Transilvanija – putovanje kod grofa Drakule

Rumunija je jedna od najpocenjivanijih zemalja od strane srpskih turista. Kao da je ostao neizbrisiv trag u našim sećanjima kada je ovo bila siromašna zemlja, okorela u diktaturu i bez dobre infrastrukture kako bi se mogle obići njene atrakcije. Otkako je postala članica EU, od 1. januara 2007, njen razvoj je nezaustavljiv. Prelepa priroda, šarmantni gradovi, spektakularni dvorci, počeli su da privlače turiste iz celog sveta. Ipak, najpopularniji period za posetu Rumuniji je oko Noći veštica, 31. oktobra, upravo zbog jednog od najvećih brendova ove zemlje – grofa Drakule. Transilvanija, kao uporište vampirizma, bude preplavljena ljudima koji žele da čuju legende o besmrtnosti i jednom vlaškom vojvodi od koga se, 548 godina nakon njegove smrti, i dalje plaši ceo svet.

Gde se nalazi Transilvanija i po čemu je poznata?

Brašov

foto: pixabay.com

 

Transilvanija ili Erdelj je regija koja se nalazi u unutrašnjosti Rumunije, okružena planinskim lancem Karpatima. Njena geografska pozicija je doprinela njenoj izolaciji i posebnom karakteru. Ako se uzme u obzir etimologija imena, može se prevesti “preko šuma” što je potpuno istinito jer Erdelj odlikuju prelepi pejzaži, planinski vrhovi, doline i plodne ravnice. Nemci su ovaj kraj najpre zvali Ibervald, a zatim Zibenbirgen što znači “sedam gradova”. Tih sedam gradova postoje i danas: Brašov, Sigišoara, Sibinj, Sebeš, Medijaš, Bistrica i Kluž-Napoka. Prestonica Transilvanije je grad Kluž.

Regija je bila naseljena još u praistoriji, a kasnije su je naseljavali Kelti, Rimljani, Huni, Gepidi, Ostrogoti, Avari i drugi narodi. U srednjem veku, Transilvanija postaje deo Kraljevine Mađarske, da bi kasnije bila pod vlašću Osmanlijskog carstva. Tokom 19. i 20. veka, Transilvanija postaje deo Kraljevine Rumunije nakon završetka Prvog svetskog rata. Tokom ovih promena vlasti, regija je bila pod uticajem različitih kultura i naroda, što je ostavilo bogato nasleđe u oblasti jezika, arhitekture, običaja i tradicija.

Folklorni običaji, muzika i ples igraju važnu ulogu u transilvanskoj kulturi. Takođe, Transilvanija je poznata po svojoj gastronomiji, koja uključuje raznovrsna jela od mesa, povrća i mlečnih proizvoda, kao i specifične poslastice poput sarmi, pite od jabuka (plăcintă) i raznih vrsta kolača.

Vampirizam – brend Transilvanije

Međutim, ono po čemu je Transilvanija stekla svetsku slavu je vampirizam. Naime, Bram Stoker je 1897. godine napisao roman “Drakula” za koji mu je inspiracija bio vlaški vojvoda Vlad Cepeš član Reda Zmaja (dracu na rumunskom znači đavo, a drakul zmaj). Prema tom romanu snimljeni su brojni filmovi, a onaj koji je prvi stekao svetsku popularnost je Dracula iz 1931. godine u koje je glumio Bele Lugosi. Ovaj film je postao klasik horor žanra i u velikoj meri doprineo popularizaciji priče o Drakuli širom sveta. Drakula je postao ikonički lik u popularnoj kulturi zahvaljujući svojoj složenoj i mračnoj ličnosti, kao i njegovom neodoljivom šarmu. Lik Drakule je postao simbol vampirizma i nadprirodnih sila, što je doprinelo njegovoj trajnoj popularnosti.

Priča o grofu Drakuli – ko je bio Vlad Cepeš

Grof Drakula

foto: pixabay.com

Vlad Cepeš, poznat i kao Vlad Drakula bio je vojvoda Transilvanije u 15. Veku poznat po svojoj surovosti. Rođen je oko 1431. godine u porodici Drakulešti.

Vlad Cepeš je često koristio strahovlade da održi red i disciplinu u svojoj zemlji. Njegove medote kažnjavanja bile su nadaleko poznate. Jedna od najsurovijih kazni bila je nabijanje na kolac, što je postalo poznato kao „Vladov kolac“. Ova okrutna praksa inspirisala je jezive priče i legende koje su kružile Evropom.

Bram Stoker, autor romana „Drakula“, nije direktno koristio život Vlad Cepeša kao osnovu za lik svog vampira, ali je bio inspirisan nekim aspektima njegove istorije i legendi koje su se o njemu širile. Kombinujući Vladovu okrutnost sa legendama o vampirima i vukodlacima koje su bile prisutne u transilvanskim pričama, Stoker je stvorio svoj lik grofa Drakule.

Iako su Vlad Cepeš i lik Drakule povezani samo na osnovu određenih aspekata, poput njihove povezanosti sa Transilvanijom i reputacije okrutnosti, njihove priče su postale neraskidivo povezane u popularnoj kulturi, doprinoseći tajanstvenoj i mračnoj privlačnosti lika Drakule.

Šta morate obići u Transilvaniji?

Sigišoara

foto: pixabay.com

Ukoliko odlučite da putujete u Transilvaniju najbolje je da potražite smeštaj u Brašovu. Put će vas voditi preko Temišvara, Deve i Sibinja, a od Beograda je udaljen oko 600 km. Cene smeštaja su pristojne, a hoteli i hosteli na visokom nivou. Vanpansionska potrošnja će vas oduševiti, jer su hrana i piće mnogo povoljniji nego u većim gradovima u Srbiji. Ovo mesto je odlična baza za obilazak okolnih atrakcija. Najpre, u samom gradu možete obići Crnu crkvu, Stari grad sa uskim kaldrmisanim ulicama i koloritnim fasadama, centralni trg Sfatului sa Fontanom batura, Crnu kulu i Belu kulu sa kojih se pruža spektakularan pogled na grad, kao i kapije grada pored kojim možete napraviti instagramične fotografije.

Pored Brašova, obiđite gradiće Sibinj i Sigišoaru. U Sibinju će vas oduševiti “krovovi kojima imaju oči”, Veliki trg okružen prelepim zgradama u baroknom stilu na kome se nalazi gradska kuća (Casa Mare), Mali trg poznat po svojim slikovitim kafićima i restoranima, Most laži i Crkva svetog trojstva.

Sigišoara je poznata po svojim šarenim fasadama. Njen Stari grad nalazi se na Uneskovoj listi svetse kulturne baštine. Posetioci mogu šetati kroz uske kaldrmisane ulice i istraživati ​​prelepe trgove, zidine grada i srednjovekovne zgrade. Kada dođete u grad, ne smete propustiti Kulu sa satom, Crkvu na brdu (Biserica din Deal), rodnu kuću Vlada Cepeša i Muzej istorije.

Dvorac Bran

Transilvanija - dvorac Bran

foto: pixabay.com

Dvorac Bran, poznat i kao „Drakulin dvorac“, jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u Rumuniji. Od Brašova je udaljen 20-30 minuta vožnje. Ispred dvorca imate parking i pijacu na kojoj možete kupiti zanimljive suvenire. Nakon obilaska zamka, ugostite se u nekom od okolnih restorana i probajte jela tradicionalne rumunske kuhinje. Ulaznice možete kupiti na licu mesta, ali ukoliko idete u periodu Noći veštica, bolje je da ih rezervišete unapred.

Dvorac Bran datira iz 14. veka i prvobitno je izgrađen kao srednjovekovna tvrđava koja je imala ulogu u zaštiti pristupačnog prelaza kroz Karpatima. Tokom 20. veka, dvorac je pretvoren u muzej. Predstavlja impresivni spoj arhitektonskih stilova, uključujući srednjovekovnu, renesansnu i baroknu arhitekturu. Smešten je na steni i na taj način dominira okolnim pejzažem i pruža fascinantan pogled na okolinu.

Zanimljivo je da nema istorijskih dokaza da je Vlad Cepeš uopšte boravio u ovom dvorcu. Postoje samo narodna predanja da je bio zatočen u njemu. Ipak, povezanost sa pričom o vampirizmu, učinila ga je jednom od najpopularnijih destinacija u ovom delu Evrope.

Dvorac Peleš

Transilvanija - dvorac Peleš

foto: pixabay.com

Za razliku u Brana, dvorac Peleš se može pohvaliti svojoj lepotom. Smešten je u šumi na brdu iznad gradića Sinaja. Izgrađen je u neoromantičnom stilu sa elementima renesanse, baroka i gotike. Unutrašnjost dvorca bogato je ukrašena raznim umetničkim delima, drvenim panelima, mermernim stubovima i vitražima. Njegova gradnjaa započela je 1873. godine po nalogu rumunskog kralja Karla I, a završena je 1914. godine. Dvorac je godinama služio kao letnja rezidencija za rumunsku kraljevsku porodicu. Jedan od prvih objekata u Rumuniji koji je imao centralno grejanje i električno osvetljenje! Posetioci mogu videti veličanstvene dvorane, biblioteke, trpezarije, radne sobe i spavaće sobe, kao i impresivnu kolekciju umetničkih dela, antikviteta, oružja i dragocenosti. Najpopularniji deo dvorca je Sobа crvenog tepiha, jer je bila mesto na kojem su se održavale svečane večere i prijemi za visoke zvaničnike.

Ulaznicu za dvorac je najbolje da rezervišete unapred. Postoje vođene ture na engleskom u kojima će vam vodiči detaljno ispričati sve zanimljivosti u vezi sa ovim raskošnim objektom.

Ostavite odgovor