Najbolje ski destinacije u Evropi

Poseta zimskim odmaralištima u periodu prazničnih odmora čini se kao idealno vreme za provod sa porodicom ili prijateljima. Za sve one koji uživaju dok skijaju, ali i one koji samo vole da borave u snežnoj idili sa ekipom skijaša, istakli smo najbolje ski destinacije u Evropi.

Biser Severne Evrope – odmaralište Are

Najbolje ski destinacije u Evropi

foto: unsplash.com

Åre (Ore) je najnapredniji skijaški centar Severne Evrope, sa velikim brojem različitih sportova i aktivnosti osim skijanja. Odgovara svim posetiocima, bez obzira na skijaško iskustvo ili fizičke sposobnosti u hladnim uslovima, zbog čega predstavlja savršen teren za početnike. Nalazi se u Švedskoj, u istoimenoj opštini županije Jamtland. Interesantno je da su u ovom mestu održana tri svetska prvenstva u alpskom skijanju, i to 1954, 2007. i 2019. godine.

Osim skijanja po izvrsnim crnim stazama, ovo prelepo mesto pruža priliku za zabavljanje i uz mnoge druge zimske aktivnosti. Za avanturiste su dostupni skijaški skokovi, karving, sanke sa pasjom zapregom, pa čak i heli-skijanje i penjanje po zaleđenim vodopadima, dok se deca najčešće oduševljavaju snoumobilima.

Najlepše švajcarsko skijalište – Gstaad

Najbolje ski destinacije u Evropi

foto: unsplash.com

Gstaad je skijalište u Švajcarskoj, poznato kao popularna destinacija među visokim društvom i međunarodnim džet setom. Često ga nazivaju i “poslednjim rajem u ludom svetu”.

U Gstaadu dominira agrikultura. Stanovnici se najčešće bave poljoprivredom, uzgojem životinja i proizvodnjom domaćeg sira i mesa. Nemojte zaobići posetu restoranima i barovima sa terasama, gde možete uživati u domaćim specijalitetima, ali i kuhinjama iz različitih delova sveta.

Ovaj centar nudi jedinstveno i nezaboravno  iskustvo skijanja na oko 220 kilometara skijaških staza. U glečerskom području u Bernese Oberland regiji očaraće vas neverovatni pejzaži. Mesto nije ništa manje atraktivno ni tokom leta. Tada turisti dolaze radi drugih sportske aktivnosti, poput biciklizma, penjanja ili šetanja.

Razvojni put La Plagne – od sela, do velikog ski centra

La Planj

foto: unsplash.com

Od tradicionalnog sela, preko namenski građenog naselja do jednog od najvećih evropskih ski centara, La Plagne (La Planj) je jedna od mnogih turističkih atrakcija koje su se postepeno razvijale.

Nadmorska visina od 3200 metara garantuje dobar sneg tokom čitave sezone, pa je centar idealan za profesionalne skijaše. Najzahtevnije crne staze se pružaju duž dva visoka glečera, dok za snoubordere postoje fenomenalni snouparkovi sa najmodernijom opremom.

Pored skijanja, boravak će vam upotpuniti noćni život u ovom mestu na francuskim Alpima.

U najbolje ski destinacije u Evropi spada i Val Thorens

Najbolje ski destinacije u Evropi - Val Torens

foto: unsplash.com

Francusko skijalište Val Thorens (Val Torens) je najviši ski-centar na starom kontinentu i nalazi se na 2300 metara nadmorske visine. Ovo odmaralište je deo ski-područja Les Trois Vallées (Tri doline), koji ima više od 600km povezanih staza i jedno je od najvećih ski-područja u svetu. Centar je otvoren 1971. godine instalacijom prvih vučnih liftova, a godinu dana nakon osnivanja je sa radom otpočela i prva skijaška škola.

Val Torens kombinuje moderne i tradicionalne zimske sportove pa imate jedinstvenu priliku uživanja u različitim sportskim aktivnostima. Pored skijanja, dostupni su i snowboarding, zimski biciklizam, klizanje, tobogan-ran, spuštanje niz žicu kroz snežne predele.

Uglavnom se otvara sredinom novembra, a prilika za sticanje neverovatnog skijaškog iskustva traje sve do početka maja.

Sölden ski centar – gužve, žurke i neverovatne staze

Zelden

foto: unsplash.com

Sölden (Zelden) se nalazi u istoimenom gradu u austrijskoj dolini Ectal. Krajeve grada povezuju brojne linije žičara koje posetioce često spasavaju gradskih „špiceva“ i velikih gužvi u jeku sezone. U planinskim centrima Gaislachkogl i Giggijoch nalazi se najveći broj prodavnica, restorana i hotela. Odmaralište pruža nezaboravno skijaško iskustvo uz neverovatan pejzaž, ali i odličan noćni život koji svakako privlači posetioce.

Zanimljiva je činjenica da je nekoliko scena iz filma Spectre (iz serijala od Džejmsku Bondu) snimano upravo na skijaškim vrhovima Zeldena.

Sankt Moritz – najposećenije skijalište na svetu

Najbolje ski destinacije u Evropi

foto: unsplash.com

Sankt Moritz (Sent Moric) je čuveno zimsko odmaralište u Engadinskoj dolini Istočne Švajcarske i jedan od najposećenijih skijaških centara u svetu. To je mesto gde se često okupljaju najveće svetske zvezde.

Pored olimpijskih staza, postoji puno skijaškog terena za svaki nivo veštine skijanja (duge, široke, staze srednje dužine, dečije staze i padine). Ukoliko zimujete u ovom centru, nikako nemojte propustiti vožnju žičarama do Korvilje, inače najpopularnijeg skijališta. Putovanje žičarom će vam omogućiti veličanstven pogled na Alpe.

Sankt Moric je jedno od prvih (neki tvrde i prvo) evropskih zimskih odmarališta, ali je i povrh toga uspeo da zadrži nivo luksuza i bogatu klijentelu. Pored izvanrednih staza, za to su svakako zaslužne i ostale sportske atrakcije poput sankanja, boba, zmaj skijanja, klizanja i nordijskog skijanja.

Broj svetskih skijaških takmičenja koja su održana u ovom mestu svedoči o kvalitetu skijaških staza. Pored brojnih domaćih, evropskih i svetskih prvenstava, Sankt Moric je bio domaćin i zimskih Olimpijskih igara u dva navrata, i to 1928. i 1948. godine. Boravkom u ovom centru ćete definitivno iskustiti čari profesionalnog bavljenja sportom, zato na vreme rezervišite vaše letove!

Ako tražite manje poznato i povoljnije mesto, preporučujemo obilazak ski centara u Slovačkoj, Češkoj ili Poljskoj.

Ostavite odgovor