Iz prve ruke: Saveti za put u San Marino

U Italiji se nalaze dve od ukupno tri države-enklave na Zemljinoj kugli – Vatikan i San Marino. Zvanično nazvana Republika San Marino prostire se na svega oko 61 km2 i peta je najmanja država na svetu. Zvaničan jezik je italijanski i, opšte uzev, osim političkog statusa, San Marino dosta nalikuje Italiji. Ipak, kada se nađete u San Marinu osetićete da nešto rečima neopisivo izdvaja ovu minijaturnu državu od ostatka Apeninskog poluostrva. Zbog toga je definitvno vredan posete, a ovo su saveti za put u San Marino iz prve ruke.

Dolazak u San Marino

San m+Marino

foto: unsplash.com

Da biste posetili San Marino, moraćete najpre doputovati u Italiju, avionom, kolima, vozom ili brodom. Možete i biciklom, ako ste avanturista. San Marino nema svoj aerodrom, najbliži je „Federiko Felini“ u Riminiju. Put u Rimini je ujedno bio i naša prvobitna zamisao, pa smo jedan dan izdvojili i za obilazak San Marina.

Mi smo u Rimini stigli vozom i smestili se u hotel. I tu počinje avantura odlaska u San Marino. Za početak, bilo je jako konfuzno kupiti kartu (slično kao i za prevoz u Rimu). Sam autobus staje u blizini železničke stanice, prekoputa glavnog ulaza, pa malo niz ulicu. Takođe ima još par usputnih stajališta u gradu, jedno od njih je kod Avgustove kapije (Arco d’Augusto).

Ono što tražite je šatl autobus Rimini-San Marino. Red vožnje je dostupan onlajn (kao i na recepcijama većine hotela), a jako je bitno u kom periodu godine putujete, jer u sezoni ima više polazaka nego van nje. Super je što je cena karte po osobi šest evra u jednom smeru, nevezano od sezone. Iako na njihovom sajtu piše da je kartu moguće rezervisati putem interneta, nama nije uspelo.

Ali nas je sreća poslužila jer se prekoputa autobuskog stajališta nalazi kiosk gde možete kupiti kartu. Bitno je da napomenem da kartu nije moguće kupiti u samom autobusu, a nas je ovo saznanje umalo koštalo odlaska autobusa ispred nosa. Bukvalno smo pretrčavali ulicu da uđemo u bus da ne bismo čekali sledeći.

Ukoliko putujete iz nekog drugog grada, savetujem da proverite opciju dolaska u San Marino vozom. Voz je jedan od najudobnijih i najbržih metoda transporta u Italiji.

Smeštaj

San Marino

foto: unsplash.com

Ukoliko planirate duži boravak ili obilazak San Marina, opcije za smeštaj su vam u gradu i okolini ili u Riminiju.

Smeštaj u San Marinu

Pre nego što smo se odlučili za boravak u Riminiju, ideja je bila da odemo u San Marino. Međutim, smeštaj u San Marinu je preskup. Iako su hoteli stvarno prelepi, vikend u ovom gradu je oko 200 evra za dve osobe u septembru, kada smo mi tamo boravili.

I ma koliko da smo želeli da uživamo u ispijanju kafe sa pogledom na Jadran sa Monte Titano, sasvim je u redu i ispijanje kafe sa pogledom na more u kafiću na plaži u Riminiju.

Smeštaj van San Marina

Rimini, kao grad na svega desetak kilometara od San Marina, sa sjajnom konekcijom, činio se kao logičan izbor. Za pet dana u hotelu na obali u septembru, noćenje sa doručkom za dve osobe platili smo ukupno oko 170 evra. Vreme je bilo mahom lepo, samo jedan dan je padala kiša, ali nedovoljno toplo za kupanje. Ukoliko se odlučite za boravak u ovom šarmantnom italijanskom gradiću, pogledajte i naše savete za obilazak Riminija iz prve ruke.

San Marino – idealan grad za pešačenje

San Marino vidikovac

foto: usplash.com

Prosečan životni vek u San Marinu iznosi 80 godina. I nije ni čudo što je tako, jer je ovaj grad idealan za šetnju. Doduše, imajte na umu da se nalazi na obroncima planine Titan, pa obujte neku izuzetno udobnu obuću.

Vidikovac

Nakon što vas autobus doveze do velikog parking pred ulaz u stari deo grada, preporučujemo da se uskim uličicama prošetate upijajući lokalnu kulturu. Pred kraj ćete stići do velikog vidikovca, do kog inače vodi i žičara. (Nije radila kad smo mi bili tamo.) Kad se stotine turista nakrcka tamo, tako da je žičara s vaše desne strane, predlažemo da zaobiđete to postrojenje i dođete sa druge strane žičare. Dobićete isti pogled, a daleko manje ljudi će vam upadati u kadar.

U nekom od obližnjih kafića popijte kafu s pogledom. Kafa nije loša (a ni toliko bitna), a pogled na Jadransku obalu i Rimini je spektakularan.

Tre monti

Na grbu San Marina nalaze se tri kule, koje su simbol neosvojivosti ove enklave. Da biste ih obišli moraćete dobrano da ispešačite, a u svaku je moguće ući, naravno uz kupljenu ulaznicu. Staza je odlično obeležena, a pored svake kule nalazi se tabla sa kratkim istorijatom. Koliko se sećam, naš merač koraka na kraju je pokazivao negde oko 14.000 kad smo se vratili u grad.

Muzej sprava za mučenje

Kako nam je na kraju dana ostalo da ubijemo još nekih sat vremena do polaska autobusa, na samom ulazu u stari deo grada je Muzej sprava za mučenje koji smo obišli. Jezivo je i gadno, kako što i zvuči, ali u isto vreme i intrigantno, i poučno.

Kupite kvalitetne proizvode od kože po povoljnim cenama

Više od 50% BDP-a ove zemlje zasnovano je na turizmu, a druga najveća grada privrede je proizvodnja. Zbog toga ovde možete pazariti izuzetno kvalitetne proizvode od kože po povoljnim cenama. Novčanici, torbe, kožne jakne… šta vam duša ište.

Poštanske marke

Čak 10% prihoda ove zemlje čini, verovali ili ne, izvoz poštanskih marki. Ukoliko ste u poseti San Marinu, u Kancelariji za turizam možete kupiti poštansku marku.

Iako je opšte poznato da vam pasoš nije potreban za ulazak u ovu zemlju, ovde takođe možete doplatiti da vam u pasoš udare pečat ove zemlje.

Šta jesti u San Marinu?

Italijanska hrana

foto: usplash.com

Pijadina (piadina) je nešto najviše nalik sendviču u koji se stavljaju lokalni proizvodi. Ovo nije tipično jelo samo u San Marinu, već i u celoj regiji Emilija-Romanja. Super je što je ovo ulična hrana koju možete pojesti s nogu dok npr. čekate bus.

Ukoliko želite da sednete i uživate u obroku, obavezno probajte fagioli con le cotiche, što je neka vrsta supe od pasulja, pasta e ceci, supa sa testeninom i leblebijama, začinjena belim lukom i ruzmarinom, kao i nidi di rondine. Obrok završte tortom Tre monti, koja je ujedno i simbol ovog grada-države.

Put u San Marino je u našem slučaju bio neplaniran, ali izuzetan. Za obilazak San Marina dovoljno je izdvojiti jedan dan. Međutim, kada uvidite svu posebnost ovog mesta, poželećete da mu se vratite.

Ostavite odgovor