Odmor na Kanarskim ostrvima – smeštaj, transferi, izleti

Poznata po vulkanskim kraterima, kanarincima, netaknutoj prirodi, divljim plažama, suptropskoj i pustinjskoj klimi, Kanarska ostrva se svrstavaju u egzotične destinacije na kojima se možete kupati tokom cele godine. Pojedini istoričari veruju da je upravo na ovom mestu bila Homerova Atlantida. A ono u šta turisti iz svih delova sveta veruju jeste da odmor na Kanarskim ostrvima predstavlja ostvarenje snova! Zašto je to tako saznaćete u nastavku teksta.

Gde se nalaze Kanarska ostrva i kakva je njihova turistička ponuda?

Kanarska ostrva

foto: unsplash.com

Kanarska ostrva su jedna od 17 autonomskih pokrajina Španije. Nalaze se u Atlantskom okeanu, 104 km udaljena od marokanskog kopna. Arhipelag čini 12 osrtva i ostrvaca, od kojih je 7 naseljeno: Tenerife, Gran Kanaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera i Jero. Na njima živi oko 7,5 miliona ljudi. Zanimljivo je to da se najviši vrh Španije nalazi na Tenerifima. U pitanju je zapravo vulkan – El Teide.

Većinsko stanovništvo čine Španci, ali ima dosta Portugalaca i Italijana. Kada iskuse odmor na Kanarskim ostrvima, mnogi turisti požele da se nastane na njima. To mahom čine Nemci i Englezi. Kao glavni razlog navode idealnu klimu, sa temperaturama od 18 do 24 stepena tokom cele godine. Turistima iz Srbije domaće agencije nude aranžmane pretežno za Tenerife. Ukoliko želite da organizujete putovanje u sopstvenoj režiji, pogledajte avio-karte preko kompanija KLM, Air France, Swiss Airlines i Alitalia. Od low cost kompanija do ostrva Tenerife, Gran Kanaria, Lanzarote i Fuerteventura leti Ryan Air.

Tenerife je najveće i najposećenije ostrvo sa preko pet miliona turista godišnje. Na ostrvu je najveselije u februaru, u vreme čuvenog karnevala sa tradicijom dugom 200 godina. Plaže od crnog vulkanskog peska, ali i plaže sa ljudskom rukom posutim zlatnim peskom mame turiste.

Biseri turističke ponude Kanarskih ostrva su njihovi nacionalni parkovi. Caldera de Taburiente na ostrvu La Palma proglašen je za svetski rezervat biosfere, Garajonay na ostrvu La Gomera nalazi se pod zaštitom Uneska, Timanfaya na ostrvu Lanzarote koji izgleda kao površina Meseca i naravno El Teide na Tenerifima koji je najveći i najposećeniji.

Smeštaj na Kanarskim ostrvima i vanpansionska potrošnja

Odmor na Kanarskim ostrvima

foto: unsplash.com

Kada planirate odmor na Kanarskim ostrvima, važno je da znate na na njima ne postoje hoteli sa kategorizacijom nižom od 5 zvezdica. Osim toga, uredbom je propisano da svaki hotel mora da poseduje bazen i da smeštajne jedinice ne smeju biti manje od 50 kvadrata. Najpovoljnije možete proći ukoliko putujete u grupi i iznajmite celu vilu.

Najpoznatije letovalište na Kanarskim ostrvima je Playa de Las Americas (Tenerife) sa brojnim prelepim plažama. Veštački napravljena plaža Playa del Camison pravi je raj za turiste koji žele odmor, a za avanturite najbolja je surferska plaža Ginšo (Playa de Guincho). Na ostrvu Lanzarote najatraktivnija destinacija je Puerto del Carmen. Grad Las Palmas na ostrvu Gran Kanarija odiše kosmopolitskim duhom. U njemu se nalazi kuća iz koje je Kolumbo krenuo na ekspediciju ka Novom svetu. Ako se odlučite da nađete smeštaj u ovom gradu, možete proći povoljnije nego u bilo kom drugom mestu na Kanarskim ostrvima.

Kada putujete u ovu špansku pokrajinu važno je da znate da su cene u prodavnicama niže nego u Srbiji. Razlog je bescarinska zona u kojoj se ostrva nalaze.

U restoranima možete probati jela tradicionalne španske kuhinje u kombinaciji sa afričkim specijalitetima. Naručite sveže banane, pečene banane i rum od meda. Neka od najtraženijih jela sa menija su Calderata i Sancocho Canario.

Kako se kretati po ostrvima i između njih?

Kanarska ostrva

foto: pixabay.com

Kada dođete na neko od Kanarskih ostrva, iskoristite priliku da posetite i druga. Do njih možete doći avionom ili brodom. Samo ostrvo La Gomera od većih turističkih centara nema aerodrom. Najduži let traje 50 minuta i to između ostrva Tenerife i Lanzarote. Cene karata kreću se između 50 i 150 evra. Hidrogliserski brod je odlična opcija za posetu drugim ostrvima za sve one koji žele da uživaju u talasima Atlantskog okeana.

Za kretanje po samom ostrvu na kome ste smešteni iznajmite automobil. Rent-a-car kompanije daju popuste ukoliko rentirate auto na više dana. U tom slučaju cena po danu može biti čak i 20 evra. Iznajmljenim vozilom možete čak i do drugog ostrva, ukoliko kupite kartu za trajekt. Cene karata i vreme polaska trajekta možete pogledati na sajtovima tri najveće brodske kompanije: Acciona Trasmediterranea, Naviera Armas i Fred Olsen.

Odmor na Kanarskim ostrvima se ne može zamisliti bez najboljih izleta

Odmor na Kanarskim ostrvima

foto: unsplash.com

Treking do najvišeg vrha Španije i trećeg po veličini vulkana na svetu, El Teide, jedan je od najtraženijih izleta na Kanarskim ostrvima. Ali za to vam je potrebna posebna dozvola.

Loro park je u dečijim očima ostvarenje snova jer mogu uživati u predstavama sa delfinima, kitovima, orkama, fokama i papagajima.

Ukoliko želite da vidite kitove i delfine u prirodnom staništu, uplatite izlet iz odmarališta Kosta Adehe.

Kako ovde vlada pustinjska klima, zanimljiv izlet vam može biti jahanje kamila. To je moguće u mestu Arona na Tenerifima.

Na ostrvu Jero nalaze se prirodni bazeni ispunjeni morskom vodom i vidikovac na najvišem vrhu El Golfo sa koga „puca” pogled na zaliv, šume i vulkanske kratere. Eto još jedne dobre ideje za izlet!

Ostavite odgovor