venčanje i medeni mesec

Venčanje i medeni mesec – najbolje destinacije

Za venčanje iz bajke i savršeni medeni mesec važna je, pre svega, dobra organizacija. Svaki detalj mora biti pažljivo osmišljen. Nije lako odlučiti se za idealnu destinaciju za realizovanje ovih događaja. Ukoliko planirate da i sami uskoro stanete na „ludi kamen” ili pak da se upustite u romantično putovanje sa partnerom nakon izgovorenog sudbonosnog “da”, a imate nedoumicu oko izbora savršene destinacije za tako nešto, nastavite sa čitanjem teksta. U nastavku vam predlažemo najbolje destinacije za venčanje i medeni mesec, kako u Srbiji, tako i van granica naše zemlje.

Najbolje destinacije za venčanje i medeni mesec u Srbiji i regionu

Venčanje i medeni mesec

foto: pixabay.com

Ako iz nekog razloga ne želite da putujete daleko, ili jednostavno tragate za mestom koje odgovara „svačijem džepu”, u Srbiji postoji nekoliko idealnih lokacija gde možete organizovati savršeno venčanje. Među takvim romantičnim mestima, koja su u poslednje vreme postala popularna upravo zbog ovakvih ceremonija, jesu dvorac Dunđerski u Vojvodini, Park za venčanja na Adi Ciganliji ili Paviljon za večanja u Vrnjačkoj banji. 

Ako svoje venčanje zamišljate na otvorenom, vodite računa o tome da li se to mesto nalazi na spisku zakonom zaštićenih dobara u Srbiji. U tom slučaju će sigurno postojati određena ograničenja, a kako vas ne bi omela u planiranju, raspitajte se detaljno na vreme. 

Najpopularnije destinacije za venčanja u regionu su definitivno Ada Bojana i Sveti Stefan

Što se tiče medenog meseca u Srbiji, destinacije za „zimski” medeni mesec mogu biti planine: Tara, Zlatibor, Fruška gora, Kopaonik, Stara planina. Jedinstvene su po lepoti i raskošnoj prirodi, ali i po brojnim zimskim atrakcijama, pa kao takve predstavljaju savršen izbor za uživanje i zabavu. Listi idealnih destinacija za uživanje mladenaca pridodajemo i Palićko jezero, Belocrkvanska jezera, Srebrno jezero ili neka etno-sela, naravno tokom letnjih meseci.

Venčanje i medeni mesec u gradovima ljubavi i romantike

Venčanja i medeni mesec

foto: pixaabay.com

 

Pariz je jedna od najpoželjnijih destinacija zaljubljenih parova. Najveći broj džentlmena širom sveta zaprosio je svoje lepše polovine upravo u ovom gradu, dominantno ispred Ajfelove kule. Do danas, Pariz je ostao ne samo kulturna i umetnička prestonica, centar mode i glamura, već i grad ljubavi i romantike. Pariski trgovi, ulice, restorani, kafići – sve je u znaku romantične atmosfere.

Priča o Romeu i Juliji podstakla je mnoge da pravim gradom ljubavi ipak nazovu Veronu. Iako u ovom gradu postoji mnogo kulturno-umetničkih zdanja, definitivno najposećnije su kuće ovih Šekspirovih junaka. Atrakcija je dodatno važna i zbog legende o svemogućoj i večnoj ljubavi. Zato postoji verovanje da će se svakoj devojci koja zamisli želju ispod Julijinog balkona ta želja i ostvariti. Isto važi za muškarca koji dodirne Julijinu desnu dojku. Takođe, zaljubljeni par ostaće zauvek srećan ako cedulju sa svojim imenima ostavi na zidovima dvorišta Julijine kuće. Potpuno je jasno zašto je Verona grad ljubavi i idealno mesto da izgovorite sudbonosno „da” ili da u njoj provedete medeni mesec.

Maldivi – romantični trenuci na plaži

Maldivi

foto: pixabay.com

 

Maldivi su sami po sebi atrakcija. Dovoljno je pomisliti na luksuzne rizortove, tirkizne lagune, kristalno čistu vodu, raskošnu vegetaciju i uživanje je zagarantovano. Maldivi su i savršeno mesto da obeležite najvažnije trenutke – prosidbu, venčanje, medeni mesec. Postoje čak i hoteli koji učestvuju u čitavoj organizaciji ovih događaja. Ugostitelji vam mogu pripremiti intimnu večeru u sklopu hotela ili na hotelskoj plaži. To je jedinstvena prilika da ljubav simbolično krunišete uz šum talasa ili najlepši zalazak sunca. 

Međutim, najlepšu romantiku možete doživeti na ostrvu Vadu (Vaadhoo). Ukoliko vam se posreći, prisustvovaćete prizoru iz bajke, jer se u noćima bez mesečine na ovom ostrvu plaže pretvaraju u zvezdano nebo i sijaju neonskim sjajem. Za ovaj fenomen zaslužni su bioluminiscentni fitoplanktoni. U pitanju su vodeni mikroorganizmi koji reaguju na kiseonik tako što oslobađaju fluorescentnu svetlost. Prizor je nesvakidašnji, pa ga definitivno treba iskoristiti za stvaranje doživotnih uspomena.

Sejšeli – ljubav na afričnom arhipelagu

Sejšeli

foto: pixabay.com

Tropska idila, zelene džungle, tirkizno more – ukratko Sejšeli. Kako je sve posvećeno očuvanju prirode i retkih vrsta sejšelska ostrva važe za pravi raj na zemlji. Iako je najveće i najpoznatije ostrvo Mahe, mnogi su mišljenja da se najlepše plaže nalaze na ostrvima La Dig i Praslin, dok su u severnom delu arhipelaga, na nekoliko privatnih ostrva smešteni najluksuzniji rizorti. Jednostavno, poseta Sejšelima je idealna prilika za krunisanje ljubavi ili za medeni mesec iz snova.

Kao i na Maldivima i ovde hoteli učestvuju u organizaciji venčanja, a neretko bračnim parovima daju i popuste ili specijalne poklone. Međutim, za razliku od Maldiva, venčanja na Sejšelima su međunarodno priznata. Ukoliko se odlučite na ovaj korak, dokumentaciju ćete morati da sredite u Srbiji.  Idealno venčanje na plaži, sa baldahinima koji lepršaju, egzotičnim cvećem i morskim talasima – san je svih zaljubljenih parova. 

Informacije u vezi sa venčanjem u inostranstvu

Venčanja i medeni mesec

foto: pixaabay.com

Sudbonosnom „da” u stranoj državi mora da prethodi detaljna informisanost o ovom činu. Najpre, proverite da li će sklapanje braka biti priznato po povratku u Srbiju. To znači da vi ceremonijalno venčanje možete imati gde god želite, ali brak će se smatrati priznatim samo ako je sklopljen u onim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije koja su rešenjem Ministarstva spoljnih poslova ovlašćena za vođenje matičnih knjiga. Sledeći važan korak je priprema neophodne dokumentacija. Obavezno se raspitajte o dokumentaciji koju zahtevaju državni organi gde želite da se venčate, a posle venčanja priložite dokumentaciju kojom ćete brak registrovati i u svojoj državi. Od gore već pomenutih destinacija, priznatim će se smatrati brak sklopljen u regionu, kao i u Parizu i Veroni, na Sejšelima, ali ne i na Maldivima.

Ostavite odgovor