TOP 5 – Najveće atrakcije na Zanzibaru

Zanzibar je jedna od najpopularnijih destinacija za domaće turiste. Tirkiznoplavo more glavni je adut ovog afričkog ostrva. Međutim, pored kupanja na rajskim plažama, uživanja u koktelima i čarobnim zalascima sunca, postoji još mnogo aktivnosti koje će upotpuniti vaš odmor. U redovima koji slede videćete koje su najveće atrakcije na Zanzibaru.

Plaža Pađe (Paje beach) i restoran The Rock

Atrakcije na Zanzibaru - The Rock

foto: pixabay.com

Pađe se nalazi na jugoistočnoj obali Zanzibara. Mnoge agencije organizuju smeštaj upravo u ovom mestu zbog belog peska, visokih palmi koje se njišu na vetru, tirkiznog mora i zapanjujućih zalazaka sunca. Pađe je poznato i kao omiljeno mesto za kajtsurfere. Čak i ako ne smete da se oprobate u ovom sportu, pravo uživanje je gledati one koji smeju. Na plaži ćete imati priliku da kupite ručne radove od pripadnika plemena Masaji, ali i da napravite sa njima fotografije za pamćenje dok skakuću sa svojim štapom.

Restoran The Rock je jedan od simbola Zanzibara. Izgrađen na steni koju zapljuskuju talasi Indijskog okeana, svrstava se među najpoznatnije restorane na svetu. Nekadašnju ribarsku kuću jedan Italijan pretvorio je u restoran 2010. godine i napravio milionski biznis. Jer nema turiste koji poseti ovu egzotičnu destinaciju, a da ne poželi da dođe u The Rock. Ukoliko i vi to želite, treba da znate da ne možete piti samo piće, već morate rezervisati sto za ručak ili večeru. Termini za rezervaciju ručka su od 12 h do 14 h, a večere od 16 h do 18 h. Najlakši put da dođete do restorana je autom ili brodom iz mesta Pađe.

Jozani šuma

Atrakcije na Zanzibaru - Jozani šuma

foto: pixabay.com

Kada su u pitanju najveće atrakcije Zanzibara, u TOP 5 je svakako Jozani šuma. Jozani Chvaka Bai je pun naziv nacionalnog parka na Zanzibaru poznatog po crvenim majmunima. Zahvaljujući ljudima u ovom parku, majmuni Colobus sačuvani su od istrebljenja. Danas ih ima oko 6.000 i ovo je jedino mesto na svetu gde ih možete videti. Nemojte im prilaziti blizu i ne gledajte ih u oči. Mogu da vam otmu foto-aparat, naočare ili ranac.

Jozani šuma nosi epitet prirodne apoteke, jer svaka biljka u njoj ima svoju namenu u lečenju. U sredini parka postoji informativni centar, gde se dodatno možete informisati o parku, biljkama i životinjama u njemu.

Kuća Fredija Merkjurija

Kuća Fredija Merkjurija

foto: unsplash.com

Najpoznatija ličnost rođena na Zanzibaru je Farok Bulsara, odnosno Fredi Merkjuri, legendarni frontmen grupe Queen. Zgrada u kojoj je živeo pretvorena je u hotel, a u jednom delu nalazi se muzej posvećen pevaču (otvoren je do 18 h).

Fredi je rođen 1946. godine, a 1964. čitava porodica je emigrirala u Englesku zbog građanskog rata koji se odvijao u Tanzaniji. Zahvaljujući izuzetnim glasovnim mogućnostima, energičnim nastupima, ali i kontroverznim stavovima, ostao je upamćen kao jedan od najpopularnijih pevača 20. veka. Umro je 1991. godine, a 2018. godine snimljen je film o njegovom životu nazvan po velikom hitu „Bohemian Rapsody”.

Prison Island

Prison Island Zanzibar

foto: unsplash.com

Ostrvo Čangu (Changu Island) je malo ostrvo udaljeno 5,5 km od Stoun Tauna, glavnog grada Zanzibara. Dugo je oko 800 metara, a široko svega 230 m u najširoj tački. Poznato je po zatvoru u kome su bili zarobljeni robovi pobunjenici tokom šezdesetih godina 19. veka. U to vreme ostrvo je služilo i kao rudnik korala. Krajem 19. veka ostrvo postaje karantinska stanica za obolele od žute groznice. Danas je Prison Island poznato turističko odmaralište i jedan od najtraženijih izleta iz Stoun Tauna. Nalazi se u vlasništvu države, a glavna atrakcija su džinovske Aldabra kornjače. Kao poklon britanskog guvernera Sejšela, našle su svoje stanište i na ovom ostrvu Indijskog okeana.

Stoun Taun (Stone Town)

Stoun Taun Zanzibar

foto: pixabay.com

Stoun Taun (u prevodu Kameni grad), poznatiji kao Mi Mongve, predstavlja deo grada Zanzibara. Mesto je istaknute istorijske i umetničke važnosti u istočnoj Africi. Njegova arhitektura prava je mešavina arapskih, persijskih, indijskih i evropskih elemenata. Kroz lavirint uskih ulica zuje motori i voze se bicikle. Tradicionalne zgrade imaju barazu, dugu kamenu klupu duž spoljašnjih zidova, a ukrašena drvena vrata sa bogatim rezbarijama nezaobilazno su mesto za fotografisanje. Pored već pomenute kuće u kojoj je živeo Fredi Merkjuri, u prestonici ostrva možete videti katedralu, tvrđavu, Kuću čuda, pijacu Darajani, ribarnice i džamije.

Koje još atrakcije na Zanzibaru ne smete propustiti?

Atrakcije na Zanzibaru - Masai

foto: unspalsh.com

Kako Zanzibar spada među najatraktivnije daleke destinacije nalazi se u ponudi mnogih turističkih agencija. Ukoliko volite aktivna putovanja, najbolje je da uplatite aranžman sa uključenim izletima. Za one koji više vole da se odmaraju na plaži, bolja opcija je individualno putovanje.

Kada je reč o ekskurzijama koje se organizuju na ostrvu, pored 5 najpopularnijih atrakcija, nezaobilazno se nude i: Tura začina (Spice Tour), Plavi safari (Blue Safari), plaže Nungvi (Ningwi) i Kendva (kendwa) i peščani sprud Nakupenda. Na Zanzibaru su izražene plima i oseka, što se najbolje može videti po peščanom sprudu koji u plimi gotovo nestane, a sa osekom postaje pravi raj u Indijskom okeanu. Mesto Nungvi je puno hotela, restorana, barova i suvenirnica. Zapadni deo plaže je pretrpan turistima, a istočni je mnogo mirniji i opušteniji. Oko 300 metara udaljena od Nungvija nalazi se Kendva, popularna među turistima sa manjim budžetom. Poznata je po žurkama, ronjenju i odbojci na pesku.

Ostavite odgovor