Hajking: zašto da tokom zime obavezno probate šetnje planinom

Sada, kada smo već duboko zagazili u zimske mesece i više vremena provodimo zatvoreni kod kuće, možda je trenutak da razmislimo i o zimskim aktivnostima i izletima. Ljubitelji skijanja se već uveliko spuštaju našim sjajnim ski stazama, a oni drugi razmišljaju na koji način da iskoriste hladne dane, a da se fizički aktiviraju.

Zimsko planinarenje, iliti hajking se često zanemaruje u korist skijanja i spuštanja po padinama, klizanja ili odmaranja u toplom uz šoljicu čaja, ali ništa nije bolje od dobrog pešačenja po snegu. Hajking zimi pruža još više uživanja, izazova i snežnih pogleda koji oduzimaju dah. 

Istraživanje prirode zimi pruža potpuno drugačiji doživljaj iste. Šetnja po oštroj hladnoći u snegom prekrivenim planinama donosi poseban osećaj povezanosti sa našim prirodnim okruženjem. Zato, ako imate prilike, obavezno isprobajte hajking zimi, a mi vam donosimo još nekoliko razloga zašto da isprobate šetnje planinom već narednog vikenda.

Hajking je odličan za psihičko i fizičko zdravlje

U vremenu pandemije, ovo je posebno važan segment. Hajking zimi može vam pomoći u ublažavanju sezonskih anksioznosti, jačanju imunološkog sistema i sprečavanju osećaja letargije u zatvorenom prostoru koji dolazi sa zimom. 

Provođenje vremena sa prijateljima i porodicom dok uživate u prednostima svežeg vazduha i vežbanja takođe predstavlja zdraviju alternativu gledanju televizije ili provođenjuvremena  na internetu tokom celog vikenda. Planinarenje je zabavno za celu porodicu (uključujući i kućne ljubimce), pa se organizujte što pre, obezbedite dobru opremu i upoznajte staze!

Hajking sagoreva kalorije

Jedna od najboljih stvari zimskog hajkinga je to što vam omogućava da ostanete fizički aktivni u vreme kada je to teško postići. Hladno vreme sprečava telo da gomila onoliko kalorija koliko bi tokom toplijih meseci. Dakle, kada planinarite zimi, imate manje energije nego obično. To znači da možete sagoreti sve one kilograme koji su se nakupili tokom praznika. 

Jedno istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su planinarili na temperaturama od 5 do 15 stepeni sagoreli 34 odsto više kalorija od onih koji su planinarili po prijatnom, prolećnom vremenu. Razlog za to je temperatura – po hladnom vremenu, vaše telo sagoreva dodatnu energiju samo da bi naša unutrašnja peć radila punom parom. Ali, drugi faktor je teren po kojem šetamo, jer probijanje kroz sneg telu daje dodatni otpor, samim tim se potroši i više kalorija. 

Samo, imajte na umu da sneg može biti klizav. Zato je uvek korisno naučiti nekoliko trikova za bezbedno planinarenje zimi pre nego što se upustite u ovu avanturu.

Hajking nam gradi mišićnu masu

Zimsko planinarenje pomaže da izgradite mišiće. Za šetnju planinama uvek sa sobom treba da nosite ruksak sa dodacima, poput vode, hrane i dodatne garderobe. Ova dodata težina pomaže vam da ojačate noge, leđa i zadnjicu. Pored toga, planinarenje kroz sneg može vam pomoći da izgradite manje mišiće za koje moguće da i ne znate da postoje i poboljšate sveukupnu ravnotežu tela.

Hajking nam pomaže da se hranimo zdravije

Najbolja hrana za zimsko planinarenje je ona koja pruža dovoljno energije i pomaže vam da se osećate siti bez da vas opterećuje. Umesto masne ili zašećerene hrane od koje možete da klonete ili se osećate tromo, izaberite hranu sa složenim ugljenim hidratima i proteinima za energiju koja traje ceo dan.

 Ako započnete svoj dan zdravim obrokom bogatim proteinima čuvanim pod posebnim uslovima koje daju vertikalni zamrzivači, ona možete da uživate u dugom planinarenju dodajući samo zdrave grickalice svakih nekoliko sati.

Nema gužve tokom zimskog hajkinga

Čak i među ljudima koji redovno planinare, postoje oni koji tokom zime odlože svoju opremu za hajking i čekaju proleće. Prizori, zvuci, mirisi planine po hladnoći su, naravno, drugačiji od onih po toplijem vremenu. Ali su ipak lepi na svoj način, a prednosti zimskog hajkinga su što često u njima možete uživati sami.

Tokom letnjih odmora, glavna izletišta i planine uglavnom su prepuni. Šanse da vidite ili čujete divlje životinje, neobične insekte i lepe zalaske sunca su male s obzirom na sav metež oko vas. Zato probajte da posetite ta ista mesta zimi, jer će se desiti često da su staze samo vaše.

Ponovo ćete se povezati sa prirodom

Između posla, porodice, vežbanja i sporednih obaveza, može se vrlo lako zaboraviti priroda koja nas okružuje, ali ako provodite vreme na hladnoći, veća je verovatnoća da ćete više uživati u tome što vas okružuje. Kada je hladno napolju, nivoi vlažnosti opadaju, vazduh postaje oštar i vlada neverovatna tišina. 

Kao rezultat toga, hladnoća zapravo deluje stimulativno. Kako se više trudimo da ostanemo zagrejani, naše telo proizvodi više endorfina kao rezultat. Kada ste napolju u tihom i prirodnom stanju, povezivanje sa njom će vam pomoći da poboljšate svoj fokus i izgled. Prednosti zimskog hajkinga se ogledaju i u ovome.

Kao što vidite, postoji mnogo razloga zašto da posetite planinu zimi, čak iako niste skijaš. Od fizičke i mentalne stabilnosti, preko povezivanja sa prelepom, hladnom prirodom, do usvajanja zdravih navika. Vaše je samo da odaberete koja planina vam je bolja opcija za odmor i da počnete da osvajate vidikovce i vrhove.

Ostavite odgovor