Malta ostrvo vitezova

Malta je mala, ali gusto naseljena ostrvska država koja se nalazi u središtu Mediterana. Arhipelag se sastoji od nekoliko ostrva, a najveće od njih se zove Malta. Opravdano se smatra da su plaže na Malti baš za svačiji ukus. Iako su najposećenije peščane plaže, po posećenosti ne zaostaju ni kamene, ni šljunkovite plaže.

Ovo je misteriozna, i veoma zanimljiva  zemlja, koja ima mnogo više od dobrog letovanja i mogućnosti za zaposlenje. Malteški vitezovi, priče o Nimfama, crveni pesak, čudnovate pećine i neobjašnjeni mitovi, samo su deo priče o Malti. 

Zemlja sa mediteranskom klimom i internacionalnom kuhinjom

Malta

foto: unsplash.com

Klima Malte je mediteranska, sa toplim, suvim letima i blagim ali kišovitim zimama. Snežne padavine su izuzetno retka pojava, dok su proleća uglavnom vetrovita. Najviša prosečna godišnja temperatura je 21 stepen, a najniža 15 stepeni. Temperature tokom jula i avgusta mogu biti i do 32 stepena, ali se tokom zimskih meseci ne spuštaju ispod 9 stepeni. Malta je jedno od retkih mesta u Evropi gde ima zelenila tokom cele godine. Zbog takve klime, turisti je najčešće posećuju u periodu od aprila do novembra.

Zbog uticaja mnogobrojnih kultura, ne postoji tipična maltežanska kuhinja. Mešavina različitih kultura je dovela do stvaranja velikog izbora internacionalnih jela. U restoranima najčešće se služe riba i morski plodovi, ali i jela različitih kuhinja sveta francuska, italijanska, kineska i indijska hrana. Najpopularnije piće je kinnie. Bezalkoholno je, a pravi se od gorkih pomorandži i raznog bilja.

Malta je zemlja multikulturalnosti

Valeta Malta

foto: unsplash.com

Ono što svi turisti prvo primete kada dođu na Maltu, jeste veličanstvena i izuzetno očuvana arhitektura. Glavni grad Malte je Valeta, prepoznatljiva po vetrovitim i kaldrmisanim ulicama. Grad je nastao u XVI veku u epohi baroka iz koje potiče i katedrala Svetog Jovana, koju mnogi svrstavaju među najlepše katoličke crkve na svetu.

Tokom istorije, ova država bila je pokoravana i osvajana od strane mnogih drugih zemalja. Među osvajačima se ističu Rimljani, Arapi i Turci, ali je poznato da je i Napolen hteo da je prisvoji. S obzirom na to da ima burnu prošlost, razumljivo je što je Malta opasana bedemima i zidinama. Razni osvajači su ostavili svoje tragove što se danas posebno ogleda u kulturi, ishrani i arhitekturi ove zemlje. Malteški jezik predstavlja mešavinu italijanskog, sicilijanskog, afričkog i engleskog jezika. Kao drugi zvanični jezik koristi se engleski. Danas Malta predstavlja utočište za mnoge narode koji dolaze kako u potrazi za poslom, tako i u potrazi za dobrom zabavom, suncem i provodom.

Malta – ostrvo vitezova

Malta ostrvo vitezova

foto: unsplash.com

Malta se opravdano naziva zemljom vitezova. U vreme kada su osvajanja tuđih teritorija bila normalna pojava, osnovan je red Malteških vitezova. Njihova uloga je bila da sačuvaju ostrvo od napadača. Međutim, oni nisu bili samo branioci već mnogo više od toga. Malteški vitezovi su osnivali škole, bolnice, puteve, tako da se doba njihove vladavine naziva zlatnim dobom Malte.

Prema  istorijskim izvorima, najznačajniji događaj odigrao se davne 1565. godine kada su vitezovi odbranili Maltu od Turaka, koje je predvodio Sulejman Veličanstveni. Posle te pobede, vitezovi su postali heroji Evrope. Iz celog Starog kontinenta stizala im je pomoć kako u novcu, tako i u drugim stvarima, sa ciljem da se Malta napravi neosvojivom tvrđavom. Od tog novca sagrađena je Valeta, današnji glavni grad Malte.

Nakon Napoleonovog osvajanja Malte, vitezovi su proterani sa ostrva.

Mnogobrojni muzeji na ostrvu čuvaju najveće tajne vitezova, tako da je nezamislivo biti na Malti a ne posetiti muzeje. Kasa Roko Pikola, je palata jednog od vitezova, koja iako sagrađena u XVI veku i dalje je opremljena originalnim nameštajem iz tog doba. Ukoliko je posetite imaćete idealnu priliku da sagledate život i dešavanja iz tog perioda.

Malta je idealna destinacija za sve generacije

Malta

foto: unsplash.com

Plaže kod Valete su stenovite i veoma atraktivne, dok se malo dalje nalaze brojne peščane plaže. Idealno je obići ostrvo biciklom, jer po celom ostrvu postoje obeležene biciklističke staze. S obzirom na to da je između naselja veoma mala udaljenost, imate mogućnost da zastanete, osvežite se i pogledate neku od istorijskih znamenitosti.

Malta ima mnogo toga da ponudi kako starijoj tako i mlađoj populaciji.

Osim bogatog noćnog života u Valeti, Malta nudi i veoma aktivan odmor u prirodi. Stenoviti reljef omogućava sportsko penjanje, a jahanje je aktivnost koja je očuvana u malteškoj tradiciji. Bez obzira na to da li birate jahačke ture po plažama ili vrhovima litica, doživećete nezaboravno iskustvo. Takođe, možete uplatiti džip-safari turu kako biste otkrili najskrovitija mesta u prirodi. Ljubitelji vodenih sportova i aktivnosti na moru, osim plivanja mogu da probaju jedrenje, surfovanje, skijanje na vodi ili ronjenje.

Popajevo selo

Malta - Popajevo selo

foto: unsplash.com

Sigurno ste nekad gledali crtani film o Mornaru Popaju koji kada pojede spanać dobije nadljudsku snagu. Njegova velika ljubav je Oliva. Ukoliko želite da doživite avanture Popaja i Olive, obiđite muzej na otvorenom na Malti. Film „Popeye, the sailor“ sa Robinom Vilijamsom u glavnoj ulozi snimljen je upravo na Malti 1980. godine. Mesto u kome živi glavni junak nalazi se na severozapadu ostrva i zove se Slatki raj ili Popajevo selo. Kako na Malti nema šuma, drva za izgradnju su dovožena iz Holandije. Danas, ovo neobično mesto jedna je od najvećih atrakcija Malte.

Ukoliko planirate odmor na Malti, treba da znate da su mogućnosti ovog ostrva neograničene. Za ljubitelje umetnosti i istorije tu su brojne galerije i muzeji, od kojih svaki nosi duh prošlih vremena protkan misticizmom. Za avanturiste organizuju se brojni sportovi kako na vodi, tako i u prirodi. Uživaćete u gastronomiji ovog mediteranskog ostrva, sunčanim plažama, prirodnim lepotama i nezaboravnom šopingu.

Ostavite odgovor