Šta je ETIAS dozvola i kako ćemo ubuduće putovati u EU?

Posle nekoliko godina značajnog rasta broja noćenja u Srbiji, ali i sve više putovanja u inostranstvo od strane domaćih turista, 2020. godine turizam je doživeo kolaps. Incoming i outgoing sektori su podjednako nastradali zbog pandemije koronavirusa. Mnogi ljudi bili su zatečeni novonastalom situacijom, a neki od njih čak “zarobljeni” u zemljama širom sveta nakon otkazivanja letova i zatvaranja granica. Sada, nakon dve godine, situacija se poboljšava, ali je daleko od normalnosti na koju smo navikli. Ukoliko pogledamo sva ograničenja – opšte zabrane ulaska u zemlju, ulazak uz tri doze vakcine, uz PCR odnosno antigenski test ili uz covid sertifikat, više nismo potpuno opušteni tokom bilo kog putovanja u inostranstvo. Na sve to, Evropska unija uvodi novi dokument poznat kao ETIAS dozvola. Šta ona predstavlja i kako ćemo ubuduće putovati u EU, saznaćete u nastavku teksta.

Šta je ETIAS dozvola i kako do nje?

ETIAS dozvola

foto: pixabay.com

 

European Travel and Information Authorisation System ili skraćeno ETIAS je uredba koja ima za cilj poboljšanje bezbednosti Šengenskog prostora i prostora EU. Evropski parlament je još 2018. godine usvojio uredbu po kojoj je odobrena ETIAS dozvola. Još uvek nije definisan rok od kada će se primenjivati, ali pretpostavka je da će to biti krajem 2022. godine. Dakle, osim što ćete morati da proveravate u koje zemlje se može putovati i pod kojim uslovima, za EU biće potrebna i ova dozvola. Njen rok važenja biće tri godine od datuma kada se prvi put aplicira. Važiće za sve ljude koji ne poseduju pasoš neke od zemalja Unije. Regulisana cena je 7 evra za sve putnike između 18 i 70 godina, dok će za ostale biti besplatna. Ukoliko u roku važenja dozvole putniku istekne pasoš, moraće da aplicira za novu.

Ukratko, sistem ETIAS podrazumeva online aplikaciju koja će elektronskim putem biti uneta u pasoš. Moraćete da popunite neke lične podatke, kao i da odgovorite na neka bezbednosna i zdravstvena pitanja. Pored važećeg pasoša, potrebno je da imate karticu za online plaćanje. U trenutku apliciranja, pasoš mora da važi najmanje još 3 meseca. Savetujemo da to bude 6 meseci, jer se dešava da na granicama prave problem ukoliko je istek roka kraći. Najbolje je da promenite pasoš pre nego što aplicirate za ETIAS dozvolu, jer ćete morati kada istekne da ponovo prolazite istu proceduru.

Obrada zahteva trajaće do tri radna dana. Ukoliko vaša aplikacija ne bude validna, imaćete pravo na žalbu. Ako vam traže da priložite dodatnu dokumentaciju, imaćete rok od 96 dana da to uradite. Zato je važno da na vreme obezbedite sebi ovu dozvolu, kako ne biste bili u situaciju da zbog nje otkazujete putovanja.

Šta će se promeniti za srpske državljane kada bude uvedena dozvola i za koje zemlje će važiti?

Evropska unija - ETIAS dozvola

foto: pixabay.com

Kao i do sada, za ulazak u bilo koju zemlju EU biće vam potrebno samo da kod sebe imate pasoš, ali sa važećom dozvolom. ETIAS dozvola, osim dodatnog troška od 7 evra i praćenje roka važenja, zapravo neće promeniti ništa. U propisima za srpske državljane prilikom putovanja u EU sve će ostati isto. To znači da i dalje u toku 6 meseci možete boraviti na prostoru zemalja EU do 90 dana zbog posla, odmora, posete prijateljima, itd.

Ova dozvola važiće za ulazak u sve zemlje Evropske unije i Šengenske zone, osim za Hrvatsku, Rumuniju, Bugarsku, Irsku i Kipar. Za ulazak u Norvešku, Švajcarsku, Lihtenštajn i Island, iako nisu članice EU, takođe će biti potrebna ETIAS dozvola. Međutim, uredba o spisku zemalja je podložna promeni i konačan spisak biće objavljen pred samu primenu. Savet je da svakako aplicirate za ovu dozvolu. Za 7 evra nećete razmišljati da li ćete neometano preći granicu ili će vas neko vratiti sa nje.

Ostavite odgovor