod ili karijerni put.

Fotografija

Jedan od hobija koji vam mogu omogućiti da putujete jeste fotografija. Putovanje na različita mesta omogućava vam da zabeležite jedinstvene pejzaže, kulture i trenutke.

Jedna od najpopularnijih publikacija koja plaća fotografe je Nacionalna geografija. Njihovi fotografi zarađuju oko 20$ na sat. Naravno, posao se jako teško dobija. Morate imati pozamašan portfolio koji se ističe.

Ali oni nisu jedini koji plaćaju, pa je samo potrebno naći pravi način za zaradu. To može biti i frilensovanje. Prodajom svojih fotografija na nekoj od popularnih platformi za to možete ostvariti pozamašan prihod i njime dalje finansirati putovanja.

Muzika

Bavljenje muzikom iz hobija je danas retko. Većina talentovanih ljudi traži način da od toga i zaradi. Ono što je prednost bavljenja muzikom jeste puno opcija za putovanje i zaradu. Od zabave na brodu preko učešća na festivalima i različitim takmičenjima do pevanja na svadbama gastarbajtera, solucija za zaradu je i više nego dovoljno. Opredelite se za jednu usku nišu, potrudite se da budete autentični i prepoznatljivi, iskoristite resurse i promociju koju vam može ponuditi Klub muzičara, a prilike za putovanje će same doći.

Folklor

Znate onu čuvenu: „Štikla ostade u Srbiji, opanak obiđe svet.“ Folklor je kao umetnička forma izuzetno cenjen, naročito u dijaspori. Postoji mnogo festivala i takmičarskih programa na kojima možete učestvovati, a troškove uglavnom snosi KUD ili neki sponzor.

Pored brojnih prednosti bavljenja folklorom, jedna od mana je što nošnja zauzima mnogo mesta u koferu, ali ukoliko investirate u vakuum kese, moći ćete mnogo više stvari da ponesete.

Volontiranje

Mnogi će reći da ovo nije hobi. Ne i oni koji zaista osećaju istinsku strast prema volonterskom radu, naročito kada je koristan za zajednicu. Mogućnosti za volontiranje u inostranstvu su brojne, a pored osećaja ispunjenosti, omogućavaju vam da upoznate različite kulture i nacije. Istovremeno doprinosite očuvanju divljih životinja, razvoju zajednice ili drugim opštim ciljevima koje odaberete da podržite.

WWOOFing (World Wide Opportunities on Organic Farms)

WWOOF je organizacija koja podržava volontiranje na organskim farmama širom sveta u zamenu za sobu i pansion. Njihov primarni fokus je umrežavanje farmera i volontera. Ovo je fantastičan način da naučite o održivoj poljoprivredi i istovremeno iskusite život u različitim zemljama.

Učenje stranih jezika

Učenje novog jezika može biti hobi koji podstiče putovanja. Odlazak u zemlju u kojoj se govori jezik daje vam priliku da vežbate i unapredite svoje veštine. Ovaj hobi vam može omogućiti da putujete uz sponzorstvo ambasade ili ako, kao najbolji đak, osvojite stipendiju za studijski boravak u zemlji ciljnog jezika.

Pešačenje i kampovanje

Istraživanje prirode kroz planinarenje, hajking i kampovanje se često može obaviti besplatno ili po veoma niskoj ceni. Mnogi nacionalni parkovi i šume nude besplatne ili jeftine opcije za kampovanje, a pešačke staze su obično dostupne bez naknade. 

Članstvo u Planinarskom savezu Srbije takođe vam donosi brojne pogodnosti, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Biciklistička turneja

Bicikl je izuzetno prevozno sredstvo kojim možete i putovati. Dok usputno uživate u pejzažima koji se smenjuju i upoznajete lokalnu kulturu, ujedno ćete dati svoj doprinos očuvanju planete i smanjenju emisije ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku. Naravno, pre početka biciklističke ture, osigurajte se da imate neophodnu kondiciju da celo putovanje iznesete. Kampovanje ili boravak u jeftinom smeštaju može da svede troškove na minimum.

Haus siting (tj. bejbisitovanje kuće)

Sedenje u kući kao dobra opcija za putovanja? Da, moguće je. Ovo je opcija za sve introverte koji ne žele da se upuštaju u grupna putovanja i omiljeni hobiji su im sedenje kod kuće i čitanje neke dobre knjige. Odličan je način da izbegnete… pa, ljude, dok istovremeno imate neku garanciju bezbednosti.

Popularno nazvan house sitting, odnosno bejbisitovanje kuće dok su vlasnici odsutni, uključuje brigu o nečijem domu u zamenu za besplatan smeštaj. Veb sajtovi specijalizovani za ovo povezuju vlasnike kuća sa putnicima koji traže prilike za brigu o kući i smeštaj u određenom gradu.

Ovi hobiji vam omogućavaju da se prepustite svojoj ljubavi prema putovanjima, a da troškove svedete na minimum ili da ih čak potpuno eliminišete.

Ostavite odgovor