Top 10 najvećih atrakcija u Španiji

Španija predstavlja zemlju veselih i opuštenih ljudi, zanimljivih običaja i mnogo znamenitih mesta. Ukoliko krenete put Španije, ne propustite da obiđete brojne atrakcije kojima ova zemlja obiluje. U nastavku teksta donosimo vam top 10 najvećih atrakcija u Španiji koje bi trebalo obavezno posetiti.

#1 Kraljevska palata u Madridu

Top 10 najvećih atrakcija u Španiji - Kraljevska palata

foto: unsplash.com

Kada putujete u glavni grad Španije i kucate u pretrazi na Guglu „Šta obići u Madridu?“ prvo će vas uputiti do Kraljevske palate koja se svrstava među najznačajnije i najposećenije turističke atrakcije u zemlji. Predstavlja zvaničnu rezidenciju španske kraljevske porodice, koja inače živi na periferiji španske prestonice. Palata je otvorena za posetioce, tako da ćete biti impresionirani raskošom unutrašnjosti koja dočarava jedinstven kraljevski dvor, svedočeći o životu nekadašnjih vladara. Kraljevska biblioteka, apoteka, kraljevska kuhinja, apartmani, oružarnica, soba za krune su samo neke od zanimljivih prostorija koje se nalaze u palati. Palata čuva prvobitni nameštaj, porcelan, oružje, satove, srebro a na zidovima su umetnička dela velikana kao što su Goja, Karavađo i druga vredna umetnička dela.

#2 La Konča plaža u San Sebastijanu

Top 10 najvećih atrakcija u Španiji - La Konča plaža, San Sebastijan

foto: unsplash.com

Ova plaža je smeštena u San Sebastijanu (Donostiji) i smatra se jednom od najboljih gradskih plaža u Evropi. Zlatni pesak joj daje poseban efekat u vreme zalaska i izlaska sunca, tako da je razumljivo što se svrstava u najfotografisanije plaže sveta. Ovde možete uživati u surfovanju, ali i probati specijalitete po kojima su španska kuhinja, ali i lokalna baskijska prepoznatljive.

#3 Akvadukt u Segoviji

Top 10 najvećih atrakcija u Španiji - Akvadukt u Segoviji

foto: unsplash.com

U pitanju je starorimski akvadukt koji iako je izgrađen za vreme careva Klaudija i Trajana je jedan od najbolje očuvanih u svetu. Dugačak 18 kilometara, dovodio je vodu u Segoviju sa izvora reke Akebeda koja je udaljena 18 kilometara od grada. Akvadukt je bio izgrađen od nekoliko desetina hiljada velikih granitnih blokova. Kako je pomoću hvataljki kamenje podizano na velike visine, vidljiva su udubljenja na njemu. Ta udubljenja se nazivaju „Đavolje stope“ i vezuju se za legendu koju će vam turistički vodiči rado ispričati.

Akvadukt i danas obezbeđuje grad vodom, ali su delovi zamenjeni savremenim vodovodnim cevima. Od 1985. godine nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine u Evropi.

#4 Srednjevekovni grad – Kuenka

Kuenka

foto: unsplash.com

Smešten na strmim planinskim padinama, udaljen 170km istočno od Madrida, ovaj grad predstavlja primer izuzetno dobro očuvanog srednjevekovnog utvrđenja. Sagradili su ga Mavri u 8. veku i imao je i muslimanske i hrišćanske vladare. Najpoznatiji deo ovog naselja su viseće kuće, izgrađene na samim stenama i predstavljaju primer tradicionalnih kuća. Osim muzeja apstraktne umetnosti, ovde možete uživati u specijalitetima tradicionalne kuhinje.

#5 Bazilika Sagrada Familija

Sagrada Familija

foto: unsplash.com

Bazilika Sagrada Familija, pored toga što predstavlja simbol Barselone, najposećenije je turističko mesto u Kataloniji, a istovremeno i najposećenija znamenitost na svetu koja još uvek nije završena. Sagrada Familija ima dugu i zanimljivu istoriju i za nju se vezuju mnoge enigme. Njena izgradnja je počela davne 1882. godine, ali ni danas još uvek nije u potpunosti završena. Predstavlja najpoznatije delo čuvenog arhitekte Antonija Gaudija. Poznat po tome da nikada nije pravio skice, Gaudi je zamislio baziliku sa 18 kula i započeo sa konstrukcijom. Međutim, već 1926. godine Gaudi je preminuo, ostavivši za sobom nedovršenu baziliku. Nakon njegove smrti, za rad na Sagrada Familiji angažovani su različiti arhitektonski stručnjaci čiji je zadatak bio da dovrše jednu od najimpresivnijih crkvi na svetu. Do danas nisu potpuno uspeli u tome, jer je izgrađeno negde oko 80% bazilike. Još jedan od razloga zbog kojih još nije završena je taj što se gradi zahvaljujući donacijama. Iako je teško odrediti vreme njenog završetka, pretpostavlja se da će biti kompletirana 2026. godine (na stogodišnjicu Gaudijeve smrti).

#6 Velika džamija u Kordobi

Velika džamija u Kordobi

foto: unsplash.com

Velika džamija u Kordobi nekada je bila najveća muslimanska bogomolja u Španiji. Danas je to katedrala katoličke nadbiskupije Kordoba u pokrajini Andaluzija.  Prvobitna konstrukcija ove džamije datira iz 784. godine, ali je više puta renovirana. U gotičku strukturu ugrađeni su rimski stupovi i drugi ukrasni elementi doneti na poklon vladarima. Obiluje slonovačom, zlatom, srebrom, žadom kao i brojnim natpisima iz Kurana.

#7 Alambra ili Crvena tvrđava

Alambra, Granada

foto: unsplash.com

Ovo je istovremeno poslednja i najlepša arapska palata sagrađena u Španiji za vreme mavarske vladavine, koja se vremenom rekonstruisala i dograđivala.  Unutrašnji zidovi su veoma raskošno urađeni i na njih su vladari potrošili čitavo bogatstvo. Alambra predstavlja omiljenu turističku atrakciju Španije predstavljajući spoj arapsko-islamske arhitekture pomešane sa stilom hrišćanskih građevina. Tokom letnjih meseci u Alambri se održavaju festivali muzike i plesa na kojima nastupaju najbolji orkestri i igrači flamenka iz celog sveta. Godine 1984. Alambra je upisana u Uneskovu listu svetske baštine.

#8 El Eskorial palata

El Eskorijal palata

foto: unsplash.com

Ova palata na samo 50 kilometara udaljenosti od Madrida predstavlja idealno mesto za beg od stvarnosti. Okružena šumom, deluje bajkovito tim pre što se zna da su ovde nekada zaista živeli kraljevi, kraljice, prinčevi i princeze. U sredini palate nalazi se bazilika Svetog Lorenca ispred koje se mogu obići prelepi kraljevski vrtovi i lavirint od žive ograde. Unutrašnjost palate je izuzetno dobro očuvana, a da biste posetili ovo nestvarno lepo mesto potrebno je da odvojite jedan ceo dan.

#9 Grad umetnosti i nauke u Valensiji

Grad umetnosti i nauke u Valensiji

foto: unsplash.com

U nekadašnjem koritu reke Turije, danas se, zahvaljujući arhitekti Santjagu Kalatravi, nalazi moderni Grad umetnosti i nauke koji predstavlja vrhunac moderne španske arhitekture. Projektovanje građevina u parku započeto je 1996. godine. Njegove amorfne bele zgrade, praznik su čudnih uglova i neobičnih oblika, pod noćnim osvetljenjem izgledaju posebno spektakularno. Tu se nalazi i najveći akvarijum u Evropi.

#10 Plaza de Espana (Trg Španije) u Sevilji

Španski trg u Sevilji

foto: unsplash.com

Simbol Sevilje je definitivno jedan od najfotografisanijih i najlepših trgova u Španiji. Plaza de Espana sa punim pravom zauzima mesto u TOP 10 najvećih atrakcija  u Španiji, jer je svaki kamen, kap vode i odsjaj sunca ovde očaravajuć. Sagrađen je za Ibero- američku izložbu 1929. god i podeljen po paviljonima dvadeset zemalja koje su učestvovale na toj izložbi. Polukružnog je oblika, a njegova površina jednaka površini pet fudbalskih terena.  Osnovna ideja jeste bila da pokaže svu moć Španije tokom njenog najvećeg prosperiteta. Duž celog zdanja nalazi se 58 klupa od azuležos pločica sa mapama španskih gradova.U centralnom delu trga, nalazi se velika fontana, a pored monumentalnog zdanja, prolazi kanal, preko koga se može proći predivnim, obilato ukrašenim, mostovima. Ukoliko želite možete se provozati u čamcu i napraviti predivne fotografije.

Pored TOP 10 atrakcija u Španiji treba videti još i…

Top 10 atrakcija u Španiji - Muzej Gugenhajm

foto: unsplash.com

Ukoliko ste na spisak stavili TOP 10 atrakcija u Španiji, dodajte još i Katedralu u gradu hodočašća Santjago de Kompostela, Gugenhajm muzej u Bilbau, muzej Prado u Madridu, najveći stadion u Evropi – Kamp Nou, Alkazar u Toledu, grad na liticama – Rondu, planinu i vulkan El Teide na Kanarskim ostrvima. 

Ostavite odgovor