TOP 10 mesta u Istanbulu koje ne smete propustiti

Jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta u kome su bukvalno “sudaraju” istočnjačka i zapadnjačka kultura, grad koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim – Istanbul! Ukoliko želite da posetite najveći gard Turske, da osetite duh orijenta upakovan u “evropske vrednosti”, pročitajte ovaj tekst jer u njemu ćemo vam predstaviti TOP 10 mesta u Istanbulu koje ne smete propustiti.

#1 Aja Sofija – crkva, džamija, muzej

Aja Sofija - TOP 10 mesta u Istanbulu koja ne smete propustitit

foto: pixabay.com

Izgrađena kao prvoslavna crkva 537. godine po nalogu cara Justinijana I. Bila je najveća pravoslavna crkva na svetu do pada Carigrada 1453. godine kada je pretvorena u džamiju. Uklonjena su zvona, ikonostas, amvon i krstionica, dok su ikone zamalterisane. Dodati su: četiri minareta, minber i mihrab. Od 1935. godine bila je otvorena kao muzej sve dok Državni savet nije poništio tu odluku 2020. i vratio joj status džamije. Ova odluka je izazvala međunarodne rasprave i kontroverze.

U svakom slučaju, Aja Sofija je jedno od TOP 10 mesta u Istanbulu koje ne smete propustiti zbog njene istorije, arhitekture i kulturnog značaja. Za posetu ovoj spektakularnog građevini potrebno je izdvojiti 25 evra (cenovnik od 2024. godine). Otvorena je svakog dana, jedno ne možete ući tokom molitve petkom ukoliko niste islamske veroispovesti.

#2 Palata Topkapi – mesto u kome su živeli sultani

Topkapi palata

foto: pixabay.com

Topkapi je raskošna palata izgrađena u 15. veku na uzvišenju iznad Bosfora. Bila je rezidencija sultana sve do 19. veka, od kada je otvorena kao muzej. Posetioci mogu videti bogatu kolekciju artefakata koji su pripadali osmanskim vladarima, uključujući nakit, oružje, odeću i dragocene artefakte. Izgrađena je u tipičnom osmanskom stilu, sa velikim dvorištima, visokim zidovima i bogato ukrašenim unutrašnjim prostorima. Jedan od najzanimljivijih delova palata je Harem, prostor u kojem su živele sultanove žene, konkubine i porodica. Harem je posebno intrigantan zbog svoje arhitekture i istorijske važnosti.

Prvo dvorište palate možete posetiti potpuno besplatno, ali za dalje morate platiti ulaznicu. Postoje različiti tipovi ulaznica, a najpopularnija je ona koja obuhvata palatu, harem i Crkvu svete Irene (20 evra). Ukoliko planirate da posetite Topkapi, važno je da znate da je zatvorena ponedeljkom.

#3 Plava džamija – pandan Aja Sofiji na Sultanahmetovom trgu

Plava džamija

foto: pixaby.com

Plava džamija, poznata i kao Sultan Ahmedova džamija, izgrađena je u 17. Veku kao pandan Aja Sofiji. Poznata je po svojoj prepoznatljivoj plavoj keramici koja pokriva unutrašnjost kupole i zidove, što joj daje karakterističan izgled. Arhitektonski stil kombinuje elemente osmanske i vizantijske arhitekture. Unutrašnjost džamije je bogato ukrašena ornamentima, ručno oslikanim pločicama i mermernim stubovima. Glavna atrakcija unutar džamije je iza molitvenog prostora, gde se nalazi mihrab i minber.

Ulaz za Plavu džamiju se ne plaća! Nemojte zaboraviti da se izujete pre ulaska!

#4 Bazilika cisterne

TOP 10 mesta u Istanbulu koja ne smete propustiti - Bazilika cisterne

foto: pixabay.com

Izgrađene su kao skladište za pijaću vodu za grad Konstantinopolj u 6. veku. Unutrašnjost je podržana sa 336 stupova koji nose krovnu konstrukciju. Nakon što je zaboravljena vekovima, cisterna je slučajno otkrivena 1545. godine od strane francuskog putnika Pjera Giljema de Nointela, a potom je restaurirana i ponovo otvorena za javnost. Jedan od najupečatljivijih elemenata Bazilike Cisterne je Meduza stub, stub sa Meduzinom glavom na jednom od kapitela, koja je postavljena naopako ili okrenuta na stranu.

#5 Kapali čaršija i Egipatska pijaca

Kapali čaršija

foto: pixabay.com

Kapali čaršija je jedna od najstarijih i najvećih pokrivenih pijaca na svetu. U njoj posluje preko 4.000 prodavnica, koje nude raznovrsne proizvode poput nakita, tekstila, začina, suvenira i još mnogo toga. Poznata je po svojoj arhitekturi, uključujući i prepoznatljive kupole i hodnike. U njoj je sniman jedan film iz serijala o Džejmsu Bondu “Skyfall”. Ovo mesto ne zaobilazi nijedan turista i zato se sa razlogom nalazi među TOP 10 mesta u Istanbulu koja ne smete propustiti.

Egipatska pijaca, poznata i kao Misir Çarşısı na turskom, prvobitno je bila deo kompleksa Sultan-Ejupove džamije. Ima bogatu istoriju i smatra se jednom od najživopisnijih pijaca u Istanbulu. Mirisi začina, ukus lokuma, ceđeni sokovi od nara, specijaliteti turske kuhinje, samo su neki od razloga koji će vas privući da prošetate ovom neverovatnom tržnicom.

#6 Džamija Sulejmanija

Sulejmanija

foto: usplash.com

Izgrađena u 16. veku po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog, poznatog i kao Sulejman I, delo je slavnog osmanskog arhitekte Mimara Sinana, našem narodu poznatog po Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu (Na Drini ćuprija). Sulejmanija je jedna od najvećih i najimpresivnijih džamija u Turskoj, poznata po svojoj monumentalnoj kupoli i elegantnoj arhitekturi. Ima četiti minareta, što je neobično jer većina džamija u Istanbulu ima samo dva ili tri. Kompleks džamije uključuje i školu, hamam, karavansaraj, bolnicu, medresu i javnu kuhinju.

#7 Galata most i Galata kula

Galata

foto: unsplash.com

Galata most je poznat kao jedan od najpoznatijih mostova u Istanbulu, koji spaja evropski deo grada sa kvartom Galata na azijskoj obali Bosfora. Originalni most je izgrađen u 19. veku, ali je kasnije rekonstruisan. Predstavlja važan deo gradske infrastrukture, omogućavajući pešački i vozni saobraćaj preko Zlatnog roga. Popularno je mesto za ribolovce, turiste i posmatrače zalazaka sunca.

Galata kula, srednjovekovna kula visoka 66.9 metara, izgrađena je u 14. veku od strane Mlečana. U celom ovoj kraju primetićete venecijansku arhitekturu i imati osećaj da ste u Italiji. Kroz istoriju kula je imala različite namene, uključujući kulu za nadzor, zatvor i vatrogasnu opservatoriju. Danas je to mesto sa jednim od najlepših vidikovaca u gradu. Ulaznica košta 20 evra.

#8 Trg Taksim i ulica Istiklal

Istiklal ulica

foto: unsplash.com

Trg Taksim i ulica Istiklal su jedno od najživljih područja u Istanbulu. Taksim je gavno mesto okupljanja za sve proteste, proslave i festivale.

Ulica Istiklal predstavlja glavnu pešačku zonu koja se proteže od Trga Taksim do Tünela i dugačka je oko 1,4 kilometara. Omiljena je destinacija za šetnju, šoping, restorane i noćni život. Duž nje nalazi se mnogo kulturnih znamenitosti kao što su Pera Muzej, Crkva svetog Antuna i Gimnazija Galatasaraj.

#9 Palata Dolmabahče

TOP 10 mesta u Istanbulu koja ne smete propusiti - Dolmabahče palata

foto: unsplash.com

Palata Dolmabahče predstavlja ne samo kulturno blago Turske, već i simbol bogatstva, prestiža i političke moći koja je karakterisala Osmansko carstvo. Izgrađena je tokom 19. veka i predstavlja remek-delo osmanske arhitekture kombinujući elemente tradicionalnog osmanskog stila sa zapadnjačkim uticajima, posebno u baroknom i rokoko stilu. Smatra se jednom od najluksuznijih rezidencija na svetu. Sadrži preko 280 soba, 44 hodnika, 68 toaleta i 6 hamama (turskih kupatila), svi ukrašeni raskošno. Enterijer palate obiluje luksuznim detaljima poput pozlaćenih lustera, kristalnih lustera, mermernih stubova i bogatih tapiserija. Postoje različiti tipovi ulaznica, a standardna košta 30 evra.

Nedaleko od plate Dolmabahče nalazi se Oktakoj džamija, jedno od najfotogeničnijih mesta u Istanbulu koje mami influensere i fotografe.

#10 Devojačka kula

Devojačka kula

foto: usplash.com

Ukoliko idete na krstarenje Bosforom imaćete priliku da izbliza vidite jedan od simbola grada.

Prema legendi, sultan je imao jednu ćerku koju je mnogo voleo. Prorok mu je prorekao da će ona umreti od zmijskog otrova na svoj 18. rođendan (kao Trnova Ružica). Preplašen, sultan je naredio podizanje male tvrđave sa kulom, na ostrvu u Bosforskom moreuzu, nedaleko od azijske obale. Kada je osvanuo dan princezinog 18. rođendana, sultan je zabranio svima sa dvora da idu do ostrva i odlučio da sam odnese hranu i poklone ćerki. Međutim, sa gomilom drugih stvari poneo je i korpu punu najukusnijeg voća. Baš u toj korpi sakrila se zmija koja je ugrizla princezu, te je ona ubrzo umrla na očevim rukama. Poruka legende je da se ne može izbeći sudbina koliko god to hteli.

Osim TOP 10 mesta u Istanbulu koje ne smete propustiti tu su i…

Balat Istanbul

foto: unsplash.com

  1. Patrijaršija u kvartu Fener, na obali Zlatnog roga u Istanbulu, što je simbolično mesto za pravoslavne vernike;
  2. Ejup džamija jedna od najsvetijih lokacija u islamskom svetu;
  3. Hotel Pera Palace – mesto u kome je Agata Kristi pisala čuvenu priču o Ubistvu u Orijent Ekspresu;
  4. Vidikovac Čamlidža u azijskom delu sa koga se pruža najlepši pogled na Bosfor, mostove i veliki deo ovog megalopolisa;
  5. Prinčevska ostrva (Kinaliada, Burgazada, Heybeliada i Buyukada) na kojima nema vozila, već bicikala, kočija i prelepe prirode;
  6. Četvrt Balat sa šarenim fasadama i brdovitim uličicama vrhunac popularnosti dostigla je sa razvojem Instagrama.

 

Videli ste kojih TOP 10 mesta u Istanbuu ne smete propustiti, plus šest malo alternativnijih. Zato, ukoliko planirate put u jedan od najživopisnijih gradova na svetu, pogledajte detaljne savete ovde.

Ostavite odgovor